dr hab., prof. SGGW
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Zakład Żywności Funkcjonalnej i Badań Sensorycznych
(+48) 22 59 37 052
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 1100
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Analiza sensoryczna żywności
Zainteresowania naukowe:
Jakość sensoryczna produktów żywnościowych; interakcje dodatków aromatyzujących/ smakowych/strukturotwórczych ze składnikami żywności i ich efekty sensoryczne; czasowy wymiar wrażeń sensorycznych i ich wpływ na jakość produktów; czynniki warunkujące wybór i akceptację produktów żywnościowych przez konsumentów; oczekiwania i preferencje konsumentów w stosunku do żywności funkcjonalnej i wygodnej; zaburzenia w odbiorze wrażeń sensorycznych na skutek różnych stanów chorobowych; percepcja sensoryczna oraz preferencje dzieci i osób starszych; integracja sensoryczna w poprawie funkcjonowania podstawowych układów zmysłowych
Associate professor (dr hab.)
Food technology and nutrition
Department of Functional and Organic Food
Chair of Functional Food and Sensory Research
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 1100
Main areas of didactic activity:
Sensory evaluation of food
Research interests:
Sensory characteristics of food products; sensory interaction between flavourigs/ taste/texture substances in food products; temporal changes in flavour and sensory quality of food products; consumers` expectation and preferences in relation to food; perception and preference of food among children and elderly people; disorders in sensory perception as a result of various diseases; sensory integration in improvement function of basic senses` system