dr hab., prof. SGGW
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Zakład Żywności Ekologicznej
(+48) 22 59 37 035
renata_kazimierczak@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 1103
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; żywność ekologiczna; produkty ekologiczne w żywieniu człowieka; współczesne trendy w technologii żywności; ekologiczne metody produkcji żywności; środowisko życia człowieka
Zainteresowania naukowe:
Wartość odżywcza i biologiczna płodów rolnych z rolnictwa ekologicznego; jakość żywności z rolnictwa ekologicznego i jej wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt; rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i w Europie; rozwój świadomości ekologicznej i postaw prośrodowiskowych konsumentów oraz rolników ekologicznych i konwencjonalnych; GMO a środowisko, zdrowie i aspekty socjo-ekonomiczne; tworzenie platformy komunikacyjnej pomiędzy nauką a praktyką w sektorze rolnictwa ekologicznego
Ph.D., assistant professor
Food technology and nutrition
Department of Functional and Organic Food
Chair of Organic Food
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 1103
Main areas of didactic:
Raw food materials of plant and animal origin; organic food; organic products in human nutrition; current trends in food technology; ecological methods of food production, human living environment
Research interests:
The nutritional and biological value of organic crops; quality and health impacts of organic foods; the development of organic agriculture in Poland and in Europe; the development of environmental awareness and pro-environmental attitudes of consumers and organic and conventional farmers; GMO in food production – environment, human health and socio-economic aspects; creating a platform for communication between science and practice in organic food system