dr hab., prof. SGGW
Dyscyplina naukowa: Technologia żywności i żywienia
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Zakład Żywności Ekologicznej
(+48) 22 59 37 035
dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 1103
Główne obszary działalności dydaktycznej:
Ekologia i ochrona środowiska; żywność ekologiczna; współczesne trendy w technologii żywności; ekologiczne metody produkcji żywności; środowisko życia człowieka; ekologia krajobrazu
Zainteresowania naukowe:
Jakość żywności z rolnictwa ekologicznego i jej wpływ na zdrowie; związki bioaktywne w żywności; GMO w produkcji żywności – wpływ na środowisko i zdrowie człowieka oraz aspekty socjoekonomiczne; właściwości antykancerogenne składników żywności.
Ph.D., assistant professor
Food technology and nutrition
Department of Functional and Organic Food
Chair of Organic Food
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 1103
Main areas of didactic activity:
Ecology; environmental protection; organic foods; current trends in food technology; ecological methods of food production; human living environment; landscape ecology
Research interests:
Quality and health impacts of organic foods; food bioactive compounds; anticancer properties of food compounds; GMO in food production – environmental; human health and socioeconomic aspects