Wszechnica Żywieniowa zaprasza na prelekcję nt. Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży - rola diety i higieny w codziennej praktyce. 17 października br. wykład wygłosi
dr n. med. Anna Turska-Szybka (Zakład Stomatologii Dziecięcej, Wydział Lekarsko-Dentystyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny). Plakat informujący o wydarzeniu można pobrać tutaj.
Rozpoczynamy kolejny, już dwudziesty piąty, rok działalności Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Gorąco Państwa zapraszamy i proponujemy cykl wykładów dotyczących układu pokarmowego człowieka (plan na www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl).
Na pierwszym wykładzie w trosce o zdrowe zęby omówimy rolę diety i higieny jamy ustnej w profilaktyce choroby próchnicowej. Tym razem skupimy się na problemach występujących u dzieci i młodzieży. Próchnica zębów w tej grupie społeczeństwa jest bowiem ogromnym problemem zdrowotnym z uwagi na jej powszechne występowanie, szybki przebieg oraz możliwość powikłań, nie tylko w obrębie jamy ustnej, ale również innych narządów i układów. Dane epidemiologiczne dotyczące polskich dzieci i młodzieży są przerażające, a Polska jest jednym z nielicznych krajów Europy, które nie uporały się z tym problemem.
Jakie są tego przyczyny? W jakim stopniu wynika to ze złych nawyków żywieniowych? Które z produktów spożywczych, poza słodyczami, o czym powszechnie wiadomo, wykazują silne działanie próchnicotwórcze? Czy każda kobieta w ciąży jest świadoma tego, że jej dieta i higiena jamy ustnej mogą wpływać na rozwój próchnicy
u dziecka? Czyżby mali i młodzi Polacy, jak również ich rodzice, nie dbali dostatecznie o higienę jamy ustnej, mimo wielkiej dostępności wszelkich środków i akcesoriów? Jakich zasad higienicznych warto przestrzegać w codziennej praktyce, zwłaszcza po zjedzeniu lub wypiciu - co jest prawdą, a co mitem?
Na te i inne pytania odpowie zaproszony ekspert - stomatolog dziecięcy, praktyk i naukowiec. W swojej prezentacji uwzględni takie zagadnienia, jak:
1. Budowa i funkcje zębów
2. Rola śliny
3. Mikroflora jamy ustnej
4. Specyfika próchnicy u dzieci i młodzieży:
- epidemiologia
- etiologia
- charakterystyka zmian próchnicowych (m.in. zębów mlecznych vs. stałych, próchnica wczesnego dzieciństwa)
- powikłania
5. Rola diety w profilaktyce
- składniki odżywcze szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju i zachowania dobrego stanu uzębienia
- kariogenne i niekariogenne produkty spożywcze
6. Prawidłowa higiena jamy ustnej jako podstawowy wymóg profilaktyki stomatologicznej
- fakty i mity