czwartek, 3.01.2019

XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW

Dnia 14 grudnia 2018 roku odbył się XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW. W ramach przeglądu studenci kół naukowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zgłosili prezentacje i postery do sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie", ,,Ekonomia i nauki społeczne" oraz ,,Inżynieria".

Koło Naukowe Żywieniowców zdobyło dwa miejsca na podium w sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II":

I miejsce zdobyli Marcin Kruk i Tomasz Wójcik prezentując projekt pt. ,,Wykorzystanie symbiotyczne grzyba SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych”.

III miejsce zajął Patryk Pokorski prezentując pracę pt. ,,Wpływ napojów energetycznych na zdrowie. Badanie świadomości konsumentów w wieku do 18 roku życia na temat właściwości ich wpływu na zdrowie”.

Studenci Koła Naukowego Żywieniowców uzyskali również trzy wyróżnienia.

W sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II” wyróżnienie otrzymały Marta Zabielska i Wiktoria Soszyńska za pracę pt. ,,Porównanie rynkowe produktów light. Propozycja produktu z zamiennikami cukru” oraz Marta Wójtowicz i Jakub Sochański za pracę ,,Wykorzystania marynat do mięsa drobiowego jako czynnik ograniczający powstawanie HCA”

W sekcji ,,Ekonomia i nauki społeczne” wyróżnione zostały Agata Lach i Dagmara Kozłowska za projekt pt. ,,Wpływ stresu na zachowanie żywieniowe”.

Wyróżnienia otrzymali również studenci Koła Naukowego Gastronomów i Hotelarzy za dwie prace:

W sekcji Człowiek i jego otoczenie: "Badanie opinii wybranej grupy na temat diety bezglutenowej i źródeł glutenu w diecie." Beaty Jakubowskiej i Krzysztofa Missali

oraz w sekcji Ekonomia i nauki społeczne "Outsourcing w warszawskich placówkach gastronomicznych." Bartosza Kwiatkowskiego.

 

Oprócz wymieniony prac prezentowano na przeglądzie również następujące badania:

 

KOŁO NAUKOWE ŻYWIENIOWCÓW

Sekcja Człowiek i jego otoczenie I

Klara Żbik i Alicja Krakowska - ,,Różnice w składzie popularnych produktów spożywczych na rynku polskim oraz innych rynków europejskich”

Natalia Oryszewska i Julita Łubińska - ,,Warsztaty podstawy żywienia. Profilaktyka zaburzeń odżywiania”

Anita Bańska i Joanna Najdyhor - ,,Warsztaty żywieniowe w Szkole Podstawowej nr 4 w Zelowie”

Edyta Koreń i Jowita Kaczyńska - ,,Żelki i obniżonej zawartości cukru – możliwości opakowalnicze, badanie przechowalnicze i trwałościowe produktu”

Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko - ,,Realizacja modelu zrównoważonej konsumpcji żywności jako narzędzie poprawy bezpieczeństwa żywnościowego świata”

Julita Łubińska i Natalia Oryszewska - ,,Opracowanie receptury ciastka wzbogaconego”

Ewelina Pieczykolan i Michalina Kozicka - ,,Wykorzystanie wytłoków owocowych i warzywnych jako dodatku smakowego w suszach herbacianych”

Edyta Koreń i Joanna Horoszewicz - ,,Zdrowe odżywianie wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym – warsztaty edukacyjne”

Sekcja Ekonomia i nauki społeczne

Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko - ,,Zmiana modelu konsumenta zapewniająca bezpieczeństwo żywieniowe na świecie – zalecenia na lata 2018-2030”

Magdalena Kalińska - ,,Super tax jako narzędzie w zapobieganiu otyłości”

Wiktoria Witkowska i Klaudia Szraucner - ,,Jadłodzielnia jako alternatywa dla marnotrawstwa żywności”

Katarzyna Jaszczyk i Joanna Horoszewicz - ,,Ocena zawartości związków polifenolowych w owocach jeżyny z upraw ekologicznych”

Karol Krakówko, Katarzyna Jaszczyk - ,, Ocena zawartości związków polifenolowych, witaminy C i barwników karotenoidowych w bulwach ziemniaka pochodzących z upraw ekologicznej i konwencjonalnej’’

Sekcja Inżynieria I

Martyna Pawluczuk, Marcin Maślanka i Marcin Kruk - ,,Porównanie technologiczne wyciskarek wolnoobrotowych o różnych parametrach technologicznych”

Magdalena Kalińska - ,,Określenie zdolności tworzenia amin biogennych na drodze mikrobiologicznej dekarboksylacji przez wybrane kultury startowe bakterii LAB”

 

KOŁO NAUKOWE GASTRONOMÓW I HOTELARZY

Sekcja Człowiek i jego otoczenie

Marlena Skrodzka: "Food truck", czyli nowy trend w gastronomii"

Kasia Kubacz, Julia Lewicka, Monika Kufka: "Warzywa na wagę sorbetu"

Kasia Koteluk: "Wpływ kształtu, wielkości i barwy talerza na jakość potrawy."

Sekcja Ekonomia i nauki społeczne

Justyna Wiśniewsk: "Specyfika działania hotelu na kole podbiegunowym na przykładzie Hotelu Aurora w Kirunie w Szwecji."

Justyna Wiśniewska: "Charakterystyka trendów w hotelarstwie - Geneza światowych nurtów i czynniki wpływające na ich zmianę." (poster)

 

KOŁO NAUKOWE PRZEDSIĘBIORCZOŚCI PROFIT

Sekcja Człowiek i jego otoczenie

Jowita Kaczyńska: Znane marki w walce o środowisko

Karol Krakówko: Żywność modyfikowana genetycznie – fakty i fikcje

Karolina Jastrzębska: Świadomość konsumentów wobec certyfikowanych jabłek grójeckich

Sekcja Ekonomia i nauki społeczne

Julita Łubińska: System SENS-nowe oznakowanie wartością odżywczą produktów Carrefour

Damian Popławski: Marka własna sieci handlowych – analiza porównawcza koszyków zakupowych 2017-2018

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin