Już po raz dwudziesty, począwszy od roku 1997, Wydział uczestniczył w tegorocznym, jubileuszowym Festiwalu Nauki. Zorganizował 10 warsztatów, realizując 8 tematów.
4 warsztaty przeznaczono dla dzieci i przeprowadzono w ramach Festiwalu Nauki Małego Człowieka. Były to:
- „Co się kryje w Twoim brzuszku?” - prowadzący: dr inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Michał Oczkowski, dr inż. Małgorzata Stachoń
- „Jedz kolorowo, żyj na sportowo” - prowadzący: dr inż. Dawid Madej, mgr inż. Agnieszka Woźniak, mgr inż. Katarzyna Rolf, mgr inż. Anna Anyżewska, mgr inż. Paulina Renc
- „Mikroby w żywności” - prowadzący: dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Dorota Zielińska, mgr inż. Anna Rzepkowska
- „W krainie smaków i zapachów” - prowadzący: dr inż. Eliza Kostyra, dr inż. Anna Piotrowska, mgr inż. Grażyna Wasiak-Zys, dr inż. Ewa Dybkowska, dr inż. Katarzyna Świąder.
2 warsztaty pt. „Zajrzyjmy do środka strączków” zrealizowano w ramach Lekcji Festiwalowych przeznaczonych dla gimnazjalistów - prowadzący: dr hab. Ewelina Hallmann, dr inż. Renata Kazimierczak.
4 warsztaty zorganizowano w ramach Klubów Festiwalowych, na których zrealizowano 3 następujące tematy:
- „Napój dla Ciebie - zaprojektuj i przygotuj” - prowadzący: dr inż. Anna Sadowska, dr inż. Rita Rakowska
- „Sylwetka ciała a dieta” - prowadzący: dr hab. Małgorzata Drywień, dr hab. Magdalena Górnicka, dr inż. Joanna Frąckieicz, dr Magdalena Pilska
- „Manipulacje w gastronomii - czy wiesz, dlaczego to właśnie jesz?” (dwukrotnie) - prowadzący: dr inż. Dagmara Stangierska, mgr Olena Kulikovets
W warsztatach wzięło udział ok. 350 osób, w tym: w ramach Festiwalu Nauki Małego Człowieka - 250 dzieci, w Lekcjach Festiwalowych - 30 i w Klubach Festiwalowych - 75 osób.
W przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów zaangażowanych było 27 osób - 22 pracowników naukowych, 4 doktorantów i koordynator mgr Hanna Wysocka .