Magdalena Brzeska

Drukuj
Brak zdjęcia

mgr inż. Magdalena Brzeska

Dyscyplina naukowa: Biotechnologia, Technologia Żywności, Analiza Żywności

Katedra Techniki i Projektowania Żywności

Zakład Techniki w Żywieniu

(+48) 22 59 37 014

magdalena_brzeska@sggw.edu.pl

Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa

pokój B109

 

 

Główne obszary działalności dydaktycznej:

Maszynoznawstwo i wyposażenie technologiczne w gastronomii i hotelarstwie; Nowoczesne metody analizy żywności

Zainteresowania naukowe:

Swoje zainteresowania naukowe są związane z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz spektrometrii mas do oceny jakościowej i ilościowej substratów oraz prototypu lub finalnego produktu spożywczego. Interesuje się również instrumentalnym pomiarem właściwości tekstury oraz barwy produktów spożywczych, właściwościami reologicznymi żywności, a także wpływem dodatku związków bioaktywnych, obróbki termicznej jak i całego procesu produkcyjnego na cechy fizykochemiczne oraz właściwości technologiczne produktu końcowego. 


M.Sc., Eng. 

Scientific Discipline: Biotechnology, Food Technology, Food Analysis

Department of Technique and Food Development

Chair of Technology in Nutrition

Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences, 159c Nowoursynowska St., building 32, 00-776 Warsaw

office  B109

 

The main areas of teaching:

Science of mechanics and technological equipment in catering and hospitality; Modern methods of food analysis

 

Scientific interests:

My research interests are associated with high performance liquid chromatography and mass spectrometry for the qualitative and quantitative evaluation substrates and the prototype or of the final food product. I am also interested in instrumental measurement of the properties of texture and color of food products, the rheological properties of food, as well as influence of the addition of bioactive compounds, heat treating and the entire manufacturing process on the physicochemical and technological properties of the final product.