Aleksandra Lipińska

Drukuj
Brak zdjęcia

mgr inż., asystent naukowy

Dyscyplina naukowa:

Technologia żywności i żywienia

Katedra Techniki i Projektowania Żywności

Zakład Badań i Projektowania Żywności

(+48) 22 59 37 086

aleksandra_lipinska@sggw.edu.pl

Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32, 02-776 Warszawa

pokój 0120

 

Głównie obszary działalności dydaktycznej:

Inżynieria żywności

Zainteresowania naukowe:

Analiza profilu związków lotnych w mięsie wołowym, w zależności od zastosowanych czynników; nowoczesne metody pakowania mięsa – pakowanie próżniowe oraz z wykorzystaniem modyfikowanej atmosfery; instrumentalne metody analizy mięsa (pomiar właściwości tekstury, pomiar składowych barwy w systemie CIE L*a*b*)


M.Sc., research assistant 

Food technology and nutrition

Department of Technique and Food Development

Chair of Food Research and Development

Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW, Nowoursynowska 159c St., building 32, 02-776 Warsaw

office 0120

Main areas of didactic activity:

Food engineering

Research interests:

The analysis of profile of volatile compounds in the beef meat, depending on the factors used;  innovative methods of packaging of meat – vacuum and modified atmosphere packaging; instrumental methods of analysis of meat (measurement of texture properties, measurement of color components in the CIE L*a*b* system)