poniedziałek, 9.11.2015

Międzynarodowa wymiana International Project

W dniach 26 - 29 października 2015 gościliśmy 12 studentów i 4 opiekunów z Uniwersytetu UC Leuven-Limburg (UCLL) z Leuven (Belgia). Już po raz drugi studenci belgijscy, wspólnie ze studentami kierunku Dietetyka, brali udział w międzynarodowej wymianie International Project.

W ramach programu realizowano dwa projekty: 1/ International Project in Food Technology, koordynowany przez Yvon IJsseldijk i Kristel Vanhoof (UCLL) oraz dr inż. Danutę Gajewską (z ramienia Wydziału) 2/ International Project in Health Promotion, koordynowany przez Franka Delaere i Lieve Pensaert (UCLL) oraz dr inż. Joannę Myszkowską-Ryciak (z ramienia Wydziału).

W projekcie technologicznym studenci brali aktywny udział w warsztatach sensorycznych, prowadzonych przez dr inż. Katarzynę Świąder; opracowali receptury i wykonali dania mączne z różnego rodzaju mąk (np. owsianej, gryczanej, bezglutenowej); przeprowadzili analizę sensoryczną przygotowanych potraw z wykorzystaniem różnych metod, a wyniki analizy przedstawili w formie prezentacji. 

Zadaniem studentów biorących udział w projekcie „Health Promotion” było opracowanie strategii przeciwdziałania otyłości w wybranej grupie docelowej (dzieci w wieku 8-12 oraz młodzież w wieku 13-16 lat). Studenci porównywali dane epidemiologiczne odnośnie częstości i przyczyn występowania nadmiernej masy ciała w populacji pediatrycznej oraz analizowali strategie prewencji pierwotnej i wtórnej realizowane w Belgii i Polsce. Na tej podstawie studenci wspólnie opracowali własne, autorskie projekty edukacyjne, kierowane do ww. dwóch grup wiekowych, mające na celu promocję zasad prawidłowego żywienia i mogące mieć praktyczne zastosowanie w prewencji pierwotnej nadmiernej masy ciała (np. projekt aplikacji internetowej „Foodbook”).    

Wszyscy studenci uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez Fundację Nutricia dotyczących programów profilaktyki żywieniowej w różnych grupach populacyjnych realizowanych obecnie na teranie Polski (m.in. projekt Zdrowo jemy zdrowo rośniemy, 1000 pierwszych dni dla zdrowia). Jedną z atrakcji International Project, przygotowaną przez studentów kierunku Dietetyka, było wspólne gotowanie pierogów.

 

relację przygotowała dr inż. Danuta Gajewska

 

IMG_1261 IMG_1246

 

 

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin