Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 18 kwietnia br.

Drukuj

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej na temat:

Żywność i żywienie a zdrowie. Dlaczego w masmediach jest tak dużo błędnych informacji?

Prelekcja odbędzie się 18 kwietnia br. o godzinie 17.15, w auli II, budynek 32

Wykład wygłosi Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Pobierz plakat informujący o wydarzeniu tutaj.

Codziennie jesteśmy zalewani w masmediach masą informacji na temat prawidłowego żywienia, które zapewnia zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy w zakresie żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego łatwiej popularyzowane są mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe? Na te pytania próbuje odpowiedzieć niniejsza prezentacja uwzględniająca:

  1. Skalę błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
    w masmediach
  2. Przyczyny błędów i fałszywych informacji
  3. Przykłady mitów i półprawd
  4. Współczesne podejście w nauce w ocenie wpływu żywienia na zdrowie
  5. Źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.
facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin