Wydarzenia

Nasi studenci publikują!

Dodano: 7.01.2021 (czwartek)

Właśnie został opublikowany artykuł w czasopiśmie Microorganisms (IF=4,152), w którym opisana została możliwości wykorzystania napoju herbacianego Kombucha i kultury SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Prace badawcze były prowadzone na przestrzeni półtora roku i z...

czytaj więcej >>

XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW – Koło Naukowe Żywieniowców

Dodano: 15.12.2020 (wtorek)

11 grudnia 2020 roku odbył się 47. Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Tegoroczne wydarzenie było dla Koła Naukowego Żywieniowców wyjątkowe. Byliśmy organizatorami tego wydarzenia, ale również zwyciężyliśmy w rankingu kół.  Zaprezentowaliśmy w sumie...

czytaj więcej >>

XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW – Koło Naukowe Dietetyków

Dodano: 16.12.2020 (środa)

Prace na Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych 2020 Dnia 11 grudnia odbył się XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, organizowany przez Koło Naukowe Żywieniowców, naszych kolegów z Wydziału. W tym roku z racji na obecną sytuację...

czytaj więcej >>

Nowe wydanie norm żywienia dla populacji Polski 2020

Dodano: 9.12.2020 (środa)

Normy żywienia dla populacji Polski 2020 Uprzejmie informujemy, że w grudniu 2020 r. ukazało się nowe wydanie norm żywienia. W ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 opracowana została monografia „Normy żywienia dla populacji Polski...

czytaj więcej >>

Żywienie w chorobach nowotworowych

Dodano: 20.10.2020 (wtorek)

W Wydawnictwie Lekarskim PZWL ukazał się podręcznik „Żywienie w chorobach nowotworowych” pod redakcją naukową m.in. prof. dr hab. Joanny Gromadzkiej-Ostrowskiej z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Publikację honorowym patronatem objęli JM Rektor...

czytaj więcej >>

Pokojowa Nagroda Nobla dla Światowego Programu Żywnościowego

Dodano: 9.10.2020 (piątek)

Norweski Komitet Noblowski ogłosił, że Pokojową Nagrodę Nobla 2020 otrzymuje Światowy Program Żywnościowy. Nagroda została przyznana za „wysiłki na rzecz zwalczania głodu, za wkład w szerzenie pokoju na obszarach dotkniętych konfliktami oraz za działanie jako siła napędowa...

czytaj więcej >>

Dieta dobra dla mózgu – co jeść by wspomóc nasz układ nerwowy?

Dodano: 21.08.2020 (piątek)

Czy można odpowiednim żywieniem poprawić pracę mózgu i wspomóc układ nerwowy dowiesz się z wywiadu z dr hab. lek. med. Darkiem Włodarkiem, pracownikiem Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, który opublikowano na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób...

czytaj więcej >>

Obalamy mity na temat zdrowego żywienia

Dodano: 21.08.2020 (piątek)

W portalu Focus.pl ukazał się artykuł, w którym specjaliści Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka: dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, mgr inż. Alicja Ponder oraz mgr Dominika Skolmowska obalają mity na temat zdrowego żywienia...

czytaj więcej >>

Projekty studentów kierunku Dietetyka

Dodano: 20.05.2020 (środa)

W ramach zdalnie realizowanych zajęć z przedmiotu Projektowanie produktów i potraw dietetycznych studenci studiów II stopnia kierunku Dietetyka przygotowali prototypy produktów zbożowych spełniające wymagania dla wyrobów wielozbożowych, wysokobłonnikowych i bez dodatku cukru oraz informacje niezbędne...

czytaj więcej >>

„Technologiczne” studio nagrań

Dodano: 8.05.2020 (piątek)

W Zakładzie Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności Wydziału Żywienia Człowieka powstało tymczasowe studio nagrań materiałów do ćwiczeń z przedmiotu „Podstawy technologii gastronomicznej”. Oczekując na powrót studentów zespół technologiczny w składzie: dr inż. Marlena Pielak, dr...

czytaj więcej >>

Pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka na pierwszym miejscu wśród jednostek naukowych SGGW w kategorii punktów uzuskanych za publikacje

Dodano: 28.04.2020 (wtorek)

Zgodnie z danymi zaprezentowanymi przez Prorektora ds. Nauki – prof. dr hab. Mariana Binka w czasie posiedzenia Senatu SGGW w dniu 27.04.2020r. nasz Instytut uplasował się na I miejscu spośród wszystkich jednostek naukowych SGGW w...

czytaj więcej >>

Co obecnie robią Studenci GiH i ŻCZiOŻ?

Dodano: 8.04.2020 (środa)

Studenci kierunków Gastronomia i Hotelarstwo (II rok) oraz Żywienie Człowieka i Ocena Żywności (I rok) studiów stacjonarnych i niestacjonarnych w ramach przedmiotu „Podstawy Technologii Gastronomicznej” i zdalnie prowadzonych ćwiczeń intensywnie pracują. W poprzednich tygodniach tematem były...

czytaj więcej >>

Darowizna Vivamix dla Zakładu Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności

Dodano: 1.04.2020 (środa)

Niezmiernie nam miło poinformować, że dnia 27 lutego 2020 r. firma Vivamix (oficjalny dystrybutor sprzętu legendarnej marki KitchenAid® w Polsce) przekazała bezpłatnie Zakładowi Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności zestaw przystawek do mikserów. W skład przekazanego...

czytaj więcej >>

Zespoły badawcze Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka wśród laureatów konkursu Platforma Startowa – Wschodni Akcelerator Biznesu

Dodano: 25.03.2020 (środa)

Pięć zespołów naukowych ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w tym dwa z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, wygrało konkurs „Platforma Startowa – Wschodni Akcelerator Biznesu”, realizowany przy udziale Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego, a współfinansowany...

czytaj więcej >>

Badania i publikacja studentów Wydziału Żywienia Człowieka

Dodano: 4.03.2020 (środa)

Studenci naszego Wydziału, Marcin Kruk oraz Tomasz Wójcik pod opieką dr hab. Moniki Trząskowskiej prowadzili badania nad możliwością zastosowania naparu herbacianego Kombucha i symbiotycznejkultury SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych na bazie mleka tradycyjnego orazmleka bez...

czytaj więcej >>