Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
na XXII Festiwalu Nauki Warszawa 2018
www.festiwalnauki.edu.pl
Wydziałowy koordynator mgr Hanna Wysocka: e-mail: hanna_wysocka@sggw.edu.pl,
tel. (22) 59-37-004
Już po raz dwudziesty drugi nasz Wydział włączył się w organizację Festiwalu Nauki, aby popularyzować naukę o żywieniu człowieka. W tym roku zaproponowaliśmy interesujące warsztaty dla dzieci i młodzieży:
W ramach Festiwalu Nauki Małego Człowieka na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej
- Koszykowa 75
Wstęp wolny
- O ruchu w brzuchu
29 września, godz. 10-13
Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego. W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka.
Przeznaczone dla dzieci od 6 do 10 lat
Prowadzący: dr Inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr inż. Małgorzata Stachoń, dr inż. Katarzyna Dziendzikowska, studentki z Koła Naukowego Dietetyków - Eliza Szyszko i Ewa Pietraś
- Mikroby w żywności
29 września, godz. 13-16
Dzieci dowiedzą się o”dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą rozwiązywać krzyżówki.
Przeznaczone dla dzieci od 6 do 10 lat
Prowadzący: dr inż. Monika Trząskowska, dr Małgorzata Jałosińska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska
- Jedz kolorowo, żyj na sportowo
30 września, godz. 10-13
Proponujemy dzieciom gry i zabawy, które przybliżą podstawowe zasady prawidłowego ich żywienia, pozwolą odkryć różne składniki odżywcze, zachęcą do spożywania warzyw i owoców, a także do aktywnego spędzania wolnego czasu.
Przeznaczone dla dzieci od 3 do 6 lat
Prowadzący: dr inż. Dawid Madej, dr inż. Katarzyna Kozłowska, dr inż. Elżbieta Wierzbicka, dr inż. Olga Januszko, mgr inż. Dominika Granda
- W krainie smaków i zapachów
30 września, godz. 13-16
Dzieci dowiedzą się w jaki sposób rozpoznają smak i zapach produktów. Wezmą udział w ciekawych testach smakowych i zapachowych oraz quizach dotyczących kojarzenia i dopasowania zapachów do wrażeń wizualnych. Zbadają też swoje preferencje.
Przeznaczone dla dzieci od 4 do 10 lat
Prowadzący: dr hab. Eliza Kostyra, dr inż. Anna Piotrowska, mgr inż. Grażyna Wasiak-Zys, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Rita Rakowska, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, mgr inż. Klaudia Kulik
W ramach Lekcji Festiwalowych
W budynku Wydziału (nr 32), sala 76 i 1110
- Nowoursynowska 159c
Warsztaty zarezerwowane dla Szkoły Podstawowej nr 318 w Warszawie i Szkoły Podstawowej nr 1 w Ożarowie Mazowieckim
27 września, godz. 9-12 i 12-15
- Czy żywność żyje?
Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych,wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.
W części praktycznej:
- po krótkim przeszkoleniupoznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny
- wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych
- zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego
- wykonają preparat mikroskopowy
- zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.
Prowadzący: dr Małgorzata Jałosińska, dr inż. Katarzyna Kajak-Siemaszko, dr inż. Elżbieta Rosiak
- Ile witaminy C kryją jabłka?
Zbadamy jabłka, czyli owoce bardzo popularne w naszym kraju. Odpowiemy na pytania: czy warto jeść jabłka? Czy jabłka są bogatym źródłem składników ważnych dla naszego zdrowia, w tym np. witaminy C? Co jeszcze kryją w sobie te owoce? Czy jabłka ekologiczne różnią się od tych uprawianych konwencjonalnie? Uczniowie przekonają się o tym sami. Porównają 3 odmiany jabłek ekologicznych z konwencjonalnymi, ocenią ich smak, a także, pracując w zespołach 2-3 osobowych, oznaczą zawartość witaminy C wykorzystując barwną reakcję chemiczną. Na koniec wspólnie przeanalizują uzyskane wyniki.
Prowadzący: dr inż. Dominika Średnicka-Tober, mgr inż. Klaudia Kopczyńska, mgr inż. Katarzyna Król, mgr inż. Alicja Ponder