prof. dr hab., profesor nadzwyczajny
Dyscyplina naukowa :
Technologia żywności i żywienia, biologia
Katedra Dietetyki
Zakład Fizjologii Żywienia
22 59 37 034
danuta_rosolowska_huszcz@sggw.edu.pl
pokój 2093
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Biochemia żywienia; regulacja metabolizmu; metabolizm białka i energii; seminaria magisterskie
Zainteresowania naukowe:
Wpływ żywienia na regulacje hormonalne – aktywność osi podwzgórzowo – przysadkowo – tarczycowej; wydzielanie hormonów białej tkanki tłuszczowej i wrażliwość tkanek na insulinę; uwarunkowania skuteczności dietoterapii w redukcji masy ciała, zespole metabolicznym, przewlekłej chorobie nerek
Full Professor
Technology of food and nutrition
Department of Dietetics
Chair of Nutritional Physiology
Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 2093
Main areas of didactic activity:
Biochemistry of nutrition; metabolic regulation; protein and energy metabolism; seminars MA
Research interests:
The impact of nutrition on hormonal regulation – the activity of the hypothalamic – pituitary – thyroid; hormone secretion white adipose tissue and insulin sensitivity; dietotherapy conditions of effectiveness in reducing body weight, metabolic syndrome, chronic kidney disease