dr inż., asystent
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia, Nauki o zdrowiu
Katedra Dietetyki
Zakład Fizjologii Żywienia
(+48) 22 59 37 033
katarzyna_dziendzikowska@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 2094
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Fizjologia człowieka, regulacja metabolizmu, ochrona zdrowia; wpływ czynników żywieniowych i środowiskowych na funkcjonowanie organizmów żywych w szczególności regulację hormonalną procesów rozrodczych
Zainteresowania naukowe:
Możliwości wprowadzania interwencji żywieniowych o działaniu potencjalnie zmniejszającym lub niwelującym ryzyko toksyczności substancji szkodliwych; prozdrowotne właściwości żywności; zagrożenia i zalety związane z zastosowaniem nanotechnologii w produkcji żywności; biologiczne skutki działania nanocząstek w szczególności nanocząstek srebra i dwutlenku tytanu.
Ph.D., assistant
Technology of food and nutrition; Health sciences
Department of Dietetics
Chair of Nutrition Physiology
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 2094
Main areas of didactic activity:
Human physiology; health protection; metabolism regulation
Research interests:
Impact of dietary and environmental factors on the living organisms in particular on the hormonal regulation of reproduction; the possibility of applying nutrition intervention as a toxicity reducing agent; health properties of food; risks and benefits related to nanotechnology applications in food production; biological effects of nanoparticles, in particular silver and titanium dioxide nanoparticles