W drugiej połowie grudnia zakończyła się pierwsza część warsztatów prowadzonych dla dzieci klas drugich i trzecich szkół podstawowych w ramach III edycji Programu ABC – ABC Zdrowego Żywienia Dzieci i Rodziców. Celem zajęć jest upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów polecanych dla dzieci, zasad higieny oraz roli żywienia w prawidłowym rozwoju psychofizycznym.
W warsztatach udział brały dzieci ze szkół podwarszawskich: Szkoły Podstawowej im. J. Wybickiego w Baboszewie, Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 6 im. Szarych Szeregów w Grodzisku Mazowieckim oraz Szkoły Podstawowej w Młochowie. W okolicach Warszawy działaniami edukacyjnymi objęto 212 dzieci.
Program prowadzony jest jednak w całej Polsce, w jego realizacji biorą udział ośrodki akademickie z Olsztyna - Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego, Wrocławia - Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego, Krakowa - Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja, Lublina - Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznania - Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego, Gdyni - Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej oraz Białej Podlaskiej - Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu, Akademii Wychowania Fizycznego.
Projekt finansowany jest przez Fundację Carrefour.