Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej na temat:
Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w masmediach jest tak dużo błędnych informacji?
Prelekcja odbędzie się 18 kwietnia br. o godzinie 17.15, w auli II, budynek 32
Wykład wygłosi Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Pobierz plakat informujący o wydarzeniu tutaj.
Codziennie jesteśmy zalewani w masmediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania próbuje odpowiedzieć niniejsza prezentacja uwzględniająca:
- Skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
w masmediach - Przyczyny błędów i fałszywych informacji
- Przykłady mitów i półprawd
- Współczesne podejście w nauce w ocenie wpływu żywienia na zdrowie
- Źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.