Wszechnica Żywieniowa – Alergie pokarmowe a diety eliminacyjne – korzyści i zagrożenia

Drukuj

21 czerwca br. zapraszamy na prelekcję z cyklu Wszechnicy Żywieniowej:

Alergie pokarmowe a diety eliminacyjne - korzyści i zagrożenia

Wykład przeprowadzą dr hab. Ewa Lange oraz dr inż. Danuta Gajewska, Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Plakat informujący o prelekcji pobierz tutaj.

Alergie pokarmowe są kolejnym omawianym przez nas problemem dietetycznym, wynikającym z działania układu odpornościowego. W tych przypadkach, niektóre składniki pożywienia rozpoznaje on jako antygeny, czyli substancje obce i groźne dla organizmu człowieka. W celu ich zwalczenia uruchamia mechanizmy obronne, dające różne objawy i skutki. Te niepożądane i powtarzające się reakcje organizmu mogą być mniej lub bardziej uciążliwe. Niekiedy, w postaci tzw. wstrząsu anafilaktycznego, mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Obecnie, alergie pokarmowe stanowią duży i coraz większy problem medyczny i dietetyczny. Świadczy o tym duża skala problemu - np. w Europie szacowana na 11-26 mln osób. Świadczą o tym również trudności związane z postawieniem prawidłowej diagnozy, a następnie opracowaniem odpowiedniej diety eliminacyjnej, a także postępowaniem dietetycznym pacjentów.

Gdzie zatem tkwi przyczyna tego zjawiska? Kto jest kompetentny do postawienia diagnozy i na podstawie jakich testów - czy może to zrobić dietetyk? Co jest alergią a co nietolerancją pokarmową? Czy podczas ciąży i laktacji warto wyeliminować niektóre produkty, aby w przyszłości uchronić dziecko przed alergiami?

Na te i inne pytania odpowiedzą Państwu nasi eksperci - dietetycy, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:                

  1. Alergie pokarmowe - skala problemu w Polsce i na świecie.
  2. Alergie pokarmowe jako reakcje układu odpornościowego - mechanizmy, objawy, skutki, czynniki ryzyka.
  3. Alergie i nietolerancje pokarmowe - podobieństwa i różnice.
  4. Prawidłowa diagnostyka.
  5. Alergeny pokarmowe - przykłady wśród naturalnych i dodawanych składników żywności, występowanie, możliwości obniżenia ich alergennego działania. 
  6. Diety eliminacyjne - korzyści i zagrożenia.
  7. Diety eliminacyjne w czasie ciąży i laktacji - czy są uzasadnione?
facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin