Jesteś na archiwalnej stronie - nowa strona Wydziału Żywienia Człowieka - kliknij tutaj
Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne
Wydział Żywienia Człowieka
ul. Nowoursynowska 159 C
02-776 Warszawa
budynek 32; parter, pok. A 64
tel. 22 59 37 004
Charakterystyka studiów:
Celem studiów jest wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do udzielania porad żywieniowo – dietetycznych.
Studia adresowane są do osób zajmujących się zagadnieniami z zakresu dietetyki, medycyny i żywienia, jak również tych, które chcą związać w przyszłości swoją karierę zawodową z udzielaniem porad żywieniowych i dietetycznych
Kształcenie na studiach podyplomowych obejmuje przedmioty, które umożliwią wykonywanie zadań takich jak: zaplanowanie, przeprowadzenie i udokumentowanie poradnictwa indywidualnego i grupowego, w tym edukacji żywieniowej różnych grup populacyjnych. Dodatkowym atutem tych studiów jest uwzględnienie umiejętności indywidualnego podejścia do pacjenta, w tym elementów psychologii.
Program studiów obejmuje 360 godzin zajęć prowadzonych w formie wykładów (160 godz.) oraz ćwiczeń i konwersatoriów (200 godz.). Zajęcia prowadzone są przez wykładowców SGGW, lekarzy posiadających II stopień specjalizacji lub psychologów klinicznych/ psychoterapeutów.
Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w soboty (w godz. 9-17 lub 9 – 19) oraz niedziele, (w godz.: 9 – 16 lub 9 - 19).
Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych według wzoru ustalonego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Kierownik studiów: dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW
Czas trwania studiów: trzy semestry (1,5 roku); zajęcia prowadzone są w trybie niestacjonarnym – zaocznym i rozpoczynają się w semestrze zimowym.
Warunki i tryb rekrutacji na studia podyplomowe
Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.
Warunkiem wzięcia udziału w rekrutacji jest złożenie prawidłowo wypełnionych dokumentów:
1- podanie/ ankieta osobowa kandydata,
2- odpis albo poświadczona przez uczelnię kopia dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia studiów podyplomowych,
oraz terminowe uiszczenie opłaty za 1 semestr.
Minimalna liczba osób niezbędna do uruchomienia studiów– 30, maksymalna: 70.
Termin zgłoszeń: 14 września 2020 r.
Termin rozpoczęcia studiów: wrzesień/październik
Ogólna liczba punktów ECTS - 45
Opłata: 6700 zł. za 3 semestry
Miejsce składania dokumentów:
osobiście do pok. A 64, parter, bud. 32 po wcześniejszym telefonicznym umówieniu się
lub przesyłka listem poleconym na adres:
Dziekanat Wydziału Żywienia Człowieka
ul. Nowoursynowska 159 C, 02-776 Warszawa
z dopiskiem „Studia podyplomowe Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne”.
Opłaty za studia
Pobierane będą następujące opłaty:
- Za studia w wysokości 6700 zł.
Opłatę należy wnieść po otrzymaniu informacji o zakwalifikowaniu na studia:
- jednorazowo za całe studia w wysokości 6700 zł. – w terminie do 14.09.2020 r.
lub
- semestralnie:
- wpłata za semestr 1 w wysokości 2200 zł – do 14.09.2020 r.
- wpłata za semestr 2 w wysokości 2200 zł – do 29.01.2021 r.
- wpłata za semestr 3 w wysokości 2300 zł – do 27.09.2021 r.
Wpłat należy dokonywać przelewem na konto bankowe:
Bank PKO S.A o/Warszawa ul. Nowoursynowska 166
Nr rachunku: 71 1240 6003 1111 0000 4943 8060
Odbiorca: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 02-787 Warszawa, ul. Nowoursynowska 166
Tytułem: imię i nazwisko uczestnika, kod studiów (będzie podany po zakwalifikowaniu się na studia)
Kserokopie dowodów wpłat należy składać w sekretariacie studiów.
Po każdorazowej wpłacie czesnego można otrzymać fakturę VAT. Faktury są wystawiane na pisemny wniosek słuchacza, złożony do sekretariatu studiów podyplomowych w ciągu 3 miesięcy, licząc od końca miesiąca, w którym dokonano wpłaty. W wystawionej fakturze nabywcą będzie student zaś płatnikiem zakład pracy lub inna instytucja dokonująca wpłaty. We wniosku należy podać dane: imię i nazwisko wpłacającego lub nazwę firmy (za kogo dokonano wpłaty), adres z kodem pocztowym, NIP, PESEL wysokość oraz datę wpłaty.
Warunki ukończenia studiów podyplomowych Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego:
1/ Warunkiem ukończenia studiów jest:
- zaliczenie wszystkich realizowanych przedmiotów/modułów ujętych w programie studiów. Szczegółowe wymagania dotyczące zaliczania poszczególnych przedmiotów ujęte są w sylabusach.
- złożenie i uzyskanie pozytywnej oceny z pracy końcowej,
- uregulowanie pełnej odpłatności za studia.
2/ Zaliczenia ewidencjonowane są w karcie egzaminacyjnej i protokołach zaliczeniowych.
3/ Słuchacze zobowiązani są złożyć pracę końcową najpóźniej miesiąc przed zakończeniem ostatniego semestru.
4/ Kierownik Studiów, na wniosek słuchacza, może przesunąć termin złożenia pracy końcowej o 2 miesiące.
5/ Obowiązuje następująca skala ocen:
bardzo dobry (5,0); dobry plus (4,5); dobry (4,0); dostateczny plus (3,5);
dostateczny (3,0); niedostateczny (2,0); zaliczenie bez oceny (zal.).
6/ Po spełnieniu wszystkich warunków niezbędnych do ukończenia studiów, słuchacz otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
7/ Podstawą obliczenia oceny końcowej na świadectwie są:
- średnia ocen ze wszystkich realizowanych przedmiotów ,
- ocena pracy końcowej .
Ostateczny wynik studiów to średnia wyżej wymienionych ocen.
8/ Na świadectwie ukończenia studiów podyplomowych wpisuje się końcowy wynik studiów wyrównany do pełnej oceny zgodnie z zasadą:
przy średniej do 3,50 - dostateczny (3,0)
przy średniej powyżej 3,50 do 4,50 - dobry (4,0)
przy średniej powyżej 4,50 - bardzo dobry (5,0)
9/ w pozostałych sprawach stosuje się postanowienia Regulaminu Studiów Podyplomowych SGGW
Pliki do pobrania
- podanie/ ankieta osobowa kandydata - pobierz
- regulamin - pobierz
- program studiów podyplomowych PŻD - pobierz
Jesteś na archiwalnej stronie - nowa strona Wydziału Żywienia Człowieka - kliknij tutaj