7 maja na Stadionie Narodowym PGE odbył się Jubileuszowy XX Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik.
Pracownicy, doktoranci oraz studenci Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji przygotowali trzy atrakcyjne pokazy ściśle związane z hasłem tegorocznego Pikniku, czyli zdrowiem:
Probiotyki - "dobre" mikroorganizmy w żywności i żywieniu człowieka
Uczestnicy, niezależnie od wieku, mieli możliwość obserwować pod mikroskopem bakterie i drożdże probiotyczne, a chętni mogli przygotować własne preparaty z drożdży. Odbył się również pokaz produkcji probiotycznego sorbetu z dyni oraz degustacja innych produktów probiotycznych - soku i wędlin.
Magiczna kraina zmysłów
Pokaz przeznaczony głównie dla dzieci przyciągnął też wielu dorosłych. Uczestnicy wzięli udział w testach i quizach sensorycznych, polegających m.in. na identyfikacji produktów żywnościowych przy wykorzystaniu tylko zmysłu dotyku i/lub węchu.
Żywienie i spirometria - sprawdź kondycję swoich płuc
Pokaz skierowany był do osób dorosłych, prowadzono badania spirometryczne oraz pomiary wysycenia krwi tlenem, ciśnienia tętniczego krwi i tętna, siły mięśni przedramienia i nóg. Udzielano też konsultacji żywieniowych.