prof. dr hab.
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia
Katedra Żywienia Człowieka
Zakład Oceny Żywienia
(+48) 22 59 37 112
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 2102
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Żywienie w wieku rozwojowym; podstawy oceny żywienia; racjonalizacja żywienia; współczesne trendy w żywieniu człowieka
Zainteresowania naukowe:
Substancje bioaktywne w żywności i żywieniu; sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych(dzieci i młodzież; osoby dorosłe; kobiety w ciąży i karmiące);żywienie a funkcje poznawcze; ocena i racjonalizacja żywienia (wzbogacanie żywności; suplementacja diety; edukacja żywieniowa; karotenoidy; ze szczególnym uwzględnieniem badań nad luteiną; nieprawidłowe żywienia a niezakaźne choroby chroniczne
Professor
Food technology and nutrition
Department of Human Nutrition
Chair of Nutritional Assessment
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c, building 32, 02-776 Warsaw
office 2102
Main areas of didactic activity:
Nutritionin developmental age; basics of nutrition assessment; strategies for improvement nutrition; current trends in human nutrition
Research interests:
Bioactive substances in food and nutrition; dietary intake and nutritional status of different population groups(children and adolescents; adults; pregnant and breastfeeding women); nutrition and cognitive function; nutrition assessment and strategies for improvement nutrition (food fortification; dietary supplements; nutrition education); nutritionin developmental age;carotenoids; particularly lutein study;diet-related chronic diseases