STUDIA I STOPNIA (INŻYNIERSKIE):
rekrutacja: na podstawie wyników egzaminu maturalnego/egzaminu dojrzałości/ z: biologii lub chemii, lub matematyki
czas trwania: studia stacjonarne – 3.5 roku, studia niestacjonarne (zaoczne) - 4 lata
STUDIA II STOPNIA (MAGISTERSKIE):
rekrutacja: na podstawie:
- dyplomu studiów i stopnia kierunku żywienie człowieka i ocena żywności, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności, gastronomia i hotelarstwo;
- dyplomu innego kierunku studiów i stopnia, dla którego efekty kształcenia są zbieżne z efektami oczekiwanymi od kandydatów; jeżeli zbieżność ta jest niepełna, student zobowiązany będzie do uzupełnienia braków kompetencyjnych poprzez zaliczenie wskazanych w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS, który jest granicą dopuszczalnej rozbieżności;
- średniej ocen ze studiów i stopnia.
czas trwania: studia stacjonarne – 1.5 roku, studia niestacjonarne (zaoczne) – 1,5 roku
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
Studia i stopnia: żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, analiza żywności, toksykologia żywności, higiena żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, wyposażenie zakładów żywienia, opakowania i przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ochrona konsumenta, psychologia żywienia.
Studia II stopnia: żywienie w wieku rozwojowym, żywienie osób starszych, żywienie w warunkach ekstremalnych, nowoczesne metody analizy żywności, żywność wygodna, współczesne trendy w technologii żywności, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, etyka w łańcuchu żywnościowym, ekonomika konsumpcji, socjologia żywienia.
POTENCJALNE MIEJSCA PRACY:
- instytucje i przedsiębiorstwa zajmujące się żywieniem człowieka, przetwórstwem, obrotem oraz kontrolą żywności;
- przedsiębiorstwa zajmujące się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności;
- inspekcje urzędowej kontroli żywności;
- poradnie żywieniowe;
- szkolnictwo oraz placówki zajmujące się edukacją żywieniową;
- organizacje zajmujące się ochroną konsumentów;
- instytucje naukowo-badawcze.
Pobierz informacje na temat kierunku
Pobierz prezentację Wydziału