środa, 14.11.2018

Wykład Wszechnicy Żywieniowej – Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zaprasza na wykład Wszechnicy Żywieniowej pod tytułem: Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka

Prelekcja odbędzie się w dniu 21 listopada br. o godzinie 17.15 w auli II budynek 32 
Wykład poprowadzą dr inż. Katarzyna Lachowicz oraz dr inż. Ewa Fürstenberg z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW

Plakat informujący o wydarzeniu można pobrać tutaj.

To oczywiste, że jedząc posiłki delektujemy się ich walorami sensorycznymi i że staramy się dołożyć wszelkich starań, by jedzenie było dla nas przyjemnością. Troszczymy się również, a przynajmniej powinniśmy, o właściwy skład posiłków, wiedząc jakie to ważne dla naszego zdrowia. Czy zdarza nam się jednak zastanowić nad tym, co dzieje się
z pożywieniem w naszym przewodzie pokarmowym - gdzie jest trawione, a gdzie są wchłaniane jego składniki elementarne, aby potem spełniły swoją rolę? A może o przewodzie, a szerzej o układzie pokarmowym przypominamy sobie dopiero wtedy, kiedy pojawiają się jego dolegliwości?
Podstawową wiedzę o naszym układzie pokarmowym na pewno mamy. Wynieśliśmy ją ze szkoły, być może nawet rozszerzyliśmy, sięgając do innych źródeł wiedzy. Czy jest to jednak wiedza wystarczająca, aby dobrze zrozumieć zachodzące w nim zjawiska. Jeśli nawet znamy określenie „drugi mózg w jelitach”, to czy wiemy co się za nim kryje? A czy zdajemy sobie sprawę, że ważny element układu odpornościowego mieści się w jelitach?
Z tego więc względu zachęcamy Państwa do wspólnej podróży przez układ pokarmowy człowieka, a jak obiecują nasi eksperci - fizjolodzy żywienia - będzie to podróż fascynująca. W swoich wystąpieniach uwzględnią bowiem następujące zagadnienia:
1. Budowa układu pokarmowego i procesy w nim zachodzące
2. Enzymy trawienne człowieka - klasyfikacja i funkcje
3. Działanie narządów układu pokarmowego:
- budowa ściany przewodu pokarmowego w zależności od pełnionych funkcji
- sterowanie pracą układu pokarmowego, czyli o „mózgu jelitowym” i hormonach
żołądkowo-jelitowych
- motoryka
- wydzielanie soków trawiennych
- trawienie i wchłanianie
4. Tkanka limfatyczna jelit jako ważny element układu odpornościowego człowieka

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin