Aktualności

Drukuj

Żywienie a zdrowie u osób starszych – wykład w ramach Warszawskich Dni Zdrowia

Zapraszamy na wykład prof. dr hab. Wojciecha Roszkowskiego Żywienie a zdrowie u osób starszych, który zostanie wygłoszony w ramach Warszawskich Dni Zdrowia w Sali im. J.U. Niemcewicza Urzędu Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy 9 grudnia br. (sobota) o godzinie 10.00. Plakat z  informacją o wydarzeniu można pobrać tutaj.

Czytaj dalej

Jak nie marnować żywności? Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 13 grudnia br.

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 13 grudnia 2017 r. Jak nie marnować żywności? Prelekcję wygłoszą dr inż. Beata Bilska, dr inż. Marzena Tomaszewska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) oraz dr inż. Maria Kowalewska (Federacja Polskich Banków Żywności) moderatorzy: dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska dr hab. Krystyna Rejman (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW) Plakat o wydarzeniu ponierz tutaj. Marnowanie […]

Czytaj dalej

Drugie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich

W dniu 27.11.2017 r. odbyło się drugie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania było: Budowanie zespołu i zarządzanie zasobami ludzkimi w departamencie F&B (Food & Beverage), Szkolenia i rozwój pracowników. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Aleksandar Zivkovic – Kierownik Działu Gastronomii w hotelu Bristol.

Czytaj dalej

Wigilijne spotkanie Pracowników i Studentów

Kolegium Dziekańskie zaprasza na spotkanie wigilijne Pracowników i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w dniu 20 grudnia 2017 r. o godz. 15. w bufecie, które wzorem lat ubiegłych organizowane jest na zasadzie składkowej. Listę chętnych wraz z kwotą uczestnictwa w wysokości 12 zł od osoby proszę złożyć w Dziekanacie Wydziału w terminie do 14 grudnia b.r.

Czytaj dalej

Drogi do AgroSukcesu – spotkanie z kucharzami z Kaszub

W ramach corocznego spotkania organizowanego przez SGGW – VII Konfrontacji „Drogi do AgroSukcesu„, Gośćmi Wydziału  Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji będą: Krzysztof Szulborski i Kazimierz Żółnowski, uznani kucharze z Kaszub. Spotkanie odbędzie się w najbliższą środę – 29 listopada w godz. 12:00 – 14:00. w Sali 1071 Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Zaproszeni na spotkanie są wszyscy Studenci Wydziału  Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, a szczególnie […]

Czytaj dalej

Relacja z praktyk w regionie jeziora Garda – 20-29.10.2017 r.

Studenci Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, kierunków Żywienie i ocena żywności oraz Gastronomia i hotelarstwo, po raz czwarty, mieli w tym roku okazję poznać lokalne zakłady przetwórcze oraz ofertę turystyczno-gastronomiczną regionu jeziora Garda. Relację z praktyk przygotowała Katarzyna Czarnecka, studentka IV roku ŻCiOŻ. Dnia 20 października 2017 roku, o godzinie 17:00, grupa studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, razem z dr hab. Danutą Jaworską […]

Czytaj dalej

Inauguracja Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich

W dniu 26.10.2017 r. odbyła się inauguracja Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. W krótkim spotkaniu uczestniczył General Manager hotelu Bristol – Roman Goetsch, Dyrektor Personalny –  Tomasz Dejtrowski  oraz pracownicy hotelu, którzy wezmą udział w Akademii. Powstanie Akademii zainicjowały z ramienia hotelu Bristol – Iwona Dobroch, a z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – Ewa Czarniecka-Skubina. Raz w miesiącu […]

Czytaj dalej

Żywienie a aktywność fizyczna – relacja z XXV konferencji dyskusyjnej Fakty i fikcje w żywieniu człowieka

W dniu 27 października br. w Auli Kryształowej SGGW odbyła się XXV konferencja dyskusyjna z cyklu „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka”, w tym roku pod tytułem „Żywienie a aktywność fizyczna”, zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Konferencje te organizowane są nieprzerwanie od 1993 roku, a ich celem jest przybliżenie środowisku naukowemu oraz szerokiemu odbiory, w tym głównie młodzieży najbardziej nurtujących problemów […]

Czytaj dalej

III edycja programu edukacyjno-badawczego „ABC Zdrowego Żywienia”

W dniu 10 października br. odbyła się Konferencja inaugurująca III edycję programu edukacyjno-badawczego „ABC Zdrowego Żywienia”, w tym roku zatytułowanego „ABC Żywienia Dzieci i Rodziców”. Celem programu jest prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Program został merytorycznie opracowany przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie. Wydział koordynuje działania Programu ABC Zdrowego Żywienia w ośrodkach akademickich w całej […]

Czytaj dalej

Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

W dniu 4 października br. w Auli Kryształowej SGGW odbyła się wydziałowa inauguracja roku akademickiego 2017/2018. W czasie uroczystości dyplomy ukończenia studiów otrzymali tegoroczni absolwenci kierunków Żywienie człowieka i ocena żywności, Dietetyka oraz Gastronomia i hotelarstwo, a przystępujący do nauki nowo przyjęci studenci złożyli przysięgę studencką. Uroczystość była również okazją do wręczenia pracownikom Wydziału nagród za osiągnięcia naukowe, organizacyjne i dydaktyczne.          

Czytaj dalej

Relacja z XXI Festiwalu Nauki Warszawa 2017

W ramach XXI Festiwalu Nauki pracownicy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zorganizowali i przeprowadzili liczne warsztaty dla dzieci i młodzieży. Warsztaty w ramach Festiwalu Nauki Małego Człowieka odbywały się  na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej. Były to zajęcia o tematyce sensorycznej, żywieniowej i higienicznej. Na warsztacie „W krainie smaków i zapachów” dzieci dowiedziały się w jaki sposób rozpoznaje się smak i zapach produktów. Wzięły udział w ciekawych testach smakowych i zapachowych oraz quizach […]

Czytaj dalej

Konferencja jubileuszowa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

W dniu 9 września 2017 r. z okazji Jubileuszu 40-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt.: „Żywienie Człowieka w 200-letniej historii nauczania rolniczego na ziemiach polskich” połączona ze spotkaniem absolwentów i pracowników Wydziału. Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Wydziału który przygotowała ekipa SGGW.TV specjalnie na Jubileusz 40 lecia naszego Wydziału. Pobierz film. Szczegółową relację z wydarzenia można przeczytać tutaj.   […]

Czytaj dalej

Ranking kierunków studiów Perspektywy 2017

Kierunki Dietetyka oraz Żywienie człowieka i ocena żywności, realizowane na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, zajęły drugie miejsce w Rankingu KIERUNKÓW STUDIÓW Perspektywy 2017. W rankingu uwzględniono prestiż, sytuację absolwentów na rynku pracy, potencjał akademicki, efektywność naukową, potencjał dydaktyczny oraz innowacyjność.  

Czytaj dalej

Współpraca Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z praktykami z hotelu Bristol

W dniach 24.03.17 i 21.04.17 w ramach przedmiotu „Obsługa konsumenta w gastronomii”, dwie grupy studentów III roku kierunku gastronomia i hotelarstwo, były na ćwiczeniach terenowych w hotelu Bristol. Poza zwiedzaniem hotelu i poznaniem jego historii studenci mieli możliwość spotkania się z pracownikami hotelu: Iwoną Dobroch, Specjalistą ds. Szkoleń i Rozwoju, Anną Śliwińską, HR Manager, Michałem Borowiakiem, Head Concierge. Pracownicy podzielili się ze studentami swoją wiedzą, praktycznym doświadczeniem, […]

Czytaj dalej

Relacja z Dni SGGW

W dniach 19 i 20 maja br. w czasie Dni SGGW, stoisko naszego Wydziału gościło tłumnie przybyłych mieszkańców Warszawy oraz wycieczki dzieci z ursynowskich szkół i przedszkoli. Na zwiedzających czekały liczne konkursy z nagrodami, porady dietetyczne, pokazy kuchni molekularnej, możliwość skosztowania wytwarzanych na miejscu lodów z ciekłego azotu i wypiekanych przez naszych pracowników kruchych ciasteczek. Koło Gastronomów i Hotelarzy częstowało lemoniadą ze świeżych owoców i kawą, na stoisku można było spróbować serów […]

Czytaj dalej

Tytuł doktora honoris causa prof. dr hab. Erwinowi Wąsowiczowi z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

W czasie Dni SGGW, w piątek 19 maja, odbyła się uroczystość przyznania tytułu doktora honoris causa prof. dr hab. Erwinowi Wąsowiczowi z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. O tytuł ten wnioskowała Rada Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, doceniając dorobek naukowy i udział Profesora w licznych konsultacjach metodycznych, umożliwiających wprowadzenie do badań nowoczesnych metod analitycznych. Recenzentem dorobku Pana Profesora Erwina Wąsowicza z ramienia Rady Wydziału była prof. dr […]

Czytaj dalej

Zbieramy korki dla Jasia – akcja Samorządu Studentów WNoŻCziK

W dniu 18 maja br. przedstawiciele Samorządu Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW odwiedzili swojego podopiecznego – 11-letniego Jasia, aby przekazać mu cząstkę szczęścia.  Jaś potrzebuje kosztownej rehabilitacji, lecz mimo przeciwności losu jest wspaniałym, radosnym dzieckiem, interesującym się piłką nożną i śledzącym każdy mecz Polskiej Reprezentacji. Pomóżmy mu odzyskać pełnię sił, tak aby mógł odbyć swój pierwszy […]

Czytaj dalej

Prezentacja systemu SENS – Dobrowolnego Systemu Znakowania Żywności Wartością Odżywczą

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w dniu 11 maja br. był gospodarzem seminarium poświęconego prezentacji systemu SENS – dobrowolnego systemu znakowania żywności wartością odżywczą. Prelegentami seminarium byli między innymi Nicole Darmon – Dyrektor ds. Badań w Narodowym Instytucie Badań Rolniczych we Francji (INRA), przy Jednostce Badawczej ds. Odżywiania, Otyłości i Ryzyka Zakrzepowego w Marsylii i specjalistka w obszarze profili składników odżywczych, żywienia i epidemiologii; Barbara Kowalska – Dyrektor […]

Czytaj dalej

Konkurs na granty dla młodych naukowców

Konkurs na granty na prowadzenie badań naukowych służących rozwojowi młodych naukowców oraz uczestników studiów doktoranckich na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w 2017 roku W konkursie mogą wziąć udział osoby, które w dniu składania wniosku nie przekroczyły 35 roku życia – uczestnicy studiów doktoranckich (rok I, II, III i IV) oraz pracownicy naukowi oraz naukowo-dydaktyczni. Warunkiem udziału w tegorocznym konkursie osób, które otrzymały granty w konkursie ubiegłorocznym, […]

Czytaj dalej

Spotkanie z przedstawicielami Pracodawców dla absolwentów Kierunku Gastronomia i Hotelarstwo

W dniu 25 kwietnia br. odbyło się spotkanie rozszerzonego Kolegium Dziekańskiego Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami Pracodawców dla absolwentów Kierunku Gastronomia i Hotelarstwo. W spotkaniu udział wzięli między innymi: Aleksandra Komosińska – specjalista ds. rekrutacji (dział HR), Sheraton Warsaw Hotel, The Westin Warsaw, Hotel Bristol, Warsaw A Luxury Collection Hotel; Artur Grajber – szef kuchni hotelu Sheraton Warsaw; Marcin Pajewski – właściciel […]

Czytaj dalej

Wykłady pracowników hotelu Bristol dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

W dniach 3.04.17 i 24.04.17 w ramach przedmiotu „Obsługa konsumenta w gastronomii”, studenci III roku studiów, kierunku gastronomia i hotelarstwo, mieli przyjemność wysłuchać wykładów pracowników hotelu Bristol: Iwony Dobroch, specjalisty ds. szkoleń i rozwoju, na temat: Obsługa gości w hotelu. Standardy obowiązujące w hotelu. Badanie satysfakcji gościa hotelowego. Ocena jakości dostarczanych usług hotelowych. System i znaczenie szkoleń w pracy hotelarza. Aleksandara Zivkovica, kierownika gastronomii, na temat: Rola obsługi […]

Czytaj dalej

Eliminacje okręgowe XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W dniu 22 kwietnia br. w SGGW w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W bloku „Gastronomia” realizowanym na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji o udział w finale OWiUR walczyło 20 uczniów. Uczestnicy po napisaniu testu mieli do wykonania trzy zadania praktyczne. Poziom zmagań był bardzo wysoki, a trzech zwycięzców bloku „Gastronomia” uzyskało imponujące wyniki, również na tle pozostałych 9 bloków tematycznych. Więcej […]

Czytaj dalej

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 14 kwietnia 2017 r. zmarła Agata Sygocka, studentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 20.04.2017 r. o godzinie 12.00 w Kościele Matki Bożej Anielskiej w Radości przy ulicy Wilgi 14. Rodzinie i najbliższym składamy wyrazy głębokiego współczucia. Dziekan, Rada Wydziału i społeczność akademicka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Czytaj dalej

Spotkanie Wielkanocne

12 kwietnia br. odbyło się spotkanie Wielkanocne Pracowników i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Wspaniałe potrawy Wielkanocne i ozdoby stołu przygotował zespół studentów i doktorantów pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej-Skubina. Dziękujemy za poświęcony czas!  

Czytaj dalej

III Konferencja „Nasza oferta – Twoja decyzja”

12 kwietnia br. na naszym Wydziale odbyła się III Konferencja „Nasza oferta – Twoja decyzja” dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.       W wydarzeniu uczestniczyło 283 uczniów oraz 13 nauczycieli z następujących szkół: LXVIII Liceum Ogólnokształcące im. T. Chałubińskiego w Warszawie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. W.S. Reymonta w Łowiczu Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu XIV Liceum Ogólnokształcące im. S. Staszica w Warszawie Zespół Szkół nr 1 […]

Czytaj dalej

Wykłady profesorów wizytujących

Zapraszamy do uczestniczenia w wykładach Prof. Dr Fa-Jui Tana z National Chung Hsing University z Tajwanu oraz Pani Prof. Dr Hanny Wijaya z Bogor Agricultural University z Indonezji, które zostały przygotowane z myślą o pracownikach i studentach naszego Wydziału i odbędą się w dniach od 19 do 27 kwietnia 2017 roku. Szczegółowe informację dotyczące terminów wykładów oraz ich tematyki znaleźć można poniżej. Wykłady prof. Tan Wykłady prof. Wijaya

Czytaj dalej

Dni Kariery w Zespole Szkół Gastronomicznych

Dnia 16 marca 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie na Poznańskiej odbyły się „Dni Kariery”. Delegacja studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji miała przyjemność w nich uczestniczyć, jednocześnie dzieląc się ze studentami swoim doświadczeniem ze studiowania. Studenci przekazali przyszłym absolwentom technikum informacje na temat bogatej oferty studiowania na wydziale, przybliżając im wszystkie niezbędne informacje oraz zaspakajając ich ciekawość.    Oferta WNoŻCiK […]

Czytaj dalej

Ursynowska Akademia Zdrowego Stylu Życia

Już w najbliższą niedzielę 19 marca w Urzędzie Dzielnicy Ursynów odbędzie się pierwszy wykład Ursynowskiej Akademii Zdrowego Stylu Życia. Cykl wykładów prowadzić będą pracownicy naukowi Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Kolejne spotkania zaplanowano na 8 i 29 kwietnia, 13 i 27 maja oraz 3 czerwca. Plan wykładów można pobrać tutaj. 

Czytaj dalej

Dyplom Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia
w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie: technologia żywności i żywienia dla doktorantki WNoZCziK mgr Anny Onopiuk

Z dumą informujemy, że mgr Anna Onopiuk – jedna z naszych doktorantek –  otrzymała dyplom Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie: technologia żywności i żywienia. Pani mgr Anna Onopiuk jest doktorantką III roku studiów doktoranckich na naszym Wydziale. W latach 2015-2016 opublikowała 3 artykuły naukowe gromadząc 75 pkt z listy A MNiSW, współczynnik wpływu IF – 3,587. Brała aktywny udział w dwóch […]

Czytaj dalej

Uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych, dyplomów doktorom habilitowanym oraz promocja doktorów SGGW

W dniu 2 marca br. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych, między innymi: Złoty i Srebrny Krzyż Zasługi, Medale Za Długoletnią Służbę, a także Odznaki Honorowe „Za Zasługi dla SGGW”. Wśród odznaczonych medalami za długoletnią Służbę znaleźli się liczni pracownicy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Złotym Krzyżem Zasługi odznaczona została prof. dr hab. Anna Brzozowska, a odznaką honorową […]

Czytaj dalej