prof. dr hab.
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia
Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności
Zakład Analiz Instrumentalnych
(+48) 22 59 37 072 (81)
jaroslawa_rutkowska@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 0112
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Chemia żywności; nowoczesne metody analizy żywności; techniki instrumentalne w badaniu żywności
Zainteresowania naukowe:
Analiza czynników wpływające na skład tłuszczu mlecznego; rozwój technik analitycznych dotyczących badań składu tłuszczu mlecznego; zastosowanie do wyrobów ciastkarskich dodatków charakteryzujących się udokumentowanym działaniem prozdrowotnym w celu poprawy ich wartości odżywczej; adaptacja różnych metod do pozyskiwania cennych związków bioaktywnych z surowców roślinnych
Professor
Food technology and nutrition
Department of Food Gastronomy and Food Hygiene
Chair of Instrumental Analysis
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 0112
Main areas of didactic activities:
Food chemistry; modern methods of food analysis; instrumental techniques in food analysis
Research interests:
Analysis and assessment of factors affecting the composition of milk fat; development of analytical techniques for studies of milk fat composition;the use of additives improving the nutritional value of cakes; that have documented pro-health effects; adapting diverse techniques of acquiring valuable bioactive compounds from plants