Relacja z XXI Festiwalu Nauki Warszawa 2017

Drukuj

W ramach XXI Festiwalu Nauki pracownicy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zorganizowali i przeprowadzili liczne warsztaty dla dzieci i młodzieży. Warsztaty w ramach Festiwalu Nauki Małego Człowieka odbywały się  na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej. Były to zajęcia o tematyce sensorycznej, żywieniowej i higienicznej.

Na warsztacie "W krainie smaków i zapachów" dzieci dowiedziały się w jaki sposób rozpoznaje się smak i zapach produktów. Wzięły udział w ciekawych testach smakowych i zapachowych oraz quizach dotyczących kojarzenia i dopasowania zapachów do wrażeń wizualnych. 
Warsztaty prowadzili: dr inż. Eliza Kostyra, dr inż. Grażyna Wasiak-Zys, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka oraz dr inż. Rita Rakowska.

20170923_114110

 

Fest_Nauki_2017_smaki_i_zapachy1 Fest_Nauki_2017_smaki_i_zapachy2

Na warsztacie "Jedz kolorowo, żyj na sportowo" zaproponowano dzieciom gry i zabawy, które przybliżają podstawowe zasady prawidłowego ich żywienia, pozwalają odkryć różne składniki odżywcze, zachęcają do spożywania warzyw i owoców, a także do aktywnego spędzania wolnego czasu.
Warsztaty prowadzili: dr inż. Dawid Madej, mgr inż. Agnieszka Woźniak, dr inż. Agata Białecka, mgr inż. Maria Szmidt, mgr inż. Małgorzata Turek, studentka Dominika Granda
Na zajęciach "Co się kryje w twoim brzuszku?" dzieci poznały budowę i działanie układu pokarmowego. W części praktycznej dowiedziały się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonały doświadczenia chemiczne i wcieliły się w enzymy trawienne człowieka.
Warsztaty prowadzili: dr Inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Ewa Furstenberg, dr inż. Małgorzata Stachoń Warsztaty "Mikroby w żywności" dostarczyły informacji o ”dobrych” i „złych” mikrobach w żywności i ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Dzieci poznały produkty, w których mogą je spotkać, obejrzały bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. 
Warsztaty prowadzili: dr inż. Monika Trząskowska, dr inż. Dorota Zielińska, dr Małgorzata Jarosińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska

Warsztaty dla młodzieży organizowane były na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Przeprowadzono następujące zajęcia: 

Sylwetka ciała a dieta
Ludzie różnych ras i grup etnicznych powinni odżywiać się inaczej. Omówiony został wpływ sylwetki ciała na sposób żywienia człowieka. Prowadzono pomiary antropometryczne. Każdy z uczestników określił typ swojej sylwetki i dobrał odpowiedni sposób żywienia. Warsztaty prowadzili: dr hab. Magdalena Górnicka, dr inż. Joanna Frąckiewicz, dr n. wet. Anna Ciecierska
Owocowy kawior, mrożona piana i… - poznaj hydrokoloidy w żywności
Omówiono grupę dodatków do żywności należącą do kategorii hydrokoloidów. Przedstawiono ich niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni, m.in. w kuchni molekularnej. Uczestnicy zbadali ich właściwości żelujące i pianotwórcze. Przygotowali m.in. kawior i pianę z soku/kawy/herbaty/mleka.  Warsztaty prowadzili: dr inż. Rita Rakowska, dr inż. Anna Sadowska, dr inż. Katarzyna Najman
Na tropie syntetycznych barwników w żywności
Omówiono właściwości i funkcje, uregulowania prawne oraz warunki stosowania barwników w żywności. Uczestnicy wykrywali syntetyczne barwniki w napojach, słodyczach, deserach itp. Warsztaty prowadzili: dr inż. Elżbieta Wierzbicka, dr inż. Katarzyna Kozłowska

Koordynatorem wydziałowego Festiwalu Nauki jest Hanna Wysocka; tel. (22) 59 37 004

e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin