Aktualności

Drukuj

Ranking kierunków studiów Perspektywy 2017

Kierunki Dietetyka oraz Żywienie człowieka i ocena żywności, realizowane na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, zajęły drugie miejsce w Rankingu KIERUNKÓW STUDIÓW Perspektywy 2017. W rankingu uwzględniono prestiż, sytuację absolwentów na rynku pracy, potencjał akademicki, efektywność naukową, potencjał dydaktyczny oraz innowacyjność.  

Czytaj dalej

Wszechnica Żywieniowa – Alergie pokarmowe a diety eliminacyjne – korzyści i zagrożenia

21 czerwca br. zapraszamy na prelekcję z cyklu Wszechnicy Żywieniowej: Alergie pokarmowe a diety eliminacyjne – korzyści i zagrożenia Wykład przeprowadzą dr hab. Ewa Lange oraz dr inż. Danuta Gajewska, Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Plakat informujący o prelekcji pobierz tutaj. Alergie pokarmowe są kolejnym omawianym przez nas problemem dietetycznym, wynikającym z działania układu odpornościowego. W tych przypadkach, niektóre składniki pożywienia rozpoznaje on jako antygeny, czyli […]

Czytaj dalej

Współpraca Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z praktykami z hotelu Bristol

W dniach 24.03.17 i 21.04.17 w ramach przedmiotu „Obsługa konsumenta w gastronomii”, dwie grupy studentów III roku kierunku gastronomia i hotelarstwo, były na ćwiczeniach terenowych w hotelu Bristol. Poza zwiedzaniem hotelu i poznaniem jego historii studenci mieli możliwość spotkania się z pracownikami hotelu: Iwoną Dobroch, Specjalistą ds. Szkoleń i Rozwoju, Anną Śliwińską, HR Manager, Michałem Borowiakiem, Head Concierge. Pracownicy podzielili się ze studentami swoją wiedzą, praktycznym doświadczeniem, […]

Czytaj dalej

Relacja z Dni SGGW

W dniach 19 i 20 maja br. w czasie Dni SGGW, stoisko naszego Wydziału gościło tłumnie przybyłych mieszkańców Warszawy oraz wycieczki dzieci z ursynowskich szkół i przedszkoli. Na zwiedzających czekały liczne konkursy z nagrodami, porady dietetyczne, pokazy kuchni molekularnej, możliwość skosztowania wytwarzanych na miejscu lodów z ciekłego azotu i wypiekanych przez naszych pracowników kruchych ciasteczek. Koło Gastronomów i Hotelarzy częstowało lemoniadą ze świeżych owoców i kawą, na stoisku można było spróbować serów […]

Czytaj dalej

Tytuł doktora honoris causa prof. dr hab. Erwinowi Wąsowiczowi z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

W czasie Dni SGGW, w piątek 19 maja, odbyła się uroczystość przyznania tytułu doktora honoris causa prof. dr hab. Erwinowi Wąsowiczowi z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. O tytuł ten wnioskowała Rada Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, doceniając dorobek naukowy i udział Profesora w licznych konsultacjach metodycznych, umożliwiających wprowadzenie do badań nowoczesnych metod analitycznych. Recenzentem dorobku Pana Profesora Erwina Wąsowicza z ramienia Rady Wydziału była prof. dr […]

Czytaj dalej

Zbieramy korki dla Jasia – akcja Samorządu Studentów WNoŻCziK

W dniu 18 maja br. przedstawiciele Samorządu Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW odwiedzili swojego podopiecznego – 11-letniego Jasia, aby przekazać mu cząstkę szczęścia.  Jaś potrzebuje kosztownej rehabilitacji, lecz mimo przeciwności losu jest wspaniałym, radosnym dzieckiem, interesującym się piłką nożną i śledzącym każdy mecz Polskiej Reprezentacji. Pomóżmy mu odzyskać pełnię sił, tak aby mógł odbyć swój pierwszy […]

Czytaj dalej

Prezentacja systemu SENS – Dobrowolnego Systemu Znakowania Żywności Wartością Odżywczą

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w dniu 11 maja br. był gospodarzem seminarium poświęconego prezentacji systemu SENS – dobrowolnego systemu znakowania żywności wartością odżywczą. Prelegentami seminarium byli między innymi Nicole Darmon – Dyrektor ds. Badań w Narodowym Instytucie Badań Rolniczych we Francji (INRA), przy Jednostce Badawczej ds. Odżywiania, Otyłości i Ryzyka Zakrzepowego w Marsylii i specjalistka w obszarze profili składników odżywczych, żywienia i epidemiologii; Barbara Kowalska – Dyrektor […]

Czytaj dalej

Konkurs na granty dla młodych naukowców

Konkurs na granty na prowadzenie badań naukowych służących rozwojowi młodych naukowców oraz uczestników studiów doktoranckich na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w 2017 roku W konkursie mogą wziąć udział osoby, które w dniu składania wniosku nie przekroczyły 35 roku życia – uczestnicy studiów doktoranckich (rok I, II, III i IV) oraz pracownicy naukowi oraz naukowo-dydaktyczni. Warunkiem udziału w tegorocznym konkursie osób, które otrzymały granty w konkursie ubiegłorocznym, […]

Czytaj dalej

Spotkanie z przedstawicielami Pracodawców dla absolwentów Kierunku Gastronomia i Hotelarstwo

W dniu 25 kwietnia br. odbyło się spotkanie rozszerzonego Kolegium Dziekańskiego Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami Pracodawców dla absolwentów Kierunku Gastronomia i Hotelarstwo. W spotkaniu udział wzięli między innymi: Aleksandra Komosińska – specjalista ds. rekrutacji (dział HR), Sheraton Warsaw Hotel, The Westin Warsaw, Hotel Bristol, Warsaw A Luxury Collection Hotel; Artur Grajber – szef kuchni hotelu Sheraton Warsaw; Marcin Pajewski – właściciel […]

Czytaj dalej

Wykłady pracowników hotelu Bristol dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

W dniach 3.04.17 i 24.04.17 w ramach przedmiotu „Obsługa konsumenta w gastronomii”, studenci III roku studiów, kierunku gastronomia i hotelarstwo, mieli przyjemność wysłuchać wykładów pracowników hotelu Bristol: Iwony Dobroch, specjalisty ds. szkoleń i rozwoju, na temat: Obsługa gości w hotelu. Standardy obowiązujące w hotelu. Badanie satysfakcji gościa hotelowego. Ocena jakości dostarczanych usług hotelowych. System i znaczenie szkoleń w pracy hotelarza. Aleksandara Zivkovica, kierownika gastronomii, na temat: Rola obsługi […]

Czytaj dalej

Eliminacje okręgowe XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W dniu 22 kwietnia br. w SGGW w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W bloku „Gastronomia” realizowanym na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji o udział w finale OWiUR walczyło 20 uczniów. Uczestnicy po napisaniu testu mieli do wykonania trzy zadania praktyczne. Poziom zmagań był bardzo wysoki, a trzech zwycięzców bloku „Gastronomia” uzyskało imponujące wyniki, również na tle pozostałych 9 bloków tematycznych. Więcej […]

Czytaj dalej

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 14 kwietnia 2017 r. zmarła Agata Sygocka, studentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 20.04.2017 r. o godzinie 12.00 w Kościele Matki Bożej Anielskiej w Radości przy ulicy Wilgi 14. Rodzinie i najbliższym składamy wyrazy głębokiego współczucia. Dziekan, Rada Wydziału i społeczność akademicka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Czytaj dalej

Spotkanie Wielkanocne

12 kwietnia br. odbyło się spotkanie Wielkanocne Pracowników i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Wspaniałe potrawy Wielkanocne i ozdoby stołu przygotował zespół studentów i doktorantów pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej-Skubina. Dziękujemy za poświęcony czas!  

Czytaj dalej

III Konferencja „Nasza oferta – Twoja decyzja”

12 kwietnia br. na naszym Wydziale odbyła się III Konferencja „Nasza oferta – Twoja decyzja” dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.       W wydarzeniu uczestniczyło 283 uczniów oraz 13 nauczycieli z następujących szkół: LXVIII Liceum Ogólnokształcące im. T. Chałubińskiego w Warszawie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. W.S. Reymonta w Łowiczu Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu XIV Liceum Ogólnokształcące im. S. Staszica w Warszawie Zespół Szkół nr 1 […]

Czytaj dalej

Wykłady profesorów wizytujących

Zapraszamy do uczestniczenia w wykładach Prof. Dr Fa-Jui Tana z National Chung Hsing University z Tajwanu oraz Pani Prof. Dr Hanny Wijaya z Bogor Agricultural University z Indonezji, które zostały przygotowane z myślą o pracownikach i studentach naszego Wydziału i odbędą się w dniach od 19 do 27 kwietnia 2017 roku. Szczegółowe informację dotyczące terminów wykładów oraz ich tematyki znaleźć można poniżej. Wykłady prof. Tan Wykłady prof. Wijaya

Czytaj dalej

Dni Kariery w Zespole Szkół Gastronomicznych

Dnia 16 marca 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie na Poznańskiej odbyły się „Dni Kariery”. Delegacja studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji miała przyjemność w nich uczestniczyć, jednocześnie dzieląc się ze studentami swoim doświadczeniem ze studiowania. Studenci przekazali przyszłym absolwentom technikum informacje na temat bogatej oferty studiowania na wydziale, przybliżając im wszystkie niezbędne informacje oraz zaspakajając ich ciekawość.    Oferta WNoŻCiK […]

Czytaj dalej

Ursynowska Akademia Zdrowego Stylu Życia

Już w najbliższą niedzielę 19 marca w Urzędzie Dzielnicy Ursynów odbędzie się pierwszy wykład Ursynowskiej Akademii Zdrowego Stylu Życia. Cykl wykładów prowadzić będą pracownicy naukowi Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Kolejne spotkania zaplanowano na 8 i 29 kwietnia, 13 i 27 maja oraz 3 czerwca. Plan wykładów można pobrać tutaj. 

Czytaj dalej

Dyplom Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia
w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie: technologia żywności i żywienia dla doktorantki WNoZCziK mgr Anny Onopiuk

Z dumą informujemy, że mgr Anna Onopiuk – jedna z naszych doktorantek –  otrzymała dyplom Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie: technologia żywności i żywienia. Pani mgr Anna Onopiuk jest doktorantką III roku studiów doktoranckich na naszym Wydziale. W latach 2015-2016 opublikowała 3 artykuły naukowe gromadząc 75 pkt z listy A MNiSW, współczynnik wpływu IF – 3,587. Brała aktywny udział w dwóch […]

Czytaj dalej

Uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych, dyplomów doktorom habilitowanym oraz promocja doktorów SGGW

W dniu 2 marca br. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych, między innymi: Złoty i Srebrny Krzyż Zasługi, Medale Za Długoletnią Służbę, a także Odznaki Honorowe „Za Zasługi dla SGGW”. Wśród odznaczonych medalami za długoletnią Służbę znaleźli się liczni pracownicy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Złotym Krzyżem Zasługi odznaczona została prof. dr hab. Anna Brzozowska, a odznaką honorową […]

Czytaj dalej

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 2 lutego br. zmarł prof.
dr hab. Janusz Keller

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 2 lutego 2017r. zmarł Prof. dr hab. Janusz Keller.  Emerytowany nauczyciel akademicki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dyrektor Instytutu Żywienia Człowieka w latach 1987-1994. Kierownik i inicjator powstania Zakładu Fizjologii Żywienia, Kierownik Katedry Dietetyki, Prodziekan ds. Nauki oraz założyciel i Opiekun Koła Naukowego Żywieniowców i Dietetyków. Twórca programu studiów podyplomowych Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne. Wybitny nauczyciel akademicki i specjalista z zakresu bioenergetyki […]

Czytaj dalej

Dzień otwarty SGGW

W sobotę 4 lutego w Centrum Wodnym SGGW odbył się Dzień Otwarty dla kandydatów na studia. Uczniowie szkół średnich mieli możliwość porozmawiania bezpośrednio ze studentami i nauczycielami akademickimi oraz zapoznania się z ofertą studiów na naszym Wydziale. W dniu otwartym udział wzięli: Monika Miernicka, Karolina Misztal, Małgorzata Sobieralska, Monika Wroniszewska i Mariusz Żuk z kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności; Angelika Borkowska, Beata Jakubowska, Bartosz Kwiatkowski i Krystian Płoski […]

Czytaj dalej

„Z miłości do smaku” – książka kucharsko-lifestylowa przygotowana
z udziałem pracowników Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Kuchnia, ucztowanie, zdrowie i dobre samopoczucie to tematy przewodnie nowej polsko-francuskiej książki kucharsko-lifestylowej, pt. „Z miłości do smaku”, której wydawcą jest Carrefour Polska, a partnerami: Grupa Orbis, Instytut Francuski oraz SGGW. Publikacja łączy w sobie różnorodność smacznych i zdrowych potraw przygotowanych przez wybitnych polskich i francuskich kucharzy i pasjonatów gotowania, z ciekawostkami kulturowymi i kulinarnymi oraz nowoczesnym podejściem do tematu zdrowego odżywiania.  Dr hab. Ewa Czarniecka – Skubina i dr hab. Małgorzata […]

Czytaj dalej

Drogi do AgroSukcesu

W dniu 24 stycznia br., w ramach corocznego spotkania organizowanego przez SGGW – VI Konfrontacji „Drogi do AgroSukcesu”, reprezentanci polskiego rolnictwa i agrobiznesu – laureaci konkursów Agroprzedsiębiorca RP i AgroLiga prezentowali przed młodzieżą akademicką i kadrą naukowo-dydaktyczną uczelni swoje doświadczenia i dorobek. W tym roku po raz pierwszy Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji wziął czynny udział w przygotowaniach do tego wydarzenia. Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, w podziękowaniu […]

Czytaj dalej

III noworoczne spotkanie z przedstawicielami świata biznesu

W dniu 16 stycznia br. roku odbyło się III noworoczne spotkanie kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami świata biznesu, a w tym członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK oraz Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.

Czytaj dalej

Kolegium dziekańskie dziękuje za przygotowanie wigilijnego spotkania

Drodzy pracownicy, doktoranci i studenci Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, w imieniu Kolegium dziekańskiego i swoim własnych pragnę serdecznie podziękować za uczestniczenie w naszej rokrocznej uroczystości wigilijnej, a tym spośród Państwa, którzy zadbali o bogactwo stołu świątecznego i oprawę artystyczną składam dodatkowo wyrazy gorących podziękowań; Państwa zaangażowanie w przygotowanie spotkania wigilijnego napawa nas wielką radością, że nie szczędzicie własnego czasu i pracy na rzecz swoich koleżanek i kolegów; raz […]

Czytaj dalej

Dyplom uznania dla WNoŻCziK za szczególne zasługi na rzecz rozwoju gospodarki żywnościowej i ruchu stowarzyszeniowego

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji został wyróżniony dyplomem uznania Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego za szczególne zasługi i osobiste zaangażowanie w działalność na rzecz rozwoju gospodarki żywnościowej i ruchu stowarzyszeniowego.

Czytaj dalej

Akademia Sokowa „Warzywa, owoce i soki – aspekty żywieniowe, rynkowe i technologiczne”

„Warzywa, owoce i soki – aspekty żywieniowe, rynkowe i technologiczne”W dniu 29 listopada 2016 roku w Centrum Wodnym znajdującym się na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się III edycja Akademii Sokowej pt. „Warzywa, owoce i soki – aspekty żywieniowe, rynkowe i technologiczne”. Inicjatorami i organizatorami tegorocznego spotkania był Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).W Akademii Sokowej uczestniczyły ogółem […]

Czytaj dalej

XLIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych

9 grudnia 2016 roku na Wydziale Nauk o Zwierzętach SGGW miał miejsce XLIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych na którym członkowie działających na Wydziale Kół Naukowych: Dietetyków, Żywieniowców oraz Gastronomów i Hotelarzy zaprezentowali wyniki swoich badań. Koło Naukowe Dietetyków prezentowało badania dotyczących m.in. asortymentu i częstości spożycia wybranych napojów przez osoby dorosłe (Anna Kucharska, Aleksandra Rayss) oraz zależności między częstością spożycia soków i napojów słodzonych a wskaźnikiem […]

Czytaj dalej

Międzynarodowa wymiana International Project

W dniach 25-28 października 2016 roku gościliśmy na naszym Wydziale studentów z Uniwersytetu UC Leuven-Limburg (UCLL) z Leuven (Belgia). Już po raz trzeci studenci belgijscy, wspólnie ze studentami kierunku Dietetyka oraz Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, brali udział w międzynarodowej wymianie International Project. W ramach programu realizowano dwa projekty, w których w sumie uczestniczyło 37 studentów: 1/ International Project “Healthy Snack”, koordynowany przez Yvon IJsseldijk i Kristel Vanhoof […]

Czytaj dalej

Praktyki w rejonie Riva del Garda: 21-31 październik 2016

Ostatni tydzień października, 26 osobowa grupa studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, z kierunków Żywienie i ocena żywności oraz Gastronomia i hotelarstwo, spędziła na praktykach studenckich w rejonie jeziora Garda w północnych Włoszech. Praktyki po raz trzeci organizowała dla naszych studentów dr hab. Ewa Czarniecka Skubina i Alina Suder – dietetyk sportowy, autorka programów kulinarnych i znawca enogastronomii włoskiej. Poniżej relacja z praktyk przygotowana przez Ewelinę Pieczykolan, […]

Czytaj dalej