Katedra Dietetyki
Sekretariat: mgr inż. Jolanta Krusiec, pokój nr 095
tel.: 22 59 37 018 fax: 22 59 37 018
e-mail: kd@sggw.edu.pl
Kierownik Katedry
dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW
e-mail: ewa_lange@sggw.edu.pl tel.: 22 59 37 025
Główne kierunki badawcze
- Badania nad wpływem składników odżywczych (poziom i rodzaj tłuszczu, poziom białka
i węglowodanów oraz antyoksydantów w diecie) na aktywność tarczycy, kory nadnerczy i enzymów tworzących potencjał antyoksydacyjny w organizmie mające na celu profilaktykę żywieniową oraz właściwą dietoterapię otyłości, miażdżycy, insulinoniezależnej cukrzycy oraz przewlekłej niewydolności nerek. Porównanie dynamiki wykorzystania składników pokarmowych przy różnych poziomach żywienia oraz określenie zdolności adaptacyjnych organizmu do zmiany sposobu żywienia. - Wpływ częstotliwości posiłków, rodzaju i formy aminokwasów w diecie (wolne i związane) na wykorzystanie białka i poposiłkowe utlenianie leucyny i metioniny.
- Ocena sposobu żywienia, znaczenie poradnictwa dietetycznego w zmianie zachowań żywieniowych osób chorych na przewlekłe choroby metaboliczne i dietozależne (otyłość, cukrzyca, hiperlipidemie, nadciśnienie, marskość wątroby, osteoporoza, alergie i nietolerancje pokarmowe, celiakia, dietozależne choroby rzadkie, choroby nowotworowe).
- Ocena wydatków energetycznych (spoczynkowych, związanych z aktywnością fizyczną i termogenezą poposiłkową) u osób zdrowych o różnej aktywności fizycznej i u osób chorych.
Główne osiągnięcia
Określenie zależności między statusem metabolicznym i hormonalnym osób z nadwagą i otyłością a odpowiedzią na interwencję żywieniową.
Zbadanie wpływu nanocząstek srebra na spermatogenezę i potencjał antyoksydacyjny.
Zbadanie potrzeb energetycznych osób ze schorzeniami neurodegeneracyjnymi.
Scharakteryzowanie zmian w metabolizmie białka, aktywności tarczycy i wewnątrzwydzielniczej aktywności białej tkanki tłuszczowej u osób w różnych stadiach przewlekłej choroby nerek pod wpływem diet różniących się poziomem i składem białka.
Scharakteryzowanie przeciwzapalnego działania beta glukanów owsa w układzie pokarmowym.