Jesteś na archiwalnej stronie - nowa strona Wydziału Żywienia Człowieka - kliknij tutaj
SYSTEMY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I JAKOŚCIĄ ŻYWNOŚCI
Wydział Żywienia Człowieka
ul. Nowoursynowska 159 C
02-776 Warszawa
budynek 32
Kierownik studiów: dr hab. Joanna Trafiałek, prof. SGGW
tel.: 22 57 37 082, tel. kom.: 506 609 677, e-mail: joanna_trafialek@sggw.edu.pl
Sekretariat studiów: mgr inż. Marzena Czmoch
tel. 22 59 371 48, e-mail: marzena_czmoch@sggw.edu.pl, pokój A64 (parter)
Szczegółowe informacje: http://haccp.sggw.pl/
Opis studiów: Studia podyplomowe Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności (SZBJZ) to studia zaprojektowane dla osób zainteresowanych bezpieczeństwem i jakością żywności. Koncepcja kształcenia na studiach podyplomowych ma na celu rozszerzenie i ugruntowanie wiedzy z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i dystrybucji żywności oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Zdobyta wiedza będzie pomocna w pełnieniu obowiązków służbowych i podniesie kwalifikacje pracowników. Odbiorcami i adresatami studiów są pracownicy zakładów produkcyjnych wytwarzających środki spożywcze, zakładów gastronomicznych, instytucji nadzorujących i kontrolujących zakłady wytwarzające środki spożywcze, osoby planujące zarejestrować zakłady produkcji i dystrybucji żywności, kandydaci na audytorów systemów bezpieczeństwa żywności, kandydaci na specjalistów ds. jakości i bezpieczeństwa żywności, managerów jakości żywności.
Program studiów:
Przedmioty związane z higieną i jakością żywności obejmujące następujące zagadnienia: jakość żywności w łańcuchu żywnościowym, mikrobiologia żywności, zanieczyszczenia fizyczne żywności, toksykologia żywności, GHP, GMP, ochrona konsumenta na rynku żywności w świetle prawa żywnościowego, system HACCP, wdrażanie GHP, GMP i HACCP do zakładu, metody utrwalania i przechowywania żywności, projektowanie zakładu i linii technologicznych w aspekcie higienicznym, ocena jakości żywności, systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, IFS, BRC, audyt według ISO 19011, analiza ryzyka.
Zajęcia odbywają się w trybie niestacjonarnym, średnio co 2 tygodnie w soboty i niedziele.
Metody nauczania: wykłady oraz zajęcia warsztatowe
Czas trwania studiów: 2 semestry
Warunki i tryb rekrutacji
Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.
Rekrutacja na studia podyplomowe Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności jest otwarta i odbywa się według kolejności zgłoszeń.
Warunkiem wzięcia udziału w rekrutacji jest złożenie prawidłowo wypełnionych dokumentów:
- podanie/ ankieta osobowa kandydata,
- odpis albo poświadczona przez uczelnię kopia dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia studiów podyplomowych,
- terminowe uiszczenie opłaty za 1 semestr.
Zakończenie rekrutacji następuje na minimum 1 tydzień przed rozpoczęciem semestru, w którym uruchamiane są studia.
Limit miejsc: 35 (minimalna liczba uczestników 20 osób)
Miejsce składania dokumentów:
- osobiście po wcześniejszym umówieniu się: budynek 32, pokój A64 (parter)
- lub pocztą na adres:
Marzena Czmoch
Dziekanat Wydziału Żywienia Człowieka SGGW
ul. Nowoursynowska 159 C, 02-787 Warszawa
Opłaty: 4800 zł (2 400 zł za jeden semestr)
Tryb i warunki ukończenia studiów podyplomowych (na zasadach określonych w Regulaminie Studiów Podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie). Warunkiem ukończenia studiów jest zaliczenie testów z każdego przedmiotu w czasie trwania studiów z wynikiem pozytywnym oraz wykonanie zespołowej pracy końcowej i obrona pracy końcowej na ostatnim zjeździe studiów.
Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych według wzoru ustalonego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Możliwe jest uzyskanie dodatkowych dokumentów:
- Certyfikat Audytora systemu HACCP firmy DEKRA
- Certyfikat Audytora Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności firmy DEKRA
- Certyfikat Audytora wewnętrznego ISO 9001 firmy BSI
Szczegółowych informacji udziela Kierownik studiów.
Pliki do pobrania:
podanie/ ankieta osobowa kandydata - pobierz
regulamin - pobierz
program studiów podyplomowych SZBiJŻ- pobierz
Jesteś na archiwalnej stronie - nowa strona Wydziału Żywienia Człowieka - kliknij tutaj