dr inż., adiunkt
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia
Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności
Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności
(+48) 22 59 37 075
marzena_tomaszewska@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 1096
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Projektowanie zakładów gastronomicznych; projektowanie technologiczne; zarządzanie procesem projektowania technologicznego; komputerowe wspomaganie procesu projektowania – program AutoCAD; systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Zainteresowania naukowe:
Technologie produkcji potraw o wydłużonej trwałości (technologia gwałtownego schładzania, technologia gwałtownego zamrażania ); zastosowanie pakowania próżniowego oraz w atmosferze gazów obojętnych w produkcji gotowych dań; weryfikacja zgodności procesów technologicznych prowadzonych w zakładach gastronomicznych, w tym w zakładach cateringowych, z zasadami GMP/GHP; projektowanie technologiczne zakładów żywnościowych
Ph.D., assistant professor
Food technology and nutrition
Department of Food Gastronomy and Food Hygiene
Chair of Food Hygiene and Quality Management
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences- SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 1096
Main areas of didactic activity:
Design of catering establishments; design of food production systems; management of the technological design process; computer-aided design – AutoCAD; systems in ensuring food safety
Research interests:
Production technologies for meals with extended life (cook-chill and cook-freeze method); the use of vacuum and modified atmosphere in production of ready meals; verification the compatibility of technological process in catering establishment with GMP/GHP principles; design of catering establishments