STUDIA I STOPNIA (LICENCJACKIE):
rekrutacja: na podstawie wyników egzaminu maturalnego/egzaminu dojrzałości/ z: biologii lub chemii
czas trwania: studia stacjonarne – 3 lata
STUDIA II STOPNIA (MAGISTERSKIE):
rekrutacja: na podstawie średniej ocen ze studiów i stopnia, kandydat musi się legitymować dyplomem ze studiów i stopnia na kierunku dietetyka
czas trwania: studia stacjonarne - 2 lata
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
Studia i stopnia: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, biochemia ogólna i żywności, kwalifikowana pierwsza pomoc, kliniczny zarys chorób, podstawy genetyki, podstawy farmakologii, podstawy dietetyki, interakcje leków z żywnością, poradnictwo dietetyczne, psychologia żywienia, socjologia żywienia, etyka, prawo w ochronie zdrowia.
Studia II stopnia: żywienie kliniczne, dietoprofilaktyka, dietoterapia, fizjologia i żywienie w sporcie, poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, psychologia kliniczna, preparaty dietetyczne.
POTENCJALNE MIEJSCA PRACY:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej;
- poradnie żywieniowe i dietetyczne;
- poradnie chorób metabolicznych oraz poradnie chorób przewodu pokarmowego;
- zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali, sanatoria i domy opieki;
- placówki sportowe;
- szkolnictwo oraz placówki doradztwa żywieniowo - dietetycznego;
- instytucje naukowo-badawcze.
Pobierz informacje na temat kierunku.
Pobierz prezentację Wydziału.