dr hab., prof. SGGW
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia
Katedra Żywienia Człowieka
Zakład Oceny Żywienia
(+48) 22 59 37 121
malgorzata_drywien@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 2103
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Biologiczna ocena żywności; współczesne trendy w żywieniu człowieka (genetyczne uwarunkowania żywienia); ocena żywienia; analiza żywności
Zainteresowania naukowe:
Błonnik pokarmowy i prebiotyki w żywieniu człowieka oraz żywności; witaminy rozpuszczalne w wodzie w żywieniu oraz żywności; sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych; żywienie w przewlekłych chorobach niezakaźnych; wykorzystanie somatotypu w żywieniu człowieka
Associate professor (dr hab.)
Food technology and nutrition
Department of Human Nutrition
Chair of Nutritional Assessment
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c, building 32, 02-776 Warsaw
office 2103
Main areas of didactic activity:
Biological assessment of food; current trends in human nutrition (genetic determinants of nutrition); assessment of nutrition; food analysis
Research interests:
Dietary fiber and prebiotics in human nutrition and food, water-soluble vitamins in the diet and food; nutritional assessment of different population groups; nutrition in non-communicable chronic diseases; somatotype in human nutrition