Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej: Choroby zapalne stawów, 15 maja br.

Drukuj

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej na temat: Choroby zapalne stawów - leczenie i żywienie w dniu 16 maja br. Wykład rozpocznie się o godzinie 17.45, w auli II budynku 32, ul Nowoursynowska 159c.

Prelekcjęwygłosi dr n. med. Alina Lisawa z Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej, SGGW oraz dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. 

Plakat reklamujący wydarzenie pobierz tutaj.

Na życzenie słuchaczy naszej Wszechnicy realizujemy wykład poświęcony wybranym chorobom zapalnym stawów, ze szczególnym uwzględnieniem reumatoidalnego zapalenia stawów. Wiele osób z tymi przewlekłymi i bardzo uciążliwymi schorzeniami , szuka bowiem szczegółowej wiedzy na ten temat. Tymczasem podczas wizyt u lekarzy reumatologów, w polskiej rzeczywistości bardzo rzadkich i raczej krótkich, pacjentom trudno jest uzyskać wyczerpujące informacje. Dotyczy to zwłaszcza diety, która powinna wspomagać leczenie farmakologiczne. Niestety, w przychodniach lekarskich nie zatrudnia się dietetyków. W tej sytuacji źródłem wiedzy stają się często fora internetowe, na których oprócz zamieszczonych tam wiadomości rzetelnych, znajdują się również te, które wynikają z przekonań samych pacjentów. Ich zastosowanie może okazać się bardzo ryzykowne, zwłaszcza wtedy, kiedy dotyczą zmian w dawkowaniu leków, jak również wprowadzenia restrykcyjnych diet eliminacyjnych.

Zapraszamy zatem na wykład lekarza reumatologa i dietetyka, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:

Część I. Leczenie

  1. Stany zapalne w organizmie – definicja, objawy, zmiany ogólnoustrojowe
  2. Przyczyny i podział stanów zapalnych
  3. Stany zapalne jako odpowiedź układu immunologicznego
  4. Schorzenia przebiegające ze stanem zapalnym
  5. Biochemiczne wskaźniki (markery) stanu zapalnego
  6. Reumatoidalne zapalenie stawów - zasady diagnostyki i leczenia
  7. Inne wybrane choroby zapalne stawów - zasady diagnostyki i leczenia

Część II. Żywienie

  1. Żywienie a stany zapalne
  2. Żywność o charakterze prozapalnym
  3. Żywność o charakterze przeciwzapalnym
  4. Zasady układania diety przeciwzapalnej
  5. Diety alternatywne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów - korzyści i zagrożenia
facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin