dr inż., adiunkt
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia; Nauki o zdrowiu
Katedra Żywienia Człowieka
Zakład Podstaw Żywienia
(+48) 22 59 37 115
elzbieta_wierzbicka@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 2127
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Toksykologia żywności; żywienie człowieka; racjonalizacja żywienia; poradnictwo żywieniowe
Zainteresowania naukowe:
Dodatki do żywności – sztuczne substancje słodzące – ocena pobrania z dietą; badania nad spożyciem żywności (produkty o obniżonej kaloryczności, produkty z zamiennikami cukru) – potencjalne korzyści i zagrożenia; badania nad sposobem żywienia i stanem odżywienia (witaminy i składniki mineralne) w różnych grupach populacyjnych (osoby z cukrzycą, młodzież szkolna, dorośli)
Ph.D., assistant professor
Food technology and nutrition; Health sciences
Department of Human Nutrition
Chair of Basic Nutrition
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c, building 32, 02-776 Warsaw
office 2127
Main areas of didactic activity:
Food toxicology; human nutrition; strategies for improvement nutrition; nutrition counseling
Research interests:
Food additives – artificial sweeteners – assessment of dietary intake; food consumption surveys (low-energy foods, artificially sweetened products) – potential benefits and risks; surveys on dietary intake and nutritional status (vitamins and minerals) of different population groups (healthy and diabetes adolescents, adults)