Działania Koła rok akademicki 2014-2015

Drukuj

Co robimy teraz?

Na początku maja 2014 roku odbyła się organizowana przez Warszawski Uniwersytet Medyczny ogólnopolska konferencja „VI Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka - W Poszukiwaniu Optymalnego Modelu Żywienia” – wielu studentów z Koła brało bierny udział, a dwie doktorantki należące do Koła Naukowego przedstawiły pracę na temat Rozwoju ortoreksji w wybranych grupach młodych kobiet.

W dniach 9-11 maja 2014 roku studenci wzięli udział w II Festiwalu Nauki „Skołowany Weekend”, którego organizatorem było Chemiczne Koło Naukowe „Flogiston” działające na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej. Studenci przygotowali i przeprowadzili wykłady dotyczące prawidłowego składu ciała, pomiarów antropometrycznych a także tego, jak racjonalnie wspomagać wydolność organizmu poprzez żywienie przed egzaminami;

Koło nawiązało także współpracę z magazynem Vege wydawanym przez fundację Viva!. Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu odbył się 12-18 maja 2014. Rozpoczął go cykl wykładów, a zakończyły go zawody gotowania wegańskiego, w których Studenci przygotowywali ciekawe koktajle i pasty oraz przekąski roślinne.

Członkowie Koła brali również udział w długofalowym projekcie „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dotyczącym odżywiania dzieci w pierwszym okresie życia organizowanym przez Fundację NUTRICIA.

W dniach 9-13 marca 2015 roku studenci wzięli udział w międzynarodowym projekcie naukowym mającym na celu skupienie się na problemach żywieniowych osób starszych. „7th Student Week” odbył się w Leuven, w Belgii na zaproszenie UCLL – University College Leuven-Limburg i wzięły w nim udział 4 osoby z Koła Naukowego.

Kolejny już raz studenci wzięli udział w Festiwalu Nauki „Skołowany Weekend”, którego organizatorem było Chemiczne Koło Naukowe „Flogiston” działające na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej. III edycja wydarzenia odbyła się w dniach 25-26 kwietnia 2015 roku. Studenci przygotowali i przeprowadzili wykłady dotyczące zasad prawidłowego odżywiania, czytania etykiet produktów spożywczych, wprowadzania prawidłowych nawyków żywieniowych.

29 kwietnia 2015 roku studenci przeprowadzili także akcję promującą spożywanie śniadań.
IV Europejski Dzień Śniadania odbył się w godzinach porannych – studenci przeprowadzili krótkie wykłady na temat tego, jak ważne jest codzienne spożywanie śniadań. Studenci po wykładzie wypełniali ankietę na temat częstotliwości spożywania przez nich śniadań, za co otrzymywali śniadaniowe produkty spożywcze, które zostały uzyskane od sponsora.

Koło kontynuuje także współpracę z magazynem Vege wydawanym przez fundację Viva!. Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu odbywa się w tym roku w dniach 10-17 maja. Rozpoczyna go cykl wykładów, a zakończy uroczysta gala, przed którą studenci z naszego Koła będą udzielali porad dietetycznych osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Działalność Koła od wielu lat spotyka się z wielkim uznaniem środowisk, które współpracują ze studentami, czego wyrazem są nagrody, wyróżnienia, listy gratulacyjne i podziękowania kierowane zarówno do samych studentów, opiekunów, jak też na ręce władz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.