Wydarzenia
Studenci naszego Wydziału w II etapie V międzynarodowego konkursu Food Technologist 2020
Studenci naszego Wydziału, Karol Krakówko, Marcin Kruk i Tomasz Wójcik zakwalifikowali się do II eapu międzynarodowego konkursu Food Technologist 2020 organizowanego dla studentów kierunków: technologia żywności, bezpieczeństwo żywności i dziedziny pokrewnych przez Kauno kolegija, litewski Uniwersytet Nauk Stosowanych oraz...
Dni otwarte SGGW
W ostatni weekend 24 i 25 stycznia, w czasie Dni otwartych SGGW, mieliśmy okazję spotkać się z uczniami szkół średnich i przedstawić im ofertę naszego Wydziału. Bardzo dziękujemy wszystkim studentom i pracownikom zaangażowanym w organizację...
Sukces studentów Wydziału Żywienia Człowieka
Dwoje studentów Wydziału Żywienia Człowieka, Ewelina Drozińska oraz Bartosz Kwiatkowski z kierunku Projektowanie Żywności znalazło się na liście stypendystów Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego na rok 2019/2020. W dniu 19 grudnia 2019 r. spośród 1087 wniosków spełniających warunki...
Tastes of America – culinary workshop with Michael Wolf
W dniu 13.12.2019 r. w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności (KTGiHŻ) po raz drugi była możliwość, a zarazem przyjemność, gotowania z amerykańskim szefem kuchni Michaelem Wolfem, który poprowadził warsztaty kulinarne: „Tastes of America –...
Akademia Belvedere dla SGGW
W dniu 27.11.2019 r. w restauracji Belvedere (nagrodzonej 3 kompletami czerwonych sztućców renomowanego przewodnika Michelin), odbyła się inauguracja cyklu zajęć szkoleniowych realizowanych w ramach Akademii Belvedere dla SGGW. W pierwszych zajęciach z zakresu podstaw wiedzy...
Studenci gastronomii i hotelarstwa projektują potrawy zgodne z filozofią ZERO WASTE
W ramach przedmiotu Projektowanie nowych potraw, w semestrze zimowym roku akademickiego 2019/2020, studenci kierunku Gastronomia i Hotelarstwo, Wydziału Żywienia Człowieka, zaprojektowali nowe potrawy o podwyższonej zawartości błonnika pokarmowego. Celem zajęć było opracowanie potraw z dodatkiem...
II miejsce w Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW dla Koł Naukowych Wydziału Żywienia Człowieka!
6 grudnia 2019 roku odbył się 46. Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Koła Naukowe naszego Wydziału zgłosiły i zaprezentowały 37 prac, z których 13 zostało nagrodzonych lub wyróżnionych. Dało to naszym studentom drugie miejsce...
IX Konfrontacje „Drogi do AgroSukcesu”
W dniu 29 listopada gościliśmy na Wydziale Lecha Krukowskiego, twórcę i współwłaściciela firmy Victoria Cymes w Wałczu, która jako pierwsza w Polsce wprowadziła na rynek soki utrwalane metodą wysokich ciśnień (HPP). Podczas spotkania Lech Krukowski...
XXVII Konferencja Fakty i Fikcje w Żywieniu Człowieka
W ramach zorganizowanej przez Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Wydział Żywienia Człowieka XXVII konferencji dyskusyjnej z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka na temat „Diety – moda czy konieczność? dr inż. Danuta Figurska-Ciura...
Inauguracja roku akademickiego 2019/2020
W dniu 1 października b.r. odbyła się uroczysta inauguracja roku akademickiego 2019/2020 na Wydziale Żywienia Człowieka. Uroczystość rozpoczęły wystąpienia Dziekana Wydziału dr hab. Jadwigi Hamułki, prof. SGGW oraz Prorektora ds. dydaktyki prof. dr hab. Kazimierza Tomali....
Wręczenie nominacji Dyrektorowi Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka
27 września 2019 roku rektor SGGW prof. dr hab. W. Bielawski wręczył nominację na Dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka prof. dr hab. Krystynie Gutkowskiej. Na dziekana Wydziału Żywienia Człowieka nominowana została dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW. Kadencja...
Warsztaty w Akademii Inspiracji MAKRO
W dniu 24 maja i 10 września 2019 w Akademii Inspiracji MAKRO odbyły się warsztaty dotyczące Jakości żywności, jej percepcji oraz metodologii stosowania sensorycznej oceny jakości żywności. Warsztaty zostały przygotowane i poprowadzone przez dr hab. Danutę Jaworską, dr...
Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej
12 czerwca br. w Auli Kryształowej SGGW uroczyście obchodziliśmy jubileusz 25-lecia działania przy naszym Wydziale Wszechnicy Żywieniowej. Wszechnica jest jedną z form upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu człowieka, a jej geneza sięga 1994 roku. Wykłady...
Ranking kierunków studiów Perspektywy 2019
Dwa kierunki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, w tegorocznym rankingu kierunków studiów PERSPEKTYWY zajęły wysokie pozycje. Wśród kierunków o żywieniu i żywności Wydział zajął drugą pozycję uzyskując 91,8pkt/100, wśród kierunków dietetyka – trzecią...
Szkolenie sensoryczne w MAKRO Polska
Pracownicy Wydziału Nauk o Żywienu Człowieka i Konsumpcji, w ramach współpracy z Akademią Inspiracji MAKRO, przeprowadzili szkolenie sensoryczne w którym pracownicy MAKRO Polska z działow kupieckich i jakości oraz Executive Chef Sylwia Stachyra i Sous...