Działalność Koła

Drukuj

Działalność Koła w roku akademickim 2018/2019

„Słodka przyjemność” – wyjazd do zakładu produkcyjnego „Ferrero”

W dniu 24 kwietnia 2019 r. Koło Naukowe Żywieniowców miało przyjemność odwiedzić zakład produkcyjny Ferrero, znajdujący się w Bielsku Dużym. Na początku przybliżono nam historię firmy, dzieje zakładu  oraz dane liczbowe.

Kolejną atrakcją było zwiedzanie fabryki. Oprowadzono nas po działach produkcyjnych, gdzie z bliska mogliśmy zobaczyć, jak powstają nasze ulubione słodycze. Było to dla nas niezwykle interesujące i inspirujące. Ogromną niespodzianką okazały się słodkie upominki, które dostaliśmy od pracowników zakładu.

Pragniemy serdecznie podziękować firmie Ferrero, wszystkim jej pracownikom oraz każdemu, kto przyczynił się do organizacji naszego wyjazdu.

Podsumowując ten dzień jednym zdaniem: była to dla nas „słodka przyjemność” i nie możemy się doczekać kolejnych tego typu wyjazdów!

Zakład „Döhler” w Kozietułach Nowych

17 grudnia 2018 roku Koło Naukowe Żywieniowców odwiedziło zakład „Döhler” w Kozietułach Nowych. Podczas wyjazdu poznaliśmy historię zakładu, jego moc przetwórczą oraz z bliska mogliśmy przyjrzeć się wyposażeniu. Z wyjazdu wróciliśmy bogatsi o wiedzę, nowe doświadczenie oraz soki. Dziękujemy za poświęcony czas.

 

 XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW

Dnia 14 grudnia 2018 roku nasze koło wzięło udział w XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW. Jesteśmy potężną grupą i dlatego właśnie wystąpiliśmy aż z 17 projektami. Jak co roku głównie nasze prace znajdowały się w sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie". Również dwie nasze prace znalazły się w sekcji ,,Ekonomia i nauki społeczne" i ,,Inżynieria".

Zdobyliśmy dwa miejsca na podium w sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II":

I miejsce zdobyli Marcin Kruk i Tomasz Wójcik prezentując projekt pt. ,,Wykorzystanie symbiotyczne grzyba SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych”.

III miejsce zajął Patryk Pokorski prezentując pracę pt. ,,Wpływ napojów energetycznych na zdrowie. Badanie świadomości konsumentów w wieku do 18 roku życia na temat właściwości ich wpływu na zdrowie”.

Możemy cieszyć się także z trzech wyróżnień:

W sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II” wyróżnienie otrzymały Marta Zabielska i Wiktoria Soszyńska za pracę pt. ,,Porównanie rynkowe produktów light. Propozycja produktu z zamiennikami cukru” oraz Marta Wójtowicz i Jakub Sochański za pracę ,,Wykorzystania marynat do mięsa drobiowego jako czynnik ograniczający powstawanie HCA”

W sekcji ,,Ekonomia i nauki społeczne” wyróżnione zostały Agata Lach i Dagmara Kozłowska za projekt pt. ,,Wpływ stresu na zachowanie żywieniowe”.

Oprócz tego w przeglądzie wzięły udział:

Sekcja ,,Człowiek i jego otoczenie II”

Klara Żbik i Alicja Krakowska - ,,Różnice w składzie popularnych produktów spożywczych na rynku polskim oraz innych rynków europejskich”

Natalia Oryszewska i Julita Łubińska - ,,Warsztaty podstawy żywienia. Profilaktyka zaburzeń odżywiania”

Anita Bańska i Joanna Najdyhor - ,,Warsztaty żywieniowe w Szkole Podstawowej nr 4 w Zelowie”

Edyta Koreń i Jowita Kaczyńska - ,,Żelki i obniżonej zawartości cukru – możliwości opakowalnicze, badanie przechowalnicze i trwałościowe produktu”

Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko - ,,Realizacja modelu zrównoważonej konsumpcji żywności jako narzędzie poprawy bezpieczeństwa żywnościowego świata”

Julita Łubińska i Natalia Oryszewska - ,,Opracowanie receptury ciastka wzbogaconego”

Ewelina Pieczykolan i Michalina Kozicka - ,,Wykorzystanie wytłoków owocowych i warzywnych jako dodatku smakowego w suszach herbacianych”

Edyta Koreń i Joanna Horoszewicz - ,,Zdrowe odżywianie wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym – warsztaty edukacyjne”

,,Ekonomia i nauki społeczne”

Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko - ,,Zmiana modelu konsumenta zapewniająca bezpieczeństwo żywieniowe na świecie – zalecenia na lata 2018-2030”

,,Inżynieria I”

Martyna Pawluczuk, Marcin Maślanka i Marcin Kruk - ,,Porównanie technologiczne wyciskarek wolnoobrotowych o różnych parametrach technologicznych”

,,Bioinżynieria i nauki biologiczne”

Magdalena Kalińska - ,,Określenie zdolności tworzenia amin biogennych na drodze mikrobiologicznej dekarboksylacji przez wybrane kultury startowe bakterii LAB”

Przez nasze koło zostały zagłoszone także pracę w formie posterów:

,,Ekonomia i nauki społeczne”

Magdalena Kalińska - ,,Super tax jako narzędzie w zapobieganiu otyłości”

Wiktoria Witkowska i Klaudia Szraucner - ,,Jadłodzielnia jako alternatywa dla marnotrawstwa żywności”

Katarzyna Jaszczyk i Joanna Horoszewicz - ,, Ocena zawartości związków polifenolowych w owocach jeżyny z upraw ekologicznych”

Karol Krakówko, Katarzyna Jaszczyk - ,, Ocena zawartości związków polifenolowych, witaminy C i barwników karotenoidowych w bulwach ziemniaka pochodzących z upraw ekologicznej i konwencjonalnej’’

 

Warsztaty żywieniowe dla dzieci w wieku 10-12 lat nt. „Podstawy zdrowego żywienia”

W dniu 5 listopada 2018 r. w Szkole Podstawowej nr 4 im. H. Sienkiewicza w Zelowie (gmina miejsko-wiejska w województwie łódzkim, w powiecie bełchatowskim) zostały przeprowadzone warsztaty dla dzieci w wieku 10-12 lat mające na celu poszerzenie ich wiedzy na temat „Podstaw zdrowego żywienia”.  W warsztacie brały udział dwie klasy V oraz VI, z czego 24 osoby stanowiły dziewczęta, a 27 chłopcy.  Zajęcia były prowadzone w formie prezentacji oraz aktywnej dyskusji, która dotyczyła:

  • kaloryczności żywności,
  • regularności posiłków,
  • odporności organizmu,
  • piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej,
  • zawartości cukru w żywności przetworzonej,
  • zasad komponowania posiłków.

Warsztaty miały charakter badania – w dniu 31 października uczestnicy zostali poproszeni o wypełnienie krótkiej ankiety związanej z tematyką mającej się odbyć prezentacji (została ona wcześniej przekazana nauczycielom). Następnie taką samą ankietę dzieci otrzymały po przeprowadzonych zajęciach. Analiza wyników pozwoliła stwierdzić, że wiedza po warsztatach została poszerzona. Dodatkowo dzieci w ankiecie wyraziły swoją opinię – aktywna forma warsztatów, czyli prezentacja połączona z dyskusją, pozwoliła na zachęcenia do udziału, a także wpłynęła na utrwalenie wiedzy.

Działalność Koła w roku akademickim 2017/2018

W czasie jednego roku działalności, w roku akademickim 2017/2018 wzięliśmy udział w ponad 16 projektach naukowych, zorganizowaliśmy warsztaty żywieniowe, wspaniały wyjazd szkoleniowy, byliśmy współorganizatorami w IV Kongresie Bezpieczeństwa Żywności i już przygotowujemy się do następnego, zaangażowaliśmy się w wolontariat i działalność społeczną, a na początku grudnia zajęliśmy drugie miejsce w Przeglądzie Kół Naukowych – aż brakuje tchu by to wymienić ;)

Współpracujemy z licznymi firmami, organizacjami i fundacjami, dzięki czemu działamy praktycznie: FoodFakty, IFS Polska& centralna Europa, FreshMazovia.com, Spółdzielnia socjalna „Kto rano wstaje”, Semco, DietaNova i wiele innych.

Wspólnie przygotowujemy i prowadzimy warsztaty dla dzieci i rodziców na temat zdrowego żywienia, projektujemy nowe produkty np. serek wiejski z innowacyjnym wsadem, napój wysokobiałkowy dla sportowców, przekąski zawierające odpady poprodukcyjne. Badamy jak zapewnić bezpieczną konsumpcję kiełków czy jak przygotować domowe smaczne i zdrowe żelki.

Dzieje się u Nas bardzo dużo więc każdy może uczestniczyć w zaproponowanym projekcie lub też zaproponować swój własny - w naszym Kole znajdzie się miejsce dla każdego ambitnego studenta!

WYNIKI XLIV PRZEGLĄDU DOROBKU KÓŁ NAUKOWYCH SGGW

Koło Naukowe Żywieniowców dnia 8 grudnia 2017 roku wystartowało na Uczelnianym Przeglądzie Kół Naukowych w 3 sekcjach: Hodowla i żywienie zwierząt (1 prezentacja), Ekonomia i nauki społeczne (2 prezentacje),  Człowiek i jego otoczenie (8 prezentacji) oraz w 5 prac w sekcji posterowej.

Ogromna ilość prac (16) była efektem owocnej współpracy, kreatywności  i pomysłowości członków Koła pod okiem przyjaznych i pomocnych pracowników naukowych WNoŻCiK.

Zdarzyła się rzecz wyjątkowa!! Koło Naukowe Żywieniowców zajęło 2 miejsce w rankingu generalnym, wśród 33 kół, które przystąpiły do konkursu, zdobywając  53 punkty.

Lepsze od nas było JEDYNIE dużo bardziej liczne Koło Naukowe Leśników, które zdobyło 55 punktów. To nasz ogromny sukces! Po raz pierwszy udało się nam wyprzedzić koło Naukowe Medyków Weterynaryjnych, którzy zgromadzili 41 punktów.

I Nagrody

Dwie w sekcji „Człowiek i jego otoczenie” zdobyli:

  • Ewelina Pieczykolan i Małgorzata Sobieralska z prezentacją „Wykorzystanie makuchów jako surowca wzbogacającego żywność w związki bioaktywne na przykładzie przekąsek” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej;
  • Aleksandra Jaskulska i Wojciech Grodzicki z prezentacją „Zastosowanie nadtlenku wodoru jako ekologicznej metody dezynfekcji ziarna w produkcji kiełków spożywczych” pod opieką dr inż. Doroty Zielińskiej.

II Nagrody

  • II Nagrodę zdobył Mariusz Żuk za pracę „Przetwórstwo żywności jako sposób resocjalizacji osób wykluczonych społecznie”, której opiekunem naukowym była dr hab. Danuta Jaworska.
  • II Nagrodę otrzymała Monika Wroniszewska przedstawiająca projekt „Owady jako źródło białka w projektowaniu napojów wysokobiałkowych dla sportowców” pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann.

III Nagrody

  • III Nagroda dla Moniki Wroniszewskiej przedstawiającej bardzo nowatorskie rozwiązanie w pracy „Food box- zdrowie w pudełku”, praca pod kierunkiem dr hab. Danuty Jaworskiej;
  • III Nagrodę otrzymali Jowita Kaczyńska i Karol Łukasz Krakówko za prezentację problemu „Sytuacja gospodarki żywnościowej krajów objętych wojną” pod opieką dr hab. Krystyny Rejman;

Do wyróżnionych projektów w dwóch sekcjach  „Człowiek i jego otoczenie” można zaliczyć:

  • „Warsztaty dla przedszkolaków i ich rodziców jako działania kształtujące dobre nawyki żywieniowe” autorstwa Karoliny Misztal, Julity Łubińskiej i Karoliny Łazugi pod opieką naukową dr hab. Ewy Czarnieckiej-Skubiny;
  • „Żelki na bazie składników naturalnych jako alternatywa dla słodyczy tradycyjnych” autorstwa Marcina Kruka, Bartłomieja Mierzejewskiego i Tomasza Wójcika pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej ;
  • „Zwyczaje żywieniowe uczniów szkół wiejskich w wybranych miejscowościach” zaprezentowane przez Monikę Miernicką i Kingę Kozikowską pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej- Skubiny.
  • Ponadto również wyróżniona została praca w sekcji „Hodowla i żywienie zwierząt” Magdaleny Kalińskiej i Pauliny Kałęckiej dotyczącą „Wpływu suplementacji paszy cynkiem na przydatność technologiczną mięsa drobiowego” przygotowana pod kierunkiem dr hab. Wiesława Przybylskiego.
  • W sekcji posterowej wyróżniono pracę Mariusza Żuka pt. „Wypieki funkcjonalne dla osób chorych na celiakię” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej;

Oprócz tego w konkursie wzięli udział:

  • Edyta Koreń i Paulina Kałęcka z prezentacją „Projektowanie napojów typu smoothie o działaniu funkcjonalnym” pod opieką dr hab. Ewy Rembiałkowskiej.
  • Renata Banach i Piotr Rutkowski z prezentacją „Wpływ inuliny na cechy sensoryczne jogurtu i akceptowalność przez tajwańskich studentów” pod opieką dr inż. Katarzyny Świąder.
  • Kinga Kozikowska i Monika Miernicka z posterem „Sery twarogowe z innowacyjnymi dodatkami na bazie warzyw” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej.
  • Małgorzata Sobieralska prezentująca poster „Ziarna zbóż jako surowiec do produkcji pełnowartościowych kiełków” pod opieką dr inż. Moniki Trząskowskiej.
  • Karolina Misztal prezentująca poster „Innowacyjne źródło białka w diecie” pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann.

Wyniki przeglądu pobierz tutaj.