Katedra Techniki i Projektowania Żywności

Drukuj

Katedra Techniki i Projektowania Żywności

Sekretariat: mgr inż. Karol Talacha, pokój nr 109a, tel./fax: 22 59 37 062;

lic. Magdalena Gocel (studia dualne) pokój nr A109, tel/fax 22 59 37 062
e-mail: ktipz@sggw.pl

 

Kierownik Katedry

prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka
e-mail: agnieszka_wierzbicka@sggw.pl, tel.: 22 59 37 060

Wierzbicka Agnieszka

 

 

Główne kierunki badawcze

  • Wpływ systemów jakości produkcji żywności na osiąganą jakość surowców, półproduktów i produktów gotowych.
  • Instrumentalny pomiaru właściwości fizycznych surowców, półproduktów i produktów spożywczych.
  • Badania biochemiczne surowców i produktów spożywczych.
  • Ocena aspektów techniczno-technologicznych maszyn i urządzeń gastronomicznych.
  • Tworzenie nowych produktów spożywczych zgodnie ze współczesnymi trendami w technologii żywności.
  • Wdrażanie nowych technologii produkcji i przetwórstwa żywności.
  • Projektowanie nowych technologii produkcji i przetwórstwa żywności, w tym nowoczesnych systemów pakowania żywności.

 

Główne osiągnięcia

  • Patenty

Sposób wytwarzania wyrobów piekarskich i wyroby piekarskie (Nr patentu: 231241, data nadania prawa 01.02.2019)

Sposób wytwarzania makaronu i makaron (Nr patentu: 231240, data nadania prawa 01.02.2019)

Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania wyrobów z mięsa strusiego (Nr patentu: data nadania prawa 01.02.2019)

Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie (Nr patentu: data nadania prawa 01.02.2019)

Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla dzieci (Nr patentu: data nadania prawa 01.02.2019)

Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla kobiet (Nr patentu: data nadania prawa 01.02.2019)

Sposób dojrzewania wołowych elementów kulinarnych (Nr patentu: data nadania prawa 01.02.2019

Mieszanki do wypieku pieczywa oraz sposób wypieku pieczywa (Nr patentu: data nadania prawa 04.10.2018)

Sposób pozyskania kulinarnego mięsa strusia (Nr patentu: 230222, data nadania prawa 12.06.2018)

Sposób wytwarzania pieczywa pszennego jasnego zawierającego betaglukan, zastosowanie koncentratu z warstwy aleuronowej ziarna owsa i wyrób piekarniczy (Nr patentu: 229848, data nadania prawa 06.04.2018)

Sposób wytwarzania wysokojakościowego wyrobu z mięsa strusiego (Nr patentu: 226502, data nadania prawa 11.01.2017)

Sposób pozyskania kulinarnego mięsa wieprzowego i mięso wieprzowe (Nr patentu: 225686, data nadania prawa 26.10.2016)

Sposób produkcji wysokojakościowych wyrobów z mięsa wieprzowego i strusiego (Nr patentu: 225687, data nadania prawa 26.10.2016)

Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania prozdrowotnych wyrobów wieprzowych (Nr patentu: 221874, data nadania prawa 17.06.2015)

Sposób wytwarzania wieprzowych wyrobów mięsnych (Nr patentu: 221480, data nadania prawa 21.05.2015)

Sposób wytwarzania wyrobów mięsnych wieprzowych o kontrolowanej alergenności (Nr patentu: 220814, data nadania prawa 23.01.2015)

 

  • Europejskie wspólnotowe wzory przemysłowe zarejestrowane w Urzędzie Harmonizacji Rynku Wewnętrznego (OHIM)

I System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0001

II System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0002

III System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0003

 

  • Nagrody

Pobierz tutaj

 

Więcej informacji o Katedrze

Pobierz tutaj

 

Galeria

zdjecie_SZTwŻ.jpg zdjęcie_SZTWŻ.jpg