mgr inż. Magdalena Brzeska
Dyscyplina naukowa: Biotechnologia, Technologia Żywności, Analiza Żywności
Katedra Techniki i Projektowania Żywności
Zakład Techniki w Żywieniu
(+48) 22 59 37 014
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój B109
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Maszynoznawstwo i wyposażenie technologiczne w gastronomii i hotelarstwie; Nowoczesne metody analizy żywności
Zainteresowania naukowe:
Swoje zainteresowania naukowe są związane z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz spektrometrii mas do oceny jakościowej i ilościowej substratów oraz prototypu lub finalnego produktu spożywczego. Interesuje się również instrumentalnym pomiarem właściwości tekstury oraz barwy produktów spożywczych, właściwościami reologicznymi żywności, a także wpływem dodatku związków bioaktywnych, obróbki termicznej jak i całego procesu produkcyjnego na cechy fizykochemiczne oraz właściwości technologiczne produktu końcowego.
M.Sc., Eng.
Scientific Discipline: Biotechnology, Food Technology, Food Analysis
Department of Technique and Food Development
Chair of Technology in Nutrition
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences, 159c Nowoursynowska St., building 32, 00-776 Warsaw
office B109
The main areas of teaching:
Science of mechanics and technological equipment in catering and hospitality; Modern methods of food analysis
Scientific interests:
My research interests are associated with high performance liquid chromatography and mass spectrometry for the qualitative and quantitative evaluation substrates and the prototype or of the final food product. I am also interested in instrumental measurement of the properties of texture and color of food products, the rheological properties of food, as well as influence of the addition of bioactive compounds, heat treating and the entire manufacturing process on the physicochemical and technological properties of the final product.