wtorek, 23.07.2019

Komunikaty

Szkoła doktorska SGGW

28.06.2019 (piątek)

Od kilku tygodni działa strona szkoły doktorskiej (http://www.sggw.pl/nauka/sekcja-obslugi-nauki/szkola-doktorska_), na której na bieżąco zamieszczane są informacje dla zainteresowanych jej działaniem.  

28.06

Rekrutacja dp Programu EIT Food RIS Solutions

25.06.2019 (wtorek)

Wystartowała rekrutacja do programu EIT Food RIS Solutions, którego Maspex jest głównym organizatorem. To nowy program EIT Food skierowany do ambitnych studentów, którzy chcą być zaangażowani w rozwiązywanie wyzwań przemysłu spożywczego.

Wraz z partnerami EIT Food z Polski i zagranicy zdefiniowaliśmy wyzwania dla studentów w konkretnych obszarach – te grupy, które zrealizują je najlepiej, mają szansę na otrzymanie zaproszenia na Foodhatony organizowane w listopadzie w Polsce i we Włoszech.

Wyzwania dotyczą  obszarów takich jak:

  • “Personalization – better fit food products with consumers and customers expectations and needs”
  • “Ideas to reduce food loss and waste during the food production, distribution and sale”
  • “The challenge of a health&sustainable future of the food system”.

Aby wziąć udział w rekrutacji, studenci muszą utworzyć zespół, nagrać film krótko prezentujący ich rozwiązanie i wypełnić formularz aplikacyjny na stronie: https://www.azti.es/eitfood-risolutions/. W programie mogą wziąć interdyscyplinarne zespoły studentów (2 – 4 osoby), w których przynajmniej jedna osoba z zespołu pochodzi z regionu RIS (lista: https://www.azti.es/eitfood-risolutions/process/).

Na podstawie przesłanych filmów jury wybierze 25 zespołów, które otrzymają 3-miesięczny mentoring wspierający działania nad rozwojem rozwiązania. Po tym każdy zespół przygotuje szczegółową prezentację na temat swojego rozwiązania i zostanie ponownie oceniony przez jury. Tylko 20 wybranych zespołów studenckich otrzyma zaproszenia na „Maratony żywnościowe – Foodhatons” i przedstawi wyniki swoich działań na żywo przed jury. W listopadzie 2019 roku zostaną zorganizowane dwa Foodhatony: 14-15.11. w Warszawie; 21-22.11. w Turynie.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie programu: https://www.azti.es/eitfood-risolutions

25.06

Praktyki w ramach programu Erasmus+ z dofinansowaniem

23.04.2019 (wtorek)

Biuro Współpracy Międzynarodowej zaprasza do udziału w praktykach w ramach programu Erasmus+. Praktyka musi być związany z kierunkiem studiów/badań i może odbyć się w dowolnej instytucji, laboratorium, Uczelni Wyższej mieszczącej się krajach biorących udział w programie Erasmus + (kraje UE i stowarzyszone). Praktyka musi trwać minimum 2 miesiące, preferowane są 3 miesiące lub dłużej.

Szczegółowe informacje znajdziesz tutaj oraz na stronie internetowej 

Podstawą do wzięcia udziału w programie jest nawiązanie kontaktu z instytucją i uzyskanie zgody na odbycie praktyk.

Rekrutacja na praktyki organizowana jest centralnie przez Biuro Współpracy Międzynarodowej.

Osoby nie posiadające certyfikatu językowego zobowiązane są zgłosić się do BWM najpóźniej do 16 maja 2019 – dla tych osób przewidziany jest egzamin językowy organizowany przez BWM.

Studenci posiadający certyfikat językowy lub którzy zdali na maturze język rozszerzony na co najmniej 50% są zwolnieni z egzaminu językowego mogą zgłaszać się do biura do 15 czerwca 2019.

23.04

Informacja o płatnych stażach dla studentów, doktorantów i młodych doktorów

16.04.2019 (wtorek)

Płatny staż w sektorze agri-food – kwiecień 2019; broszura dla kandydata

Termin na składanie aplikacji w programie został oficjalnie przedłużony do 13 maja br.

16.04

Edukacja żywieniowa dla dzieci – poszukiwani wolontariusze

28.01.2019 (poniedziałek)

Stowarzyszenie Dietanova poszukuje wolontariuszy – studentów lub absolwentów kierunku dietetyka lub żywienie człowieka i ocena żywności, którzy poprowadzą warsztaty edukacyjne dla dzieci. Udział w projekcie umożliwia zaliczenie praktyk studenckich. Szczegółowe informacje można znaleźć tutaj.

 

28.01

Oferta stażu dla studentów I i II stopnia

15.01.2019 (wtorek)

Dział Zarządzania Jakością Metro Group (PL. Makro Cash and Carry) poszukujemy studenta na staż i projekt magisterski/ inżynierski.  Szczegółowe informacje można znaleźć tutaj.

15.01

Zmiana organizacji roku akademickiego 2018/2019

10.12.2018 (poniedziałek)

Z uwagi na ustanowienie 12 listopada dniem wolnym od pracy, zmianie uległa również organizacja roku akademickiego
2018/2019.

Zarządzenie Rektora zmieniające wcześniejsze zarządzenie ws. organizacji roku akademickiego 2018/2019 wraz z załącznikami dostępne jest na stronie internetowej SGGW:

http://www.sggw.pl/dla-studentow/informacje-formalno-prawne/organizacja-roku-akademickiego

Zmiana w organizacji roku akademickiego polega na przesunięciu o jeden dzień zimowej sesji zaliczeniowej tak, że poniedziałek 28 stycznia 2019r. jest ostatnim dniem semestru zimowego.

10.12

STUDIA ZAGRANICZNE – ERASMUS+

22.11.2018 (czwartek)

Uczelniane Biuro Współpracy Międzynarodowej ruszyło z naborem studentów na studia wymienne w ramach programu Erasmus+. Nabór trwa w dniach 16 listopada 2018 – 06 stycznia 2019 i dotyczy wyjazdów na studia w roku akademickim 2019/20 zarówno na semestr letni jak i zimowy. Wszystkie informacje i wzory dokumentów znajdują się w poniższych załącznikach:

WNoŻCiK oferta uczelni
Formularz zgłoszeniowy

Zasady naboru znajdują się na stronie głównej SGGW:

http://www.sggw.pl/wspolpraca-miedzynarodowa_/programy-edukacyjne/erasmus-llp_/studia-wymienne-erasmus/etapy-naboru-na-studia-erasmus-2013-14#formularz%20zg%C5%82oszeniowy

22.11

Szkoła zimowa w Wageningen University

31.10.2018 (środa)

Oferta szkoły zimowej dla studentów w Wageningen University. Termin składania wniosków upływa 13 listopada. Szcegółowe informacje tutaj

 

31.10

Nowy projekt unijny dla studentów

30.10.2018 (wtorek)

Biuro Karier SGGW zaprasza studentki i studentów SGGW zainteresowanych podniesieniem swoich kwalifikacji do wzięcia udziału w NOWYM projekcie SUKCES z NATURY.
Dzięki udziałowi w projekcie studenci naszej uczelni będą mogli BEZPŁATNIE skorzystać z wielu form wsparcia, m.in.:

 

  1. konsultacji z DORADCĄ ZAWODOWYM
  2. badania on-line TESTem ZINTEGROWANEJ OSOBOWOŚCI
  3. WARSZTATÓW:
  • z identyfikacji i opracowania ścieżki rozwoju
  • dotyczących rozwoju kompetencji miękkich
  • dotyczących prowadzenia własnej działalności
  • z EKSPERTAMI z Wojewódzkiego Urzędu Pracy
  1. Coachingu i mentoringu

 

Osoby zainteresowane dołączeniem do projektu zapraszamy na stronę http://sukcesznatury.sggw.pl/, gdzie znajdują się wszystkie niezbędne informacje.

Partnerami Projektu jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Współpracujemy z firmą szkoleniowo-edukacyjną  Brainstream i Wojewódzkim Urzędem Pracy.

30.10

Sustainable Gastronomy – Course in English – a special certificate

22.10.2018 (poniedziałek)

Zapraszamy do wzięcia udziału w kursie Sustainable Gastronomy prowadzonym przez dr Jaakko Nuutila z Natural Resources Institute, Finlandia. Kurs będzie odbywał się w trzech częściach w terminach 20-22 listopada 2018, 11-13 grudnia 2018 oraz 15-17 stycznia 2019. Zgłoszenia należy przesłać na adres ewa_rembialkowska@sggw.pl do 5 listopada 2018 r. 

Szczegóły pobierz tutaj.

22.10

Studia w Korei Południowej

19.10.2018 (piątek)

Studia w Korei Południowej – wymiana akademicka w semestrze letnim 2018/19 – APLIKUJ do 26 października 2018. Szczegóły tutaj.

19.10

Staże studenckie w EUFIC

19.10.2018 (piątek)

Trwa nabór na staże studenckie w EUFIC.  Wprowadzono  nowy program stażu, gdzie są dwa okresy zatrudnienia. Szczegóły można znaleźć tutaj.

Data  składania wniosków to 31 października 2018.

19.10

Konkurs na najlepsze prace dyplomowe – do wygrania Stypendia i staże w Polsce i Chinach

16.10.2018 (wtorek)

Biuro Współpracy Międzynarodowej informuje o konkursie organizowanym przez Polsko-Chińską Radę Biznesu na najlepszą pracę dyplomową z zakresu współczesnej współpracy gospodarczej Rzeczpospolitej Polskiej z Chińską Republiką Ludową. Szczegóły pobierz tutaj.

 

16.10

Nabór do programu Erasmus+ poza UE na sem. letni 2018/19

11.10.2018 (czwartek)

Biuro Współpracy Międzynarodowej informuje, że nabór na wyjazdy w ramach programu ERASMUS+ do krajów poza UE będzie otwarty pomiędzy 11 października a 25 listopada 2018. Oferta dotyczy studentów i nauczycieli akademickich zainteresowanych wymianą w sem. letnim 2018/19. Szczegóły pobierz tutaj.

11.10