Spotkania z pracodawcami

Drukuj

W dniu 25 kwietnia br. odbyło się spotkanie rozszerzonego Kolegium Dziekańskiego Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami Pracodawców dla absolwentów Kierunku Gastronomia i Hotelarstwo. W spotkaniu udział wzięli między innymi: Aleksandra Komosińska – specjalista ds. rekrutacji (dział HR), Sheraton Warsaw Hotel, The Westin Warsaw, Hotel Bristol, Warsaw A Luxury Collection Hotel; Artur Grajber – szef kuchni hotelu Sheraton Warsaw; Marcin Pajewski – właściciel restauracji “Kuchnia Otwarta”; Michał Molenda – szef kuchni w restauracji “Kuchnia Otwarta” oraz Maciej Kozłowski – Prezes Zarządu, IPS Hotel Operator, Sp. z o.o.


W dniu 16 stycznia 2017 roku odbyło się III noworoczne spotkanie kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami świata biznesu, a w tym członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK oraz Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.

NR 17 NY 2017
Kolaże2 music

W ramach współpracy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z firmami Carrefour i Sofitel w dniu 23 lutego 2016 r. odbył się wykład Profesora Hervé This na temat:

"Molecular gastronomy and its applications: molecular cuisine and "note by note" cuisine"

New folder (3)1 New folder3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Organizatorem spotkania była Ambasada Francuska i Instytut Francuski.

Profesor Hervé This jest dyrektorem Międzynarodowego Centrum  Gastronomii Molekularnej AgroParisTech-INRA, profesorem konsultantem  w AgroParisTech, dyrektorem naukowym Fundacji Nauka & Kultura Żywieniowa (Francuska Akademia Nauk), członkiem i sekretarzem sekcji „Żywienie ludzi” Francuskiej Akademii Rolniczej.

Wraz z Nicholas’em Kurti stworzył w 1988 nową dyscyplinę naukową, „gastronomię molekularną” i promował jej zastosowanie w kuchni pod postacią „kuchni molekularnej” a później jako „kuchnię nuta do nuty”  (składnik do składnika).

Niedawno otworzył „Międzynarodowe Centrum Gastronomii Molekularnej AgroParis Tech-Inra”, którym sam kieruje. Współpracuje z wieloma kucharzami francuskimi i zagranicznymi, zwłaszcza ze sławnym francuskim mistrzem kuchni Pierre’m Gagnaire’m, nad rozwinięciem  nowoczesnej i innowacyjnej kuchni.


W Centrum Smak Kariery Profesor Hervé This wspólnie z Davidem Gaboriaud, ambasadorem marki "Jakość z Natury Carrefour" poprowadził pokaz live cooking, w którym udział wzięli studenci kierunku Gastronomi i Hotelarstwo.

 


W dniu 11 stycznia 2016 roku odbyło się II noworoczne spotkanie kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami świata biznesu, a w tym członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK i Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.

W powitaniu skierowanym do uczestników, dziekan Wydziału – prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, podziękowała wszystkim za liczne przybycie, co uznać można za dowód coraz większej świadomości konieczności współpracy między nauką a gospodarką, a dyrektor generalny PFPŻ - mgr inż. Andrzej Gantner, nawiązał do dotychczasowego udziału przedstawicieli biznesu w działalności WNoŻCziK oraz wspomniał o planowanym wspólnym uruchomieniu nowego kierunku studiów II stopnia o charakterze praktycznym, którego celem będzie kształcenie wysokospecjalistycznej kadry zarządzającej przedsiębiorstwami sektora żywnościowego i pokrewnych branż.

Uczestnicy spotkania bardzo pozytywnie ocenili dotychczasową współpracę z Wydziałem, deklarując dalszy jej rozwój dla dobra obu stron, a zwłaszcza tak postulowanej innowacyjności nauki i gospodarki, możliwej między innymi dzięki aplikacyjności badań naukowych i transferowi wiedzy.

Desktop6

 


21.05.2014 odbyło się spotkanie władz Uczelni z przedstawicielami organizacji gospodarczych w ramach Projektu nr KSI – POKL.04.01.01 – 00 -051/11 – 00

„Podnoszenie jakości zarządzania zasobami SGGW”. Tematem spotkania była ”Rola pracodawców kluczowych i ich wpływ na doskonalenie jakości kształcenia”. Po części oficjalnej seminarium, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji odbyły się robocze spotkania zaproszonych przedsiębiorców z naukowcami. Dyskusje miały wymiar praktyczny, a uwagi dotyczyły programów nauczania studentów. Seminarium było inspirującym wydarzeniem, zarówno dla władz Wydziałów Uczelni, jak i dla samych przedsiębiorców oraz doskonałą okazją do wymiany poglądów.

Kliknij w nazwę dokumentu, aby pobrać plik:

_MG_6899