Pracownia Analiz Fizyko-Chemicznych

Drukuj

Pracownia Analiz Fizyko-Chemicznych

tel.: (+48) 22 59 37 040

Oferta badań usługowych nieobjętych akredytacją

  • ocena składu podstawowego produktów rolnych i żywności:
    • białka – oznaczenie azotu metodą destylacyjno - miareczkową
    • tłuszczu – metodą ekstrakcyjno - wagową
    • suchej masy – metodą wagową
    • popiołu – metodą wagową
    • zawartości kwasów tłuszczowych – metodą chromatografii gazowej
  •  oznaczenie cukrowców, ekstraktu ogółem i ekstraktu bezcukrowego
  • oznaczenie kwasowości i liczby kwasowej, kwasowości lotnej
  • oznaczanie liczby nadtlenkowej
  • oznaczanie właściwości antyoksydacyjnych składników bioaktywnych metodą spektrofotometryczną
  • oznaczanie witaminy C metodą Tillmansa
  • analiza zawartości kwasów tłuszczowych
  • analiza zawartości steroli oraz fitosteroli
  • oznaczanie osmolarności płynów
  • analiza aktywności wody

 

Dodatkowe usługi

  • kompleksowe ekspertyzy z zakresu oceny jakości produktów rynkowych
  • opracowanie technologii oraz pełnej dokumentacji niezbędnej do wprowadzenia na rynek nowych produktów spożywczych, w szczególności nowych asortymentów żywności funkcjonalnej i suplementów diety
  • opracowanie treści etykiet produktów spożywczych
  • ocena trwałości oraz określenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych