środa, 16.11.2016

Międzynarodowa wymiana International Project

W dniach 25-28 października 2016 roku gościliśmy na naszym Wydziale studentów z Uniwersytetu UC Leuven-Limburg (UCLL) z Leuven (Belgia). Już po raz trzeci studenci belgijscy, wspólnie ze studentami kierunku Dietetyka oraz Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, brali udział w międzynarodowej wymianie International Project.

W ramach programu realizowano dwa projekty, w których w sumie uczestniczyło 37 studentów:

1/ International Project “Healthy Snack”, koordynowany przez Yvon IJsseldijk i Kristel Vanhoof (UCLL) oraz dr inż. Danutę Gajewską (z ramienia Wydziału)

2/ International Project “Health Promotion”, koordynowany przez Franka Delaere i Lieve Pensaert (UCLL) oraz dr inż. Joannę Myszkowską-Ryciak (z ramienia Wydziału).

Studenci w ramach projektu „Healthy Snack” oceniali wartość odżywczą produktów mogących stanowić zdrowe przekąski oraz modyfikowali ich skład w zależności od potrzeb żywieniowych docelowego konsumenta. Brali również udział w warsztatach sensorycznych, prowadzonych przez dr inż. Katarzynę Świąder, w czasie których przeprowadzili analizę sensoryczną wybranych przekąsek z wykorzystaniem różnych metod, a wyniki analizy przedstawili w formie prezentacji. 

belgia-_1 belgia_6 belgia_2
belgia_5 belgia_3 belgia_4

Zadaniem studentów biorących udział w projekcie „Health Promotion” było opracowanie strategii przeciwdziałania otyłości w populacji pediatrycznej w różnych grupach wiekowych. W ramach projektu studenci porównywali dane epidemiologiczne odnośnie częstości i przyczyn występowania nadmiernej masy ciała w populacji pediatrycznej oraz analizowali strategie prewencji pierwotnej i wtórnej realizowane w Belgii i Polsce. Na tej podstawie studenci wspólnie opracowali własne, autorskie projekty edukacyjne, kierowane do ww. grup wiekowych, mające na celu promocję zasad prawidłowego żywienia i mogące mieć praktyczne zastosowanie w prewencji pierwotnej nadmiernej masy ciała (np. projekt aplikacji komórkowej).    

W ramach warsztatów obie grupy miały możność uczestniczenia w warsztatach prowadzonych przez przedstawiciela firmy Nestle dotyczących strategii działania firmy w aspekcie wspierania zrównoważonego rozwoju oraz warsztatach prowadzonych przez firmę Nutricia na temat żywności medycznej.

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin