Wydział Żywienia Człowieka prowadzi kształcenie na trzech kierunkach studiów:
- Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
- Dietetyka
- Gastronomia i Hotelarstwo.
Budynek (nr 32), w którym mieści się Wydziału jest przystosowany, pod względem infrastruktury, do potrzeb osób niepełnosprawnych.
Niemniej jednak należy podkreślić, że program studiów obejmuje znaczą część przedmiotów o charakterze laboratoryjnym, w realizacji których wysoki stopień niepełnosprawności studenta może sprawiać problem. Między innymi dotyczy to takich przedmiotów, jak:
chemia, fizyka, biochemia, analiza żywności, chemia żywności, ogólna technologia żywności, technologia gastronomiczna, podczas realizacji których wykonywane są samodzielnie przez studentów doświadczenia i różnorodne fizyko-chemiczne analizy.
Program studiów obejmuje ponadto praktykę zawodową, której realizacja wymaga dobrej kondycji fizycznej.
Z powyższych względów studia mogą podejmować raczej osoby bez znacznego stopnia upośledzenia narządów wzroku i ruchu. O możliwości studiowania osób niepełnosprawnych (po spełnieniu warunków wynikających z przepisów regulujących rekrutację na te kierunki studiów) decyduje Dziekan Wydziału w trybie rozmów indywidualnych, zasięgając opinii specjalistów z zakresu medycyny pracy oraz koordynator ds. praktyk.
Dziekan Wydziału Żywienia Człowieka
prof. dr hab. Dominika Guzek
Koordynator ds. Studentów Niepełnosprawnych
Dr inż. Piotr Sałek
Ogólne informacje dla niepełnosprawnych studentów SGGW http://niepelnosprawni.sggw.pl/index_k.html
Fundacja Znajdź Pomoc prowadzi rekrutację do projektu „Droga do wymarzonej pracy dla absolwenta z niepełnosprawnością” w ramach programu „Absolwent” współfinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Szczegółowe informacje można znaleźć tutaj.