mgr inż., asystent naukowy
Dyscyplina naukowa:
Technologia żywności i żywienia
Katedra Techniki i Projektowania Żywności
Zakład Badań i Projektowania Żywności
(+48) 22 59 37 086
aleksandra_lipinska@sggw.edu.pl
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa
pokój 0120
Głównie obszary działalności dydaktycznej:
Inżynieria żywności
Zainteresowania naukowe:
Analiza profilu związków lotnych w mięsie wołowym, w zależności od zastosowanych czynników; nowoczesne metody pakowania mięsa – pakowanie próżniowe oraz z wykorzystaniem modyfikowanej atmosfery; instrumentalne metody analizy mięsa (pomiar właściwości tekstury, pomiar składowych barwy w systemie CIE L*a*b*)
M.Sc., research assistant
Food technology and nutrition
Department of Technique and Food Development
Chair of Food Research and Development
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw
office 0120
Main areas of didactic activity:
Food engineering
Research interests:
The analysis of profile of volatile compounds in the beef meat, depending on the factors used; innovative methods of packaging of meat – vacuum and modified atmosphere packaging; instrumental methods of analysis of meat (measurement of texture properties, measurement of color components in the CIE L*a*b* system)