WYNIKI XLIV PRZEGLĄDU DOROBKU KÓŁ NAUKOWYCH SGGW
Koło Naukowe Żywieniowców dnia 8 grudnia 2017 roku wystartowało na Uczelnianym Przeglądzie Kół Naukowych w 3 sekcjach: Hodowla i żywienie zwierząt (1 prezentacja), Ekonomia i nauki społeczne (2 prezentacje), Człowiek i jego otoczenie (8 prezentacji) oraz w 5 prac w sekcji posterowej.
Ogromna ilość prac (16) była efektem szerokiej współpracy członków Koła, dużej kreatywności, ich zapału i entuzjazmu do pracy pod okiem przyjaznych i pomocnych pracowników naukowych WNoŻCiK.
Przegląd zakończył się dużym sukcesem, Koło Naukowe Żywieniowców zajęło 2 miejsce w rankingu generalnym, wśród 33 kół, które przystąpiły do konkursu, zdobywając 53 punkty.
I Nagrody
- Ewelina Pieczykolan i Małgorzata Sobieralska z prezentacją „Wykorzystanie makuchów jako surowca wzbogacającego żywność w związki bioaktywne na przykładzie przekąsek” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej;
- Aleksandra Jaskulska i Wojciech Grodzicki z prezentacją „Zastosowanie nadtlenku wodoru jako ekologicznej metody dezynfekcji ziarna w produkcji kiełków spożywczych” pod opieką dr inż. Doroty Zielińskiej.
II Nagrody
- II Nagrodę zdobył Mariusz Żuk za pracę „Przetwórstwo żywności jako sposób resocjalizacji osób wykluczonych społecznie”, której opiekunem naukowym była dr hab. Danuta Jaworska.
- II Nagrodę otrzymała Monika Wroniszewska przedstawiająca projekt „Owady jako źródło białka w projektowaniu napojów wysokobiałkowych dla sportowców” pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann.
III Nagrody
- III Nagroda dla Moniki Wroniszewskiej przedstawiającej bardzo nowatorskie rozwiązanie w pracy „Food box- zdrowie w pudełku”, praca pod kierunkiem dr hab. Danuty Jaworskiej;
- III Nagrodę otrzymali Jowita Kaczyńska i Karol Łukasz Krakówko za prezentację problemu „Sytuacja gospodarki żywnościowej krajów objętych wojną” pod opieką dr hab. Krystyny Rejman;
Do wyróżnionych projektów w dwóch sekcjach „Człowiek i jego otoczenie” można zaliczyć:
- „Warsztaty dla przedszkolaków i ich rodziców jako działania kształtujące dobre nawyki żywieniowe” autorstwa Karoliny Misztal, Julity Łubińskiej i Karoliny Łazugi pod opieką naukową dr hab. Ewy Czarnieckiej-Skubiny
- „Żelki na bazie składników naturalnych jako alternatywa dla słodyczy tradycyjnych” autorstwa Marcina Kruka, Bartłomieja Mierzejewskiego i Tomasza Wójcika pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej
- „Zwyczaje żywieniowe uczniów szkół wiejskich w wybranych miejscowościach” zaprezentowane przez Monikę Miernicką i Kingę Kozikowską pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej- Skubiny
- Ponadto również wyróżniona została praca w sekcji „Hodowla i żywienie zwierząt” Magdaleny Kalińskiej i Pauliny Kałęckiej dotyczącą „Wpływu suplementacji paszy cynkiem na przydatność technologiczną mięsa drobiowego” przygotowana pod kierunkiem dr hab. Wiesława Przybylskiego
- W sekcji posterowej wyróżniono pracę Mariusza Żuka pt. „Wypieki funkcjonalne dla osób chorych na celiakię” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej
Oprócz tego w konkursie wzięli udział:
- Edyta Koreń i Paulina Kałęcka z prezentacją „Projektowanie napojów typu smoothie o działaniu funkcjonalnym” pod opieką dr hab. Ewy Rembiałkowskiej.
- Renata Banach i Piotr Rutkowski z prezentacją „Wpływ inuliny na cechy sensoryczne jogurtu i akceptowalność przez tajwańskich studentów” pod opieką dr inż. Katarzyny Świąder.
- Kinga Kozikowska i Monika Miernicka z posterem „Sery twarogowe z innowacyjnymi dodatkami na bazie warzyw” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej.
- Małgorzata Sobieralska prezentująca poster „Ziarna zbóż jako surowiec do produkcji pełnowartościowych kiełków” pod opieką dr inż. Moniki Trząskowskiej.
- Karolina Misztal prezentująca poster „Innowacyjne źródło białka w diecie” pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann.