dr hab., prof. SGGW
Dyscyplina naukowa – Technologia Żywności i Żywienia
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Zakład Żywności Funkcjonalnej i Badań Sensorycznych
(+48) 22 59 37 043
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 1085
Głównie obszary działalności dydaktycznej:
Ogólna technologia żywności;
Zainteresowania naukowe:
Nowoczesne systemy pakowania; pakowanie i przechowywanie żywności; barierowość opakowań; zmienność składu chemicznego wybranych produktów roślinnych warunkujących ich jakość i smakowitość; substancje biologicznie aktywne w surowcach roślinnych w połączeniu z ich właściwościami antyoksydacyjnymi; współczesne trendy w ochronie roślin; zanieczyszczenia żywności powodowane przez szkodniki; przyczyny zróżnicowanej odporności odmianowej roślin na szkodniki; perspektywy rozwoju ochrony roślin w Polsce; ekologia środowiska
Associate professor (dr hab.)
Food technology and nutrition
Department of Functional and Organic Food
Chair of Functional Food and Sensory Research
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159C St., building 32, 02-776 Warsaw
office 1085
The main areas of didactic activity:
Food technology; equipment in catering and accommodation industry; plant resistance to insect pests; food contamination due to pets; current trends in plant protection
Research interests:
Food packaging systems; particularly including innovative techniques and materials; barrier packaging; biologically active compounds in plant material associated with their antioxidant activity; the content of biochemical compounds of selected plant products determining their quality and flavor; plant protection in Poland; environment and ecology