W dniu 13.03.2018 r. odbyło się spotkanie studentów kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności z praktykami z The Greenbreier resort, jednego najbardziej znanych i cenionych hoteli w zachodniej Wirginii, USA. Obiekt ten posiada 710 miejsc noclegowych i rozbudowaną bazę gastronomiczną - blisko 20 różnego typu lokali.
W spotkaniu ze studentami uczestniczyli:
- Bryan Skelding – szef kuchni zarządzający prawie dwustoma kucharzami,
- Ronald Magliochetti - sommelier, który od 3 lat pełni funkcję dyrektora fine dining.
Przedstawili oni studentom podstawowe wiadomości na temat pracy w kuchni oraz ofertę gastronomiczną dostępną w hotelu, jak również sposób degustacji win i parowania ich z określonymi potrawami oraz zasady prawidłowego serwowania w warunkach restauracyjnych.
Studenci, którzy wzięli udział w warsztatach, mieli okazję spróbować różne wina oraz poznać sposoby ułatwiające identyfikację określonych nut smakowo zapachowych. Studenci przyjęli zajęcia z wielkim entuzjazmem, czego owocem była zażyła dyskusja po ich zakończeniu.