W dniu 2 października 2015 r. w uroczystej inauguracji roku akademickiego 2015/2016 na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji udział wzięli: I Zastępca JM Rektora SGGW Prorektora ds. Rozwoju prof. dr hab. Wiesław Bielawski oraz, wygłaszający wykład inauguracyjny na temat "Ewolucja odżywiania i jej dylematy", prof. dr hab. Jan Gawęcki Dr hc SGGW i UP we Wrocławiu.
Na inaugurację przybyli również Dziekani Wydziałów: Nauk o Żywności, Medycyny Weterynaryjnej, Nauk Ekonomicznych i Nauk Społecznych; reprezentant Ambasady Francji w Polsce Jean-Louis Buer – Agricultural Cousellor Poland-Estonia-Latwia-Lithuenia; Radca Ministra NiSzW – Monika Rzepecka; absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji - Karol Okrasa; członkowie działającego przy Wydziale Zespołu Doradców i Pracodawców: - Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka - Andrzej Szumowski, Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji – dr Andrzej Faliński, Prezes Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” - Krzysztof Przybył; reprezentujące PFPŻ Związek Pracodawców Panie dr Marta Tomaszewska i Monika Jonczak; Redaktor Naczelna Przeglądu Gastronomicznego – Maria Burska; oraz liczni przedstawiciele instytucji, z którymi Wydział od lat współpracuje: - profesor Małgorzata Syczewska – dyrektor Instytutu Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka; prof. dr hab. Mirosław Jarosz - dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia; dyrektor szpitala Czerniakowskiego Roman Nojszewski; Pani Maria Cieślikowska – Dyrektor ds. Komunikacji Zewnętrznej i PR Carrefour Polska oraz dyrektor Business Unit Hipermarkety Carrefour Polska - Robert Noceń. Wśród gości byli również Piotr Lubaszka – właściciel Galerii Wypieków oraz Grzegorz Gruza i Hubert Jędrulak -przedstawiciele firmy Bon Apetit współpracujący z Wydziałem.
Uroczysta inauguracja zgromadziła również licznych pracowników Wydziału, w tym także pracowników emerytowanych. Przybyła Profesor Alina Dobrzańska, Profesor Anna Gronowska-Senger, dziekan Wydziału w kadencjach 1984-1990, 1993-1999, 2005-2008; Profesor Teresa Pałaszewska-Reindl, dziekan w kadencji 1990-1993 oraz Profesor Stanisław Berger, założyciel Wydziału, pierwszy jego dziekan oraz doktor honoris causa SGGW, a obecnie Honorowy Dziekan Wydziału.
Wśród obecnych gości nie zabrakło absolwentów, odbierających w trakcie uroczystości dyplomy ukończenia studiów oraz przyszłych studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, którzy złożyli uroczyste Ślubowanie.
W czasie wystąpienia inauguracyjnego Pani Dziekan, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, nawiązała do wyjątkowego charakteru Inauguracji bieżącego roku akademickiego, co wynika z faktu, że rok 2015/2016 to okres głównych uroczystości Jubileuszu 200-lecia kształcenia rolniczego w Polsce, które uosabia właśnie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Pani Dziekan, gratulując nowoprzyjmowanym na studia wyboru związanego z podjęciem studiów na jednym z realizowanych na Wydziale kierunków studiów, podkreśliła, że wybrali oni studia na Wydziale, w którego misji zapisano służbę polskiemu społeczeństwu na rzecz zdrowia i jakości życia, przez prowadzenie badań naukowych i kształcenie w zakresie: prawidłowego żywienia, dietoprofilaktyki zorientowanej na zmniejszenie skali występowania chorób dietozależnych, edukacji żywieniowej z uwzględnieniem praw konsumentów, jakości i bezpieczeństwa żywności spełniającej oczekiwania konsumentów, rozwiązań techniczno-technologicznych sprzyjających innowacyjności producentów żywności i gwarantujących im korzystną pozycję konkurencyjną na rynku krajowym, Unii Europejskiej oraz światowym.
Profesor dr hab. Krystyna Gutkowska podkreśliła też ważność i społeczną użyteczność studiów z tego zakresu, co wynika ze skali występowania chorób niezakaźnych i następujących w ich wyniku zgonów, na które wskazują alarmujące statystyki.
Pani Dziekan zakończyła swoje wystąpienie słowami: „Droga młodzieży, kończąc swoje wystąpienie chciałabym pogratulować Wam słusznego wyboru podjęcia studiów na naszym Wydziale. Wiedza i mądrość, którą tu zdobędziecie jest bowiem szczególnym połączeniem dwojakiego rodzaju nauk, które parafrazując słowa ks. Prof. Tishnera – stanowią swoistą kombinację nauk uczynkowych i nieuczynkowych, wyposażających człowieka w mądrość, polegającą na tym, że nie tylko wie się jak obiad uwarzyć, ale również po co jeść i żyć po co. Dopiero to połączenie, jak powiada ks. Prof. Tiszner, uczyni z ciebie człowieka; pozwoli zrozumieć po co żyjesz i dlaczego”.