wtorek, 24.09.2019

Aktualności

Inauguracja roku akademickiego 2019/2020

14.09.2019 (sobota)

Wydziałowa Inauguracja roku akademickiego 2019/2020 obędzie się w dniu 1 października 2019 r. o godz. 15.00 w Auli Kryształowej SGGW. Program uroczystości: Hymn państwowyOtwarcie uroczystości – Dziekan WydziałuWystąpienie przedstawiciela Władz RektorskichWręczenie nagród JM RektoraImmatrykulacja studentówWystąpienie przedstawiciela studentówWykład inauguracyjny: dr hab. Jarosław Pinkas, prof. CKMP – Główny Inspektor Sanitarny, nt. „Medycyna stylu życia”Gaudeamus

czytaj więcej >>

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”

12.09.2019 (czwartek)

Koło Naukowe Żywieniowców oraz Koło Naukowe Przedsiębiorczości „PROFIT” działające przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ma przyjemność zaprosić na Ogólnopolską Konferencję Naukową Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”, która odbędzie się 14 listopada 2019 r. w gmachu wydziału. Patronat honorowy obejmie Pani […]

czytaj więcej >>

Jubileusz Wszechnicy Żywieniowej

12.06.2019 (środa)

Jubileuszową konferencję zaczynamy już za chwilę, zaprasza osobiście Pani Dziekan prof. dr hab. Krystyna Gutowska. Obejrzyj film. 

czytaj więcej >>

Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej

10.04.2019 (środa)

Serdecznie zapraszamy na Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej połączony z konferencją nt. Edukacja żywieniowa – moda czy konieczność? Jubileusz odbędzie się w dniu 12 czerwca 2019 r. w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie. Rejestracja gości możliwa będzie od godziny 10. Formularz zgłoszeniowy dostępny jest tutaj.  Wszechnica Żywieniowa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na jubileuszowy wykład Wszechnicy Żywieniowej, 12 czerwca o godzinie 17.15 w Auli Kryształowej

28.05.2019 (wtorek)

Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Uroczystym spotkaniem Wszechnicy Żywieniowej w dn. 12 czerwca 2019 r. kończymy dwudziesty piąty rok jej działalności. Będziemy bardzo zaszczyceni, jeśli wezmą Państwo udział w naszym Jubileuszu. Serdecznie zapraszamy zarówno naszych stałych słuchaczy, jak również tych, których po raz pierwszy […]

czytaj więcej >>

28.05.2019 (wtorek)

W dniu 26 maja 2019 r. zmarła prof. dr hab. Nina Baryłko-Pikielna, wieloletni konsultant w Zakładzie Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa. Uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek 31 maja o godzinie 11:00 w Domu Pogrzebowym na Powązkach Wojskowych.

czytaj więcej >>

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza 21 maja br. na International Conference on Food and Nutrition

16.05.2019 (czwartek)

The Dean of the Faculty and Organizing Committee invite students and faculty employees to participate in International Conference on Food and Nutrition to be held on 21st May 2019 /Tuesday/ Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences Campus WULS, building 32, Aula III Conference program: 14.00 – 14.30     Experiences on reformulation strategies for obtaining healthier meat products. Diana […]

czytaj więcej >>

XXIII Piknik Naukowy już w najbiższą sobotę 11 maja

7.05.2019 (wtorek)

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na XXIII Pikniku Naukowym Już w najbliższą sobotę 11 maja 2019 r., w godz. 11-20, na PGE Narodowym w Warszawie odbędzie się XXIII Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Hasło tej wielkiej popularnonaukowej imprezy brzmi ”My i maszyny”, a nasz Wydział, ze swoimi […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 15 maja br. „Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka”

6.05.2019 (poniedziałek)

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej w dn. 15 maja br. pod tytułem Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka – część 2. Prelekcję poprowadzi dr inż. Joanna Rachtan, z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Na poprzednim wykładzie Wszechnicy, w dn. 10 kwietnia br. (dostępnym na YouTube), omówiliśmy błonnik […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 20 marca br.

7.03.2019 (czwartek)

Prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 20 marca br. nt. Probiotyki, prebiotyki i żywność probiotyczna poprowadzą dr Małgorzata Jałosińska i dr inż. Dorota Zielińska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Na wcześniejszych wykładach Wszechnicy, w dniach 12 grudnia 2018 r. i 20 lutego 2019 r. (dostępnych na […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 20 lutego br. pt. Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie człowieka

4.02.2019 (poniedziałek)

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 20 lutego 2019 r. pt. Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie człowieka. Wykład wygłosi dr inż. Ewa Fürstenberg z Zakładu Fizjologii Żywienia oraz dr Małgorzata Jałosińska i dr inż. Dorota Zielińska z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego […]

czytaj więcej >>

Nowy kierunek studiów na SGGW Projektowanie żywności

22.01.2019 (wtorek)

Na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji uruchomiony został nowy kierunek – studia dualne II stopnia PROJEKTOWANIE ŻYWNOŚCI. Informacje na temat studiów znajdziesz tutaj.

czytaj więcej >>

Zmiany w systemie antyplagiatowym stosowanym na SGGW

11.01.2019 (piątek)

Zgodnie z zapisami w Ustawie – Prawo o szkolnictwie wyższym, Uczelnia ma obowiązek sprawdzania wszystkich pisemnych prac dyplomowych, także doktorskich w Jednolitym Systemie Antyplagiatowym. Wszystkie prace, które zostały dopuszczone do obrony przed 3 stycznia 2019 r. traktowanie są na starych zasadach, w pozostałych przypadkach należy się stosować do zasad nowego regulaminu Antyplagiatowego. Regulamin dostępny jest […]

czytaj więcej >>

Wykład Wszechnicy Żywieniowej Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka

2.01.2019 (środa)

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dniu 16 stycznia 2019 r. „Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka„. Wykład wygłoszą: prof. dr hab. n. med. Wojciech Bik, Zakład Neuroendokrynologii Klinicznej, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie oraz dr inż. Danuta Gajewska, Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Plakat informujący o wydarzeniu pobierz tutaj. […]

czytaj więcej >>

Spotkanie wigilijne Pracowników, Doktorantów i Studentów Wydziału

12.12.2018 (środa)

W imieniu Kolegium Dziekańskiego serdecznie  zapraszamy na spotkanie wigilijne Pracowników, Doktorantów i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w dniu 19 grudnia 2018 r. o godz. 15. w bufecie, które wzorem lat ubiegłych organizowane jest na zasadzie składkowej. Listę chętnych wraz z kwotą uczestnictwa w wysokości 12 zł od osoby proszę złożyć w Dziekanacie […]

czytaj więcej >>

Jakie drobnoustroje zasiedlają przewód pokarmowy człowieka? prelekcja Wszechnicy Żywieniowej

5.12.2018 (środa)

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej pod tytułem: Jakie drobnoustroje zasiedlają przewód pokarmowy człowieka odbędzie się w dniu 12 grudnia br. o godz. 17.15 w Auli II. Wykład poprowadzą dr Małgorzata Jałosińska oraz dr inż. Dorota Zielińska z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywność  Plakat z informacjami o wydarzeniu morzna pobrać tutaj. Tym razem, kontynuując cykl o układzie […]

czytaj więcej >>

Dofinasowanie z Narodowego Centrum Nauki dla Prof. dr hab. Joanny Gromadzkiej-Ostrowskiej

22.11.2018 (czwartek)

Pięciu naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego otrzyma dofinansowanie z programów OPUS i PRELUDIUM organizowanych przez Narodowe Centrum Nauki. W obu konkursach złożono łącznie 2970 wniosków, z czego do finansowania skierowano 618 projekty, w tym pięć z SGGW. Wśród tegorocznych laureatów znalazła się prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska z Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji, która […]

czytaj więcej >>

Wykład Wszechnicy Żywieniowej – Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka

14.11.2018 (środa)

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na wykład Wszechnicy Żywieniowej pod tytułem: Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka Prelekcja odbędzie się w dniu 21 listopada br. o godzinie 17.15 w auli II budynek 32 Wykład poprowadzą dr inż. Katarzyna Lachowicz oraz dr inż. Ewa Fürstenberg z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW […]

czytaj więcej >>

3-miesieczny program odchudzający

6.11.2018 (wtorek)

Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie zaprasza do wzięcia udziału w badaniu naukowym prowadzonym przez pracowników i studentów Katedry. Projekt dotyczy 3-miesięcznego programu żywieniowego mającego na celu poprawę masy ciała pod stalą opieką dietetyka i psychologa. Do wzięcia udziału w projekcie zapraszamy matki wraz ze swoimi dziećmi w wieku 8-16 lat. Zgłoszenia […]

czytaj więcej >>

Warsztaty „Nadciśnienie to nie więzienie”

6.11.2018 (wtorek)

Zapraszamy osoby w wieku 40-65 lat na bezpłatne warsztaty organizowane przez dietetyków. A w nich między innymi:– warsztaty kulinarne– pomiar składu ciała– konsultacje dietetyczne Warsztaty obejmują cykl 8 spotkań odbywających się od 14 listopada 2018 do 16 stycznia 2019 w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.Zgłoszenia […]

czytaj więcej >>

FAKTY I FIKCJE W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

17.10.2018 (środa)

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych zapraszają na XXVI Konferencję Dyskusyjną z cyklu FAKTY I FIKCJE W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA na temat:   Kawa, herbata, napoje niskoprocentowe – za i przeciw   Referaty:    Zaburzamy czy wspieramy zdrowie, sięgając po filiżankę kawy?    Herbata zielona i czarna (Camellia sinensis) niezwykły napój […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej 17 października o godzinie 17.15

27.09.2018 (czwartek)

Wszechnica Żywieniowa zaprasza na prelekcję nt. Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży – rola diety i higieny w codziennej praktyce. 17 października br. wykład wygłosi dr n. med. Anna Turska-Szybka (Zakład Stomatologii Dziecięcej, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny).  Plakat informujący o wydarzeniu można pobrać tutaj.   Rozpoczynamy kolejny, już dwudziesty piąty, rok działalności Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk […]

czytaj więcej >>

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na XXII Festiwal Nauki

18.09.2018 (wtorek)

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na XXII Festiwalu Nauki Warszawa 2018 www.festiwalnauki.edu.pl Wydziałowy koordynator mgr Hanna Wysocka: e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl,tel. (22) 59-37-004   Już po raz dwudziesty drugi nasz Wydział włączył się w organizację Festiwalu Nauki, aby popularyzować naukę o żywieniu człowieka. W tym roku zaproponowaliśmy interesujące warsztaty dla dzieci […]

czytaj więcej >>

„5 porcji zdrowia w szkole” – nowy program edukacyjny dla szkół

4.09.2018 (wtorek)

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji objął honorowym patronatem program edukacyjny „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat i jednocześnie jej wczesne rozpoczęcie. Program jest skierowany do uczniów II i III klas szkół podstawowych z całej Polski oraz ich nauczycieli, dyrektorów szkół […]

czytaj więcej >>

Jubileusz Profesora dr h.c. Stanisława Bergera i Profesor Teresy Pałaszewskiej – Reindl

16.07.2018 (poniedziałek)

Zapraszamy na Uroczysty jubileusz Profesora dr h.c. Stanisława Bergera i Profesor Teresy Pałaszewskiej – Reindl, który odbędzie się 6 października 2018 r. Szczegółowe informacje na temat programu uroczystości i możliwości uczestnictwa Absolewntów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w tym wydarzeniu, znaleźć można tutaj.

czytaj więcej >>

Seminarium naukowe „The European Union and the Eurozone Under Stress”

2.07.2018 (poniedziałek)

Z największą przyjemnością zapraszamy na połączone seminarium naukowe Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Wydziału Nauk Ekonomicznych, na którym Profesor John Theodore z Manchester Metropolitan University przedstawi referat nt. „The European Union and the Eurozone Under Stress”. Seminarium odbędzie się w piątek, 13 lipca, w godz. 10.15 – 12.00, w budynku nr 32 […]

czytaj więcej >>

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów „Przedsiębiorczość w Nauce i Praktyce”

15.06.2018 (piątek)

Koło naukowe przedsiębiorczości „PROFIT” działające przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ma przyjemność zaprosić Państwa na I Ogólnopolską Konferencję Naukową Studentów i Doktorantów „Przedsiębiorczość w Nauce i Praktyce”, która odbędzie się 27 września br. w gmachu wydziału. Patronat honorowy obejmie Pani prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dziekan Wydziału […]

czytaj więcej >>

Wykład Wszechnicy Żywieniowej 20 czerwca br.

7.06.2018 (czwartek)

Zapraszamy na wykłady Wszechnicy Żywieniowej: ”Super food” – ciekawostki a fakty oraz Sok pomarańczowy – zwykły sok, niezwykłe właściwości Prelekcje wygłoszą: dr inż. Katarzyna Świąder i dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW) oraz dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek (Zakład Dietetyki, SGGW)   I tym razem przedstawiamy Państwu temat, który zasugerowali słuchacze naszej Wszechnicy. Staramy się […]

czytaj więcej >>

XXII Piknik Naukowy – zapraszamy!

5.06.2018 (wtorek)

Już w najbliższą sobotę 9 czerwca, w godz. 11-20, na PGE Narodowym w Warszawie odbędzie sięXXII Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Hasłem tej wielkiej, popularnonaukowej imprezy jest ”Ruch”, a nasz Wydział, ze swoimi warsztatamii pokazami, doskonale wpisuje się w tę tematykę. Będziemy zatem jednym z wielu wystawców popularyzujących naukę, również w oparciu […]

czytaj więcej >>

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej: Choroby zapalne stawów, 15 maja br.

7.05.2018 (poniedziałek)

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej na temat: Choroby zapalne stawów – leczenie i żywienie w dniu 16 maja br. Wykład rozpocznie się o godzinie 17.45, w auli II budynku 32, ul Nowoursynowska 159c. Prelekcjęwygłosi dr n. med. Alina Lisawa z Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej, SGGW oraz dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.  […]

czytaj więcej >>