Katedra Techniki i Projektowania Żywności

Drukuj

Katedra Techniki i Projektowania Żywności

Sekretariat: mgr inż. Karol Talacha, pokój nr 109a, tel./fax: 22 59 37 062;

lic. Magdalena Gocel (studia dualne) pokój nr A109, tel/fax 22 59 37 062
e-mail: ktipz@sggw.pl

 

Kierownik Katedry

prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka
e-mail: agnieszka_wierzbicka@sggw.pl, tel.: 22 59 37 060

Wierzbicka Agnieszka

 

 

Główne kierunki badawcze

  • Wpływ systemów jakości produkcji żywności na osiąganą jakość surowców, półproduktów i produktów gotowych.
  • Instrumentalny pomiaru właściwości fizycznych surowców, półproduktów i produktów spożywczych.
  • Badania biochemiczne surowców i produktów spożywczych.
  • Ocena aspektów techniczno-technologicznych maszyn i urządzeń gastronomicznych.
  • Tworzenie nowych produktów spożywczych zgodnie ze współczesnymi trendami w technologii żywności.
  • Wdrażanie nowych technologii produkcji i przetwórstwa żywności.
  • Projektowanie nowych technologii produkcji i przetwórstwa żywności, w tym nowoczesnych systemów pakowania żywności.

 

Główne osiągnięcia

  • Patenty

* Sposób wytwarzania gotowego do spożycia wyrobu z mięsa strusiego oraz gotowy do spożycia wyrób z mięsa strusiego (Numer patentu: 233001, data udzielenia prawa 12.04.2019)

* Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla dzieci (Numer patentu: 232488, data udzielenia prawa 01.02.2019)

* Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie (Numer patentu: 232487, data udzielenia prawa 01.02.2019)

* Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla kobiet (Numer patentu: 232489, data udzielenia prawa 01.02.2019)

* Sposób dojrzewania wołowych elementów kulinarnych (Numer patentu: 232490, data udzielenia prawa 01.02.2019)

* Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania prozdrowotnych wyrobów z mięsa strusiego (Numer patentu: 232495, data udzielenia prawa 01.02.2019)

* Sposób pozyskania kulinarnego mięsa strusia (Numer patentu: 230222, data udzielenia prawa 12.06.2018)

* Sposób wytwarzania pieczywa pszennego jasnego zawierającego betaglukan, zastosowanie koncentratu z warstwy aleuronowej ziarna owsa i wyrób piekarniczy (Numer patentu: 229848, data udzielenia prawa 06.04.2018)

* Sposób wytwarzania wysokojakościowego wyrobu z mięsa strusiego (Numer patentu: 226502, data udzielenia prawa 11.01.2017)

* Sposób produkcji wysokojakościowych wyrobów z mięsa wieprzowego i strusiego (Numer patentu: 225687, data udzielenia prawa 26.10.2016)

* Sposób pozyskania kulinarnego mięsa wieprzowego i mięso wieprzowe (Numer patentu: 225686, data udzielenia prawa 26.10.2016)

* Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania prozdrowotnych wyrobów wieprzowych (Numer patentu: 221874, data udzielenia prawa 17.06.2015)

* Sposób wytwarzania wieprzowych wyrobów mięsnych (Numer patentu: 221480, data udzielenia prawa 21.05.2015)

* Sposób wytwarzania wyrobów mięsnych wieprzowych o kontrolowanej alergenności (Numer patentu: 220814, data udzielenia prawa 23.01.2015)

* Sposób wytwarzania makaronu i makaron (Numer patentu: 231240, data udzielenia prawa 28.02.2019)

* Sposób wytwarzania wyrobów piekarskich i wyroby piekarskie (Numer patentu: 231241, data udzielenia prawa 28.02.2019)

 

  • Europejskie wspólnotowe wzory przemysłowe zarejestrowane w Urzędzie Harmonizacji Rynku Wewnętrznego (OHIM)

I System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0001

II System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0002

III System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0003

 

  • Nagrody

Pobierz tutaj

 

Więcej informacji o Katedrze

Pobierz tutaj

 

Galeria

zdjecie_SZTwŻ.jpg zdjęcie_SZTWŻ.jpg