Działania Koła rok akademicki 2016 – 2017

Drukuj

Przykładowe projekty realizowane przez Koło Naukowe Żywieniowców:

- Projektowanie bezglutenowych funkcjonalnych wyrobów cukierniczych z dodatkiem nietypowych surowców,

- Projektowanie funkcjonalnych napoi ekologicznych z dodatkiem aceroli dla osób chorych na anemię, rekonwalescentów i dzieci,

- Projektowanie wysokobiałkowego napoju dla sportowców na bazie świerszczy i białka ryżowego,

- Wykorzystanie innowacyjnych surowców w produkcji ciastek funkcjonalnych,

- Stworzenie poglądowej bazy wartości odżywczej owocowo-warzywnych surowców,

- Analiza skuteczności ozonowania ziaren pszenicy i jęczmienia przeznaczonych do produkcji kiełków spożywczych vs. termiczne metody utrwalania ziaren,

- Wykorzystanie poprodukcyjnych wytłoków nasion oleistych do produkcji innowacyjnych zamienników żywności dostępnej na rynku,

oraz wiele innych prac doświadczalnych będących inspiracją do coraz to nowszych i skuteczniejszych projektów.