Aktualności

Drukuj

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (4)

W dniu 7.02.2018 r. odbyło się czwarte spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania było: Wyposażenie techniczne sali konsumenckiej z uwzględnieniem rodzaju realizowanych usług: śniadania, koktajl bar, bankiety, room service. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Aleksandar Zivkovic – F&B Manager, Kierownik Działu Gastronomii w hotelu Bristol.

Czytaj dalej

Noworoczne spotkanie z przedstawicielami otoczenia gospodarczego

1 lutego 2018 roku przedstawiciele kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji spotkali się z członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału oraz innymi przedstawicielami świata biznesu. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK oraz Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.

Czytaj dalej

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej – Mikrobiologiczne zatrucia pokarmowe – znane i mało znane

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dniu 21 lutego 2018 r o godzinie 17.15 w Auli II, budynek 32. Plakat informujący o wydarzeniu pobierz tutaj. Tematem prelekcji będą Mikrobiologiczne zatrucia pokarmowe – znane i mało znane. Wykład przeprowadzi dr Małgorzata Jałosińska z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW. Jak wynika z doniesień naukowych (opracowanych na podstawie danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego […]

Czytaj dalej

Zapraszamy absolwentów na studia podyplomowe Nowoczesna Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii

Zapraszamy absolwentów na studia podyplomowe Nowoczesna Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii – edycja XV. Zaczynamy 10.03.2018. Oferujemy:• naukę na renomowanej uczelni• program studiów dostosowany do aktualnych potrzeb rynku• doskonałych wykładowców, będących także praktykami w nauczanej dziedzinie• pełną życzliwości i kreatywności atmosferę studiowania Zapraszamy:• właścicieli, managerów i pracowników lokali gastronomicznych, chcących podnieść swoje kwalifikacje • nauczycieli przedmiotów związanych z zarzadzaniem w gastronomii• wszystkich, którzy chcą poznać tajniki prowadzenia […]

Czytaj dalej

Zaproszenie na konferencję CASEE „Sustainable food systems and quality”

W dniach 6-9 VI 2018 odbędzie się w Bukareszcie konferencja CASEE Sustainable food systems and quality. Termin wysyłania abstraktów mija 31 stycznia. Doktoranci zwolnieni są z opłat konferencyjnych. Szczegóły pobierz tutaj.

Czytaj dalej

Współpraca Wydziału z Kulczyk Foundation w ramach programu Żółty Talerz

W ramach porozumienia o współpracy z Kulczyk Foundation Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji został Partnerem Merytorycznym programu „Żółty Talerz„. Fundacja dąży do tego, aby wsparcie dla dożywiania najmłodszych tworzyło realną wartość dodaną poprzez wzbogacenie posiłków i objęcie żywieniem większej liczby dzieci. Żółty Talerz to w założeniu nowy standard wsparcia żywienia, gotowy do wykorzystania przez inne organizacje pozarządowe czy zorganizowane grupy obywateli.Żółty Talerz to także unikalny […]

Czytaj dalej

Akademia Bristolu dla nauczycieli akademickich (3)

W dniu 4.01.2018 r. odbyło się trzecie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania było: Budowanie zespołu i zarządzanie zasobami ludzkimi w dziale kuchni. Szkolenia i rozwój pracowników. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami, szef kuchni w hotelu Bristol – Michał Tkaczyk.

Czytaj dalej

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej – Nowoczesne techniki kulinarne – sous vide i inne metody kuchni molekularnej

Zapraszamy na prelekcję: Nowoczesne techniki kulinarne – sous vide i inne metody kuchni molekularnej Prelekcja odbędzie się w dniu 17 stycznia br. o godzinie 17.15. Wykład wygłoszą dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, mgr inż. Artur Głuchowski oraz mgr inż. Marlena Pielak i mgr inż. Ewa Rasińska z Zakładu Technologii Gastronomicznej  Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW Na życzenie słuchaczy naszej Wszechnicy chcemy przedstawić Państwu nowoczesne techniki kulinarne, cieszące się coraz większym zainteresowaniem pod kątem […]

Czytaj dalej

Spotkanie studentów z Dyrektorem Resortu Mount Washington w USA

W dniu 12.12.2017 roku odbyło się spotkanie studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z panem Gene Meoni – Dyrektorem Resortu Mount Washington w USA. W ramach wykładu pan Meoni podzielił się ze studentami praktyczną wiedzą z zakresu wymagań oraz potrzeb gości w hotelach, jak również rozwoju kariery w branży turystyczno-hotelarskiej na szczeblu międzynarodowym.

Czytaj dalej

Warsztaty ABC Zdrowego Żywienia Dzieci i Rodziców

W drugiej połowie grudnia zakończyła się pierwsza część warsztatów prowadzonych dla dzieci klas drugich i trzecich szkół podstawowych w ramach III edycji Programu ABC – ABC Zdrowego Żywienia Dzieci i Rodziców. Celem zajęć jest upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów polecanych dla dzieci, zasad higieny oraz roli żywienia w prawidłowym rozwoju psychofizycznym. W warsztatach udział brały dzieci ze szkół podwarszawskich: Szkoły Podstawowej im. J. […]

Czytaj dalej

Wigilijne spotkanie pracowników i studentów Wydziału

W dniu 20.12.17 odbyło się spotkanie wigilijne pracowników i studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz zaproszonych gości. Tradycyjne polskie dania wigilijne (pierogi, barszcz z pasztecikiem, kapustę z grzybami, śledzie, makowce itp.) przygotowali doktoranci Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności wspomagani pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej Skubina. W przygotowaniach kulinarnych oraz w obsłudze spotkania wsparli ich studenci Kół Naukowych Żywieniowców oraz Gastronomów i Hotelarzy, a także studenci i doktoranci […]

Czytaj dalej

Zakończenie programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

6 grudnia odbyło się oficjalne zakończenie programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, współtworzonego przez Fundację Rozwoju Dzieci im. Komeńskiego, Fundację NUTRICIA, Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości, w którym wzięła udział Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz, dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak oraz dr inż. Anna Harton. Celem programu […]

Czytaj dalej

Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego – VIII Konferencja Naukowa

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ma zaszczyt zaprosić na VIII Konferencję Naukową z cyklu Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego która odbędzie się w dniach 8-9.11.2018. Ramowe tematy sesji Mechanizmy działania składników pokarmowych Żywienie różnych grup ludności Dietoterapia chorób niezakaźnych Zaburzenia odżywiania Nowe trendy w dietetyce Osoby zainteresowane udziałem w konferencji proszone są o: Rejestrację na stronie internetowej: http://www.zywienieifizjologia.sggw.pl/                                     do dnia 20.03.2018 Dokonanie opłaty konferencyjnej do dnia […]

Czytaj dalej

Sukcesy Koła Naukowego Żywieniowców na XLIV Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW

WYNIKI XLIV PRZEGLĄDU DOROBKU KÓŁ NAUKOWYCH SGGW Koło Naukowe Żywieniowców dnia 8 grudnia 2017 roku wystartowało na Uczelnianym Przeglądzie Kół Naukowych w 3 sekcjach: Hodowla i żywienie zwierząt (1 prezentacja), Ekonomia i nauki społeczne (2 prezentacje),  Człowiek i jego otoczenie (8 prezentacji) oraz w 5 prac w sekcji posterowej. Ogromna ilość prac (16) była efektem szerokiej współpracy członków Koła, dużej kreatywności, ich zapału […]

Czytaj dalej

Studia zagraniczne i praktyki ERASMUS +

Trwa nabór na studia wymienne organizowane przez Uczelniane Biuro Współpracy Międzynarodowej w ramach programu Erasmus+ na rok akademicki 2018/2019. Nabór na studia trwa do 31 grudnia 2017 r. Szczegóły można znaleźć w komunikatach dla studentów na stronie naszego Wydziału.

Czytaj dalej

Jak nie marnować żywności? Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 13 grudnia br.

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 13 grudnia 2017 r. Jak nie marnować żywności? Prelekcję wygłoszą dr inż. Beata Bilska, dr inż. Marzena Tomaszewska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) oraz dr inż. Maria Kowalewska (Federacja Polskich Banków Żywności) moderatorzy: dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska dr hab. Krystyna Rejman (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW) Plakat o wydarzeniu ponierz tutaj. Marnowanie […]

Czytaj dalej

Drugie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich

W dniu 27.11.2017 r. odbyło się drugie spotkanie Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Tematem spotkania było: Budowanie zespołu i zarządzanie zasobami ludzkimi w departamencie F&B (Food & Beverage), Szkolenia i rozwój pracowników. Swoją wiedzą z tego zakresu podzielił się z nauczycielami Aleksandar Zivkovic – Kierownik Działu Gastronomii w hotelu Bristol.

Czytaj dalej

Drogi do AgroSukcesu – spotkanie z kucharzami z Kaszub

W ramach corocznego spotkania organizowanego przez SGGW – VII Konfrontacji „Drogi do AgroSukcesu„, Gośćmi Wydziału  Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji będą: Krzysztof Szulborski i Kazimierz Żółnowski, uznani kucharze z Kaszub. Spotkanie odbędzie się w najbliższą środę – 29 listopada w godz. 12:00 – 14:00. w Sali 1071 Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Zaproszeni na spotkanie są wszyscy Studenci Wydziału  Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, a szczególnie […]

Czytaj dalej

Relacja z praktyk w regionie jeziora Garda – 20-29.10.2017 r.

Studenci Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, kierunków Żywienie i ocena żywności oraz Gastronomia i hotelarstwo, po raz czwarty, mieli w tym roku okazję poznać lokalne zakłady przetwórcze oraz ofertę turystyczno-gastronomiczną regionu jeziora Garda. Relację z praktyk przygotowała Katarzyna Czarnecka, studentka IV roku ŻCiOŻ. Dnia 20 października 2017 roku, o godzinie 17:00, grupa studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, razem z dr hab. Danutą Jaworską […]

Czytaj dalej

Inauguracja Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich

W dniu 26.10.2017 r. odbyła się inauguracja Akademii Bristolu dla nauczycieli akademickich Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. W krótkim spotkaniu uczestniczył General Manager hotelu Bristol – Roman Goetsch, Dyrektor Personalny –  Tomasz Dejtrowski  oraz pracownicy hotelu, którzy wezmą udział w Akademii. Powstanie Akademii zainicjowały z ramienia hotelu Bristol – Iwona Dobroch, a z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – Ewa Czarniecka-Skubina. Raz w miesiącu […]

Czytaj dalej

Żywienie a aktywność fizyczna – relacja z XXV konferencji dyskusyjnej Fakty i fikcje w żywieniu człowieka

W dniu 27 października br. w Auli Kryształowej SGGW odbyła się XXV konferencja dyskusyjna z cyklu „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka”, w tym roku pod tytułem „Żywienie a aktywność fizyczna”, zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Konferencje te organizowane są nieprzerwanie od 1993 roku, a ich celem jest przybliżenie środowisku naukowemu oraz szerokiemu odbiory, w tym głównie młodzieży najbardziej nurtujących problemów […]

Czytaj dalej

III edycja programu edukacyjno-badawczego „ABC Zdrowego Żywienia”

W dniu 10 października br. odbyła się Konferencja inaugurująca III edycję programu edukacyjno-badawczego „ABC Zdrowego Żywienia”, w tym roku zatytułowanego „ABC Żywienia Dzieci i Rodziców”. Celem programu jest prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Program został merytorycznie opracowany przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie. Wydział koordynuje działania Programu ABC Zdrowego Żywienia w ośrodkach akademickich w całej […]

Czytaj dalej

Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

W dniu 4 października br. w Auli Kryształowej SGGW odbyła się wydziałowa inauguracja roku akademickiego 2017/2018. W czasie uroczystości dyplomy ukończenia studiów otrzymali tegoroczni absolwenci kierunków Żywienie człowieka i ocena żywności, Dietetyka oraz Gastronomia i hotelarstwo, a przystępujący do nauki nowo przyjęci studenci złożyli przysięgę studencką. Uroczystość była również okazją do wręczenia pracownikom Wydziału nagród za osiągnięcia naukowe, organizacyjne i dydaktyczne.          

Czytaj dalej

Relacja z XXI Festiwalu Nauki Warszawa 2017

W ramach XXI Festiwalu Nauki pracownicy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zorganizowali i przeprowadzili liczne warsztaty dla dzieci i młodzieży. Warsztaty w ramach Festiwalu Nauki Małego Człowieka odbywały się  na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej. Były to zajęcia o tematyce sensorycznej, żywieniowej i higienicznej. Na warsztacie „W krainie smaków i zapachów” dzieci dowiedziały się w jaki sposób rozpoznaje się smak i zapach produktów. Wzięły udział w ciekawych testach smakowych i zapachowych oraz quizach […]

Czytaj dalej

Konferencja jubileuszowa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

W dniu 9 września 2017 r. z okazji Jubileuszu 40-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt.: „Żywienie Człowieka w 200-letniej historii nauczania rolniczego na ziemiach polskich” połączona ze spotkaniem absolwentów i pracowników Wydziału. Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Wydziału który przygotowała ekipa SGGW.TV specjalnie na Jubileusz 40 lecia naszego Wydziału. Pobierz film. Szczegółową relację z wydarzenia można przeczytać tutaj.   […]

Czytaj dalej

Ranking kierunków studiów Perspektywy 2017

Kierunki Dietetyka oraz Żywienie człowieka i ocena żywności, realizowane na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, zajęły drugie miejsce w Rankingu KIERUNKÓW STUDIÓW Perspektywy 2017. W rankingu uwzględniono prestiż, sytuację absolwentów na rynku pracy, potencjał akademicki, efektywność naukową, potencjał dydaktyczny oraz innowacyjność.  

Czytaj dalej

Współpraca Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z praktykami z hotelu Bristol

W dniach 24.03.17 i 21.04.17 w ramach przedmiotu „Obsługa konsumenta w gastronomii”, dwie grupy studentów III roku kierunku gastronomia i hotelarstwo, były na ćwiczeniach terenowych w hotelu Bristol. Poza zwiedzaniem hotelu i poznaniem jego historii studenci mieli możliwość spotkania się z pracownikami hotelu: Iwoną Dobroch, Specjalistą ds. Szkoleń i Rozwoju, Anną Śliwińską, HR Manager, Michałem Borowiakiem, Head Concierge. Pracownicy podzielili się ze studentami swoją wiedzą, praktycznym doświadczeniem, […]

Czytaj dalej

Relacja z Dni SGGW

W dniach 19 i 20 maja br. w czasie Dni SGGW, stoisko naszego Wydziału gościło tłumnie przybyłych mieszkańców Warszawy oraz wycieczki dzieci z ursynowskich szkół i przedszkoli. Na zwiedzających czekały liczne konkursy z nagrodami, porady dietetyczne, pokazy kuchni molekularnej, możliwość skosztowania wytwarzanych na miejscu lodów z ciekłego azotu i wypiekanych przez naszych pracowników kruchych ciasteczek. Koło Gastronomów i Hotelarzy częstowało lemoniadą ze świeżych owoców i kawą, na stoisku można było spróbować serów […]

Czytaj dalej

Tytuł doktora honoris causa prof. dr hab. Erwinowi Wąsowiczowi z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

W czasie Dni SGGW, w piątek 19 maja, odbyła się uroczystość przyznania tytułu doktora honoris causa prof. dr hab. Erwinowi Wąsowiczowi z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. O tytuł ten wnioskowała Rada Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, doceniając dorobek naukowy i udział Profesora w licznych konsultacjach metodycznych, umożliwiających wprowadzenie do badań nowoczesnych metod analitycznych. Recenzentem dorobku Pana Profesora Erwina Wąsowicza z ramienia Rady Wydziału była prof. dr […]

Czytaj dalej

Zbieramy korki dla Jasia – akcja Samorządu Studentów WNoŻCziK

W dniu 18 maja br. przedstawiciele Samorządu Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW odwiedzili swojego podopiecznego – 11-letniego Jasia, aby przekazać mu cząstkę szczęścia.  Jaś potrzebuje kosztownej rehabilitacji, lecz mimo przeciwności losu jest wspaniałym, radosnym dzieckiem, interesującym się piłką nożną i śledzącym każdy mecz Polskiej Reprezentacji. Pomóżmy mu odzyskać pełnię sił, tak aby mógł odbyć swój pierwszy […]

Czytaj dalej