środa, 2.01.2019

Wykład Wszechnicy Żywieniowej Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dniu 16 stycznia 2019 r. "Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka". Wykład wygłoszą:

prof. dr hab. n. med. Wojciech Bik, Zakład Neuroendokrynologii Klinicznej, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

oraz

dr inż. Danuta Gajewska, Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Plakat informujący o wydarzeniu pobierz tutaj.

Na wykładzie w dniu 21 listopada 2018 r. przedstawiliśmy trzustkę jako narząd układu pokarmowego - narząd zewnątrzwydzielniczy produkujący enzymy trawienne. Tym razem omówimy inne funkcje trzustki wynikające z roli gruczołu wydzielania dokrewnego. Produkując hormony, głównie insulinę i glukagon, trzustka reguluje metabolizm organizmu, między innymi stężenie glukozy we krwi.

Nieprawidłowe poziomy glikemii, jak również hiperinsulinizm jednoznacznie kojarzą się nam z cukrzycą typu 2. Zdecydowanie mniej wiemy o insulinooporności, choć w ostatnich kilku latach coraz więcej jest doniesień naukowych, popularnonaukowych i medialnych na jej temat. Wielu naszych słuchaczy prosiło o jej omówienie.

Czy insulinooporność jest mechanizmem zaburzeń metabolicznych związanych między innymi z otyłością czy jest to już jednostka chorobowa i jaka jest istota tych zaburzeń? Na podstawie jakich wskaźników i objawów powinna być diagnozowana? Jakie są jej przyczyny, a jakie mogą być skutki? Czy leczenie powinno zaczynać się od zażywania leków, czy może warto najpierw spróbować modyfikacji diety, indywidualnie dostosowanej do potrzeb pacjenta?

Swoją wiedzą na ten temat, opartą na doniesieniach naukowych i własnej praktyce, podzielą się z Państwem nasi eksperci - lekarz endokrynolog i dietetyk, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:                

  1. Trzustka jako gruczoł dokrewny - budowa i funkcje
  2. Insulina i glukagon - hormony regulujące gospodarkę węglowodanową
  3. Przyczyny, skutki i częstość występowania insulinooporności w Polsce i na świecie
  4. Objawy i diagnostyka
  5. Potencjalne leczenie farmakologiczne
  6. Zalecenia żywieniowe oparte na doniesieniach naukowych
  7. Diety alternatywne - korzyści i zagrożenia
  8. Aktywność fizyczna w leczeniu insulinooporności
facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin