Aktualności

Drukuj

Zakończenie zajęć Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich

W dniu 9.04.2018 r. odbyło się uroczyste zakończenie zajęć Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie. W spotkaniu wzięli udział pracownicy Hotelu Bristol a Luxury Collection Hotel, Warsaw: – Piotr Madej (Executive Assistant Manager – Zastępca Dyrektora Generalnego), – Iwona Dobroch (Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju),– Anna […]

Czytaj dalej

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (8)

W dniu 9.04.2018 r. odbyło się ósme spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie. Tematem spotkania były: Obsługa gościa. Trudne sytuacje/reklamacje ze względu na profil gościa (VIP). Badanie satysfakcji.Swoją praktyczną wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Piotr Madej – zastępca Dyrektora Bristol a Luxury […]

Czytaj dalej

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (7)

W dniu 6.04.2018 r. odbyło się siódme spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania był: Marketing usług gastronomicznych i hotelarskich.Swoją praktyczną wiedzą z tego zakresu podzieliła się z nauczycielami Marta Krzemińska – PR & Marketing Manager Bristol a Luxury Collection Hotel, Warsaw.  

Czytaj dalej

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 18 kwietnia br.

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej na temat: Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w masmediach jest tak dużo błędnych informacji? Prelekcja odbędzie się 18 kwietnia br. o godzinie 17.15, w auli II, budynek 32 Wykład wygłosi Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Pobierz plakat informujący o wydarzeniu tutaj. Codziennie […]

Czytaj dalej

Konferencja w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem” dla osób odpowiedzialnych za żywienie w warszawskich placówkach oświatowych

W dniu 6.04.2018 r. odbyła się konferencja w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem” dla osób odpowiedzialnych za żywienie w warszawskich placówkach oświatowych (program), zorganizowana wspólnie z przedstawicielami Urzędu m.st. Warszawy.Konferencja była związana z prezentacją trzeciego już wydania publikacji pt. „Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach” (pobierz publikację), opracowanej m.in. przez pracowników Katedry […]

Czytaj dalej

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (6)

W dniu 26.03.2018 r. odbyło się szóste spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania były: Rodzaje serwisu ze szczególnym uwzględnieniem gości VIP, formy obsługi ze względu na rodzaj zamówienia. Konferencje, bankiety – od organizacji do operacji.Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Aleksandar Zivkovic – […]

Czytaj dalej

Koło Naukowe Przedsiębiorczości Profit zaprasza na bezpłatne szkolenie o podatkach

Koło Naukowe Przedsiębiorczości Profit zaprasza na bezpłatne szkolenie o podatkach: Szkolenie odbędzie się na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – budynek 32 „zielony”, w sali 1071 5 kwietnia (czwartek) w godzinach 16-18.Szkolenie poprowadzi Pani Edyta Krakówko – Naczelnik Urzędu Skarbowego.

Czytaj dalej

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (5)

W dniu 16.03.2018 r. odbyło się piąte spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania był: Food Cost czyli koszt surowca. Tworzenie menu.Swoją praktyczną wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Michał Tkaczyk – szef kuchni hotelu Bristol a Luxury Collection Hotel, Warsaw.

Czytaj dalej

Spotkania z praktykami The Greenbreier resort

W dniu 13.03.2018 r. odbyło się spotkanie studentów kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności z praktykami z The Greenbreier resort, jednego najbardziej znanych i cenionych hoteli w zachodniej Wirginii, USA. Obiekt ten posiada 710 miejsc noclegowych i rozbudowaną bazę gastronomiczną – blisko 20 różnego typu lokali.   W spotkaniu ze studentami uczestniczyli: – Bryan Skelding […]

Czytaj dalej

Spotkanie Wielkanocne Pracowników i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Kolegium Dziekańskiego zaprasza na spotkanie Wielkanocne Pracowników i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w dniu 28 marca 2018 r. o godz. 15.00 w bufecie, które wzorem lat ubiegłych organizowane jest na zasadzie składkowej. Listę chętnych wraz z kwotą uczestnictwa, w wysokości 12 zł od osoby, proszę składać w Dziekanacie Wydziału w terminie […]

Czytaj dalej

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej: W trosce o zdrowy sen

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej „W trosce o dobry sen” w dniu 21 marca 2018 r. o godzinie 17.15 (budynek 32 aula II). Wykład poprowadzi dr n. med. Michał Skalski z Katedry i Kliniki Psychiatrycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Popularne powiedzenie sen to zdrowie ma swoje naukowe uzasadnienie. Jak piszew swojej książce dr n. med. Michał Skalski, nie ma […]

Czytaj dalej

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (4)

W dniu 7.02.2018 r. odbyło się czwarte spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania było: Wyposażenie techniczne sali konsumenckiej z uwzględnieniem rodzaju realizowanych usług: śniadania, koktajl bar, bankiety, room service. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Aleksandar Zivkovic – F&B Manager, Kierownik Działu Gastronomii […]

Czytaj dalej

Noworoczne spotkanie z przedstawicielami otoczenia gospodarczego

1 lutego 2018 roku przedstawiciele kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji spotkali się z członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału oraz innymi przedstawicielami świata biznesu. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK oraz Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.

Czytaj dalej

Zapraszamy absolwentów na studia podyplomowe Nowoczesna Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii

Zapraszamy absolwentów na studia podyplomowe Nowoczesna Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii – edycja XV. Zaczynamy 10.03.2018. Oferujemy:• naukę na renomowanej uczelni• program studiów dostosowany do aktualnych potrzeb rynku• doskonałych wykładowców, będących także praktykami w nauczanej dziedzinie• pełną życzliwości i kreatywności atmosferę studiowania Zapraszamy:• właścicieli, managerów i pracowników lokali gastronomicznych, chcących podnieść swoje kwalifikacje • nauczycieli przedmiotów […]

Czytaj dalej

Zaproszenie na konferencję CASEE „Sustainable food systems and quality”

W dniach 6-9 VI 2018 odbędzie się w Bukareszcie konferencja CASEE Sustainable food systems and quality. Termin wysyłania abstraktów mija 31 stycznia. Doktoranci zwolnieni są z opłat konferencyjnych. Szczegóły pobierz tutaj.

Czytaj dalej

Współpraca Wydziału z Kulczyk Foundation w ramach programu Żółty Talerz

W ramach porozumienia o współpracy z Kulczyk Foundation Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji został Partnerem Merytorycznym programu „Żółty Talerz„. Fundacja dąży do tego, aby wsparcie dla dożywiania najmłodszych tworzyło realną wartość dodaną poprzez wzbogacenie posiłków i objęcie żywieniem większej liczby dzieci. Żółty Talerz to w założeniu nowy standard wsparcia żywienia, gotowy do wykorzystania przez […]

Czytaj dalej

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (3)

W dniu 4.01.2018 r. odbyło się trzecie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania było: Budowanie zespołu i zarządzanie zasobami ludzkimi w dziale kuchni. Szkolenia i rozwój pracowników. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami, szef kuchni w hotelu Bristol – Michał Tkaczyk.

Czytaj dalej

Spotkanie studentów z Dyrektorem Resortu Mount Washington w USA

W dniu 12.12.2017 roku odbyło się spotkanie studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z panem Gene Meoni – Dyrektorem Resortu Mount Washington w USA. W ramach wykładu pan Meoni podzielił się ze studentami praktyczną wiedzą z zakresu wymagań oraz potrzeb gości w hotelach, jak również rozwoju kariery w branży turystyczno-hotelarskiej na szczeblu międzynarodowym.

Czytaj dalej

Warsztaty ABC Zdrowego Żywienia Dzieci i Rodziców

W drugiej połowie grudnia zakończyła się pierwsza część warsztatów prowadzonych dla dzieci klas drugich i trzecich szkół podstawowych w ramach III edycji Programu ABC – ABC Zdrowego Żywienia Dzieci i Rodziców. Celem zajęć jest upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów polecanych dla dzieci, zasad higieny oraz roli żywienia w prawidłowym rozwoju psychofizycznym. W warsztatach udział […]

Czytaj dalej

Wigilijne spotkanie pracowników i studentów Wydziału

W dniu 20.12.17 odbyło się spotkanie wigilijne pracowników i studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz zaproszonych gości. Tradycyjne polskie dania wigilijne (pierogi, barszcz z pasztecikiem, kapustę z grzybami, śledzie, makowce itp.) przygotowali doktoranci Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności wspomagani pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej Skubina. W przygotowaniach kulinarnych oraz w […]

Czytaj dalej

Zakończenie programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

6 grudnia odbyło się oficjalne zakończenie programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, współtworzonego przez Fundację Rozwoju Dzieci im. Komeńskiego, Fundację NUTRICIA, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości, w którym wzięła udział Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, prof. dr hab. Danuta […]

Czytaj dalej

Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego – VIII Konferencja Naukowa

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ma zaszczyt zaprosić na VIII Konferencję Naukową z cyklu Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego która odbędzie się w dniach 8-9.11.2018. Ramowe tematy sesji Mechanizmy działania składników pokarmowych Żywienie różnych grup ludności Dietoterapia chorób niezakaźnych Zaburzenia odżywiania Nowe trendy w dietetyce Osoby zainteresowane udziałem w konferencji proszone są o: Rejestrację na […]

Czytaj dalej

Sukcesy Koła Naukowego Żywieniowców na XLIV Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW

WYNIKI XLIV PRZEGLĄDU DOROBKU KÓŁ NAUKOWYCH SGGW Koło Naukowe Żywieniowców dnia 8 grudnia 2017 roku wystartowało na Uczelnianym Przeglądzie Kół Naukowych w 3 sekcjach: Hodowla i żywienie zwierząt (1 prezentacja), Ekonomia i nauki społeczne (2 prezentacje),  Człowiek i jego otoczenie (8 prezentacji) oraz w 5 prac w sekcji posterowej. Ogromna ilość prac (16) była efektem […]

Czytaj dalej

Studia zagraniczne i praktyki ERASMUS +

Trwa nabór na studia wymienne organizowane przez Uczelniane Biuro Współpracy Międzynarodowej w ramach programu Erasmus+ na rok akademicki 2018/2019. Nabór na studia trwa do 31 grudnia 2017 r. Szczegóły można znaleźć w komunikatach dla studentów na stronie naszego Wydziału.

Czytaj dalej

Jak nie marnować żywności? Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 13 grudnia br.

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 13 grudnia 2017 r. Jak nie marnować żywności? Prelekcję wygłoszą dr inż. Beata Bilska, dr inż. Marzena Tomaszewska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) oraz dr inż. Maria Kowalewska (Federacja Polskich Banków Żywności) moderatorzy: dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska dr hab. Krystyna Rejman […]

Czytaj dalej

Drugie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich

W dniu 27.11.2017 r. odbyło się drugie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania było: Budowanie zespołu i zarządzanie zasobami ludzkimi w departamencie F&B (Food & Beverage), Szkolenia i rozwój pracowników. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Aleksandar Zivkovic – Kierownik Działu Gastronomii w […]

Czytaj dalej

Drogi do AgroSukcesu – spotkanie z kucharzami z Kaszub

W ramach corocznego spotkania organizowanego przez SGGW – VII Konfrontacji „Drogi do AgroSukcesu„, Gośćmi Wydziału  Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji będą: Krzysztof Szulborski i Kazimierz Żółnowski, uznani kucharze z Kaszub. Spotkanie odbędzie się w najbliższą środę – 29 listopada w godz. 12:00 – 14:00. w Sali 1071 Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Zaproszeni na […]

Czytaj dalej

Relacja z praktyk w regionie jeziora Garda – 20-29.10.2017 r.

Studenci Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, kierunków Żywienie i ocena żywności oraz Gastronomia i hotelarstwo, po raz czwarty, mieli w tym roku okazję poznać lokalne zakłady przetwórcze oraz ofertę turystyczno-gastronomiczną regionu jeziora Garda. Relację z praktyk przygotowała Katarzyna Czarnecka, studentka IV roku ŻCiOŻ. Dnia 20 października 2017 roku, o godzinie 17:00, grupa studentów […]

Czytaj dalej

Inauguracja Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich

W dniu 26.10.2017 r. odbyła się inauguracja Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. W krótkim spotkaniu uczestniczył General Manager hotelu Bristol – Roman Goetsch, Dyrektor Personalny –  Tomasz Dejtrowski  oraz pracownicy hotelu, którzy wezmą udział w Akademii. Powstanie Akademii zainicjowały z ramienia hotelu Bristol – Iwona Dobroch, a z […]

Czytaj dalej

Żywienie a aktywność fizyczna – relacja z XXV konferencji dyskusyjnej Fakty i fikcje w żywieniu człowieka

W dniu 27 października br. w Auli Kryształowej SGGW odbyła się XXV konferencja dyskusyjna z cyklu „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka”, w tym roku pod tytułem „Żywienie a aktywność fizyczna”, zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Konferencje te organizowane są nieprzerwanie od 1993 roku, a […]

Czytaj dalej