Działalność Koła

Drukuj

W roku akademickim 2017/2018 Koło aktywnie brało udział w Konferencji Jubileuszowej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji nt. Żywienie człowieka w 200-letniej historii nauczania rolniczego na ziemiach polskich, Warszawa, 09.09.2017r.
liczba autorów 4,
ilość wystąpień 2,
tematy referatów:
„Innowacje w działalności marketingowej wybranych przedsiębiorstw gastronomicznych na terenie aglomeracji warszawskiej”
„Konkurencyjność przedsiębiorstw gastronomicznych oraz wpływ relacji z dostawcami na ich funkcjonowanie”

W ramach współpracy z instytucjami i organizacjami zewnętrznymi Koło brało udział w pracach badawczych, konkyursach i konferencjach:

Polska Akademia Gościnności w Krakowie, praca badawcza: "Kodeks gościnności hotelarza„
Hotel Sheraton w Warszawie: konkurs na „Asystenta Szefa Kuchni”.
Polskie Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: organizacja stoiska na Targach Gluten Free Expo w czerwcu 2018 r. w Warszawie.

Podczas Przeglądu Dorobku Kół Naukowych w 2017 r. wyróżnione zostały dwie prace studentów zrzeszonych w Kole:

  • Ocena wiedzy konsumentów na temat diety bezglutenowej i źródeł glutenu w diecie: Beata Jakubowska, Krzysztof Missala – wyróżnienie na PKN.
  • Charakterystyka rynku hotelowego na terenie miasta stołecznego Warszawy: Justyna Wiśniewska – wyróżnienie na PKN.

Koło rozpoczęło działalność w roku akademickim 2016/2017. Dotychczasowe ociągnięcia i działania to:
- współpraca na wyłączność i patronat Polskiej Akademii Gościnności- pierwszej w Polsce platformy dotyczącej gościnności usługowej
- czynny udział w Dniach SGGW 2016, 2017 (organizacja i obsługa stoisk)
- utworzenie i zorganizowanie pierwszej edycji konkursu kulinarnego "MasterEco 2016" na Międzynarodowych Targach Ecorganica
- udział w zajęciach terenowych w hotelu Portos
- uzyskanie I wyróżnienia oraz II miejsca na Przeglądzie Kół Naukowych SGGW 2016
- organizacja wykładu z praktykiem Panem Zbigniewem Kowalskim na temat Gościnności Usługowej oraz warsztatów z gośćmi specjalnymi (przedstawicielem Ministerstwa Sportu i Turystyki Panią Hanną Marią Jakonowską, podróżniczką i blogerką Panią Martą Duczman, przedstawicielem hotelu Portos oraz z Panią dziekan prof. dr hab. Krystyną Gutkowską)
- pomoc w organizacji warsztatów gotowania bez glutenu