poniedziałek, 15.10.2018

Aktualności

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej 17 października o godzinie 17.15

27.09.2018 (czwartek)

Wszechnica Żywieniowa zaprasza na prelekcję nt. Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży – rola diety i higieny w codziennej praktyce. 17 października br. wykład wygłosi dr n. med. Anna Turska-Szybka (Zakład Stomatologii Dziecięcej, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny).  Plakat informujący o wydarzeniu można pobrać tutaj.   Rozpoczynamy kolejny, już dwudziesty piąty, rok działalności Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk […]

czytaj więcej >>

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na XXII Festiwal Nauki

18.09.2018 (wtorek)

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na XXII Festiwalu Nauki Warszawa 2018 www.festiwalnauki.edu.pl Wydziałowy koordynator mgr Hanna Wysocka: e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl,tel. (22) 59-37-004   Już po raz dwudziesty drugi nasz Wydział włączył się w organizację Festiwalu Nauki, aby popularyzować naukę o żywieniu człowieka. W tym roku zaproponowaliśmy interesujące warsztaty dla dzieci […]

czytaj więcej >>

„5 porcji zdrowia w szkole” – nowy program edukacyjny dla szkół

4.09.2018 (wtorek)

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji objął honorowym patronatem program edukacyjny „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat i jednocześnie jej wczesne rozpoczęcie. Program jest skierowany do uczniów II i III klas szkół podstawowych z całej Polski oraz ich nauczycieli, dyrektorów szkół […]

czytaj więcej >>

Jubileusz Profesora dr h.c. Stanisława Bergera i Profesor Teresy Pałaszewskiej – Reindl

16.07.2018 (poniedziałek)

Zapraszamy na Uroczysty jubileusz Profesora dr h.c. Stanisława Bergera i Profesor Teresy Pałaszewskiej – Reindl, który odbędzie się 6 października 2018 r. Szczegółowe informacje na temat programu uroczystości i możliwości uczestnictwa Absolewntów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w tym wydarzeniu, znaleźć można tutaj.  

czytaj więcej >>

Seminarium naukowe „The European Union and the Eurozone Under Stress”

2.07.2018 (poniedziałek)

Z największą przyjemnością zapraszamy na połączone seminarium naukowe Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Wydziału Nauk Ekonomicznych, na którym Profesor John Theodore z Manchester Metropolitan University przedstawi referat nt. „The European Union and the Eurozone Under Stress”. Seminarium odbędzie się w piątek, 13 lipca, w godz. 10.15 – 12.00, w budynku nr 32 […]

czytaj więcej >>

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów „Przedsiębiorczość w Nauce i Praktyce”

15.06.2018 (piątek)

Koło naukowe przedsiębiorczości „PROFIT” działające przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ma przyjemność zaprosić Państwa na I Ogólnopolską Konferencję Naukową Studentów i Doktorantów „Przedsiębiorczość w Nauce i Praktyce”, która odbędzie się 27 września br. w gmachu wydziału. Patronat honorowy obejmie Pani prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dziekan Wydziału […]

czytaj więcej >>

Wykład Wszechnicy Żywieniowej 20 czerwca br.

7.06.2018 (czwartek)

Zapraszamy na wykłady Wszechnicy Żywieniowej: ”Super food” – ciekawostki a fakty oraz Sok pomarańczowy – zwykły sok, niezwykłe właściwości Prelekcje wygłoszą: dr inż. Katarzyna Świąder i dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, SGGW) oraz dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek (Zakład Dietetyki, SGGW)   I tym razem przedstawiamy Państwu temat, który zasugerowali słuchacze naszej Wszechnicy. Staramy się […]

czytaj więcej >>

XXII Piknik Naukowy – zapraszamy!

5.06.2018 (wtorek)

Już w najbliższą sobotę 9 czerwca, w godz. 11-20, na PGE Narodowym w Warszawie odbędzie sięXXII Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Hasłem tej wielkiej, popularnonaukowej imprezy jest ”Ruch”, a nasz Wydział, ze swoimi warsztatamii pokazami, doskonale wpisuje się w tę tematykę. Będziemy zatem jednym z wielu wystawców popularyzujących naukę, również w oparciu […]

czytaj więcej >>

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej: Choroby zapalne stawów, 15 maja br.

7.05.2018 (poniedziałek)

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej na temat: Choroby zapalne stawów – leczenie i żywienie w dniu 16 maja br. Wykład rozpocznie się o godzinie 17.45, w auli II budynku 32, ul Nowoursynowska 159c. Prelekcjęwygłosi dr n. med. Alina Lisawa z Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej, SGGW oraz dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.  […]

czytaj więcej >>

Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego

27.04.2018 (piątek)

W imieniu Komitetu Organizacyjnego i Naukowego VIII Konferencji „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego” zachęcam gorąco do wzięcia udziału w tym, ważnym również dla Wydziału, wydarzeniu. Konferencja odbędzie się w listopadzie br. (8 – 9.11.2018 r.), tym razem w Warszawie, na ul. Rakowieckiej w pomieszczeniach SGGW. Oficjalny termin zgłoszeń już minął, ale ze względu na dobre stosunki […]

czytaj więcej >>

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 18 kwietnia br.

10.04.2018 (wtorek)

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej na temat: Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w masmediach jest tak dużo błędnych informacji? Prelekcja odbędzie się 18 kwietnia br. o godzinie 17.15, w auli II, budynek 32 Wykład wygłosi Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Pobierz plakat informujący o wydarzeniu tutaj. Codziennie […]

czytaj więcej >>

Koło Naukowe Przedsiębiorczości Profit zaprasza na bezpłatne szkolenie o podatkach

30.03.2018 (piątek)

Koło Naukowe Przedsiębiorczości Profit zaprasza na bezpłatne szkolenie o podatkach: Szkolenie odbędzie się na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – budynek 32 „zielony”, w sali 1071 5 kwietnia (czwartek) w godzinach 16-18.Szkolenie poprowadzi Pani Edyta Krakówko – Naczelnik Urzędu Skarbowego.

czytaj więcej >>

Koło Naukowe Przedsiębiorczości Profit zaprasza serdecznie na bezpłatne szkolenie o podatkach

15.05.2018 (wtorek)

Koło Naukowe Przedsiębiorczości Profit zaprasza na bezpłatne szkolenie o podatkach: Szkolenie odbędzie się na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – budynek 32 „zielony”,  w sali 1071 5 kwietnia (czwartek) w godzinach 16-18.Szkolenie poprowadzi Pani Edyta Krakówko – Naczelnik Urzędu Skarbowego.    

czytaj więcej >>

Spotkanie Wielkanocne Pracowników i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

16.03.2018 (piątek)

Kolegium Dziekańskiego zaprasza na spotkanie Wielkanocne Pracowników i Studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w dniu 28 marca 2018 r. o godz. 15.00 w bufecie, które wzorem lat ubiegłych organizowane jest na zasadzie składkowej. Listę chętnych wraz z kwotą uczestnictwa, w wysokości 12 zł od osoby, proszę składać w Dziekanacie Wydziału w terminie […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej: W trosce o zdrowy sen

7.03.2018 (środa)

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej „W trosce o dobry sen” w dniu 21 marca 2018 r. o godzinie 17.15 (budynek 32 aula II). Wykład poprowadzi dr n. med. Michał Skalski z Katedry i Kliniki Psychiatrycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Popularne powiedzenie sen to zdrowie ma swoje naukowe uzasadnienie. Jak piszew swojej książce dr n. med. Michał Skalski, nie ma […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy absolwentów na studia podyplomowe Nowoczesna Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii

5.02.2018 (poniedziałek)

Zapraszamy absolwentów na studia podyplomowe Nowoczesna Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii – edycja XV. Zaczynamy 10.03.2018. Oferujemy:• naukę na renomowanej uczelni• program studiów dostosowany do aktualnych potrzeb rynku• doskonałych wykładowców, będących także praktykami w nauczanej dziedzinie• pełną życzliwości i kreatywności atmosferę studiowania Zapraszamy:• właścicieli, managerów i pracowników lokali gastronomicznych, chcących podnieść swoje kwalifikacje • nauczycieli przedmiotów […]

czytaj więcej >>

Zaproszenie na konferencję CASEE „Sustainable food systems and quality”

22.01.2018 (poniedziałek)

W dniach 6-9 VI 2018 odbędzie się w Bukareszcie konferencja CASEE Sustainable food systems and quality. Termin wysyłania abstraktów mija 31 stycznia. Doktoranci zwolnieni są z opłat konferencyjnych. Szczegóły pobierz tutaj.

czytaj więcej >>

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej – Nowoczesne techniki kulinarne – sous vide i inne metody kuchni molekularnej

3.01.2018 (środa)

Zapraszamy na prelekcję: Nowoczesne techniki kulinarne – sous vide i inne metody kuchni molekularnej Prelekcja odbędzie się w dniu 17 stycznia br. o godzinie 17.15. Wykład wygłoszą dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, mgr inż. Artur Głuchowski oraz mgr inż. Marlena Pielak i mgr inż. Ewa Rasińska z Zakładu Technologii Gastronomicznej  Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW Na życzenie słuchaczy naszej Wszechnicy […]

czytaj więcej >>

Jak nie marnować żywności? Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 13 grudnia br.

1.12.2017 (piątek)

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej w dn. 13 grudnia 2017 r. Jak nie marnować żywności? Prelekcję wygłoszą dr inż. Beata Bilska, dr inż. Marzena Tomaszewska (Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, SGGW) oraz dr inż. Maria Kowalewska (Federacja Polskich Banków Żywności) moderatorzy: dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska dr hab. Krystyna Rejman […]

czytaj więcej >>