czwartek, 22.12.2016

Akademia Sokowa „Warzywa, owoce i soki – aspekty żywieniowe, rynkowe i technologiczne”

„Warzywa, owoce i soki – aspekty żywieniowe, rynkowe i technologiczne”
W dniu 29 listopada 2016 roku w Centrum Wodnym znajdującym się na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się III edycja Akademii Sokowej pt. „Warzywa, owoce i soki – aspekty żywieniowe, rynkowe i technologiczne”. Inicjatorami i organizatorami tegorocznego spotkania był Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).
W Akademii Sokowej uczestniczyły ogółem 104 osoby. Wydarzeniu przewodniczyły trzy osoby, w tym: Pani prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Pani Barbara Groele – Sekretarz Generalna KUPS oraz Pan Julian Pawlak – Prezes KUPS. Swoje referaty przedstawiło 8 prelegentów reprezentujących Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soku, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

dsc_0063 dsc_0047 dsc_0058
dsc_0036 dsc_0032 dsc_0061
dsc_0060 dsc_0009 dsc_0020


W trakcie obrad poruszono wiele istotnych aspektów związanych z owocami i sokami owocowymi oraz owocowo-warzywnymi. Zwrócono uwagę, że mimo deklaracji Polaków, iż najważniejszą dla nich wartością jest zdrowie własne i członków rodziny, jak również, że najważniejszym atrybutem żywności jest wartość prozdrowotna, to tylko 12% społeczeństwa bardzo zwraca uwagę na zdrowe, rozważne odżywianie się i staranny dobór potraw. Niepokojące jest to, że aż jedna piąta polskiego społeczeństwa przyznaje, że w zasadzie spożywa tylko to, co lubi, bez względu na to, czy jest to zdrowe. Zatem, jak podkreśliła Pani prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, wiedza żywieniowa i świadomość żywieniowa nie ma swoich realnych odniesień w życiu codziennym, co powinno skłaniać do podjęcia skutecznych działań edukacyjnych w zakresie popularyzowania racjonalnych zachowań żywieniowych, zwłaszcza w subpopulacji dzieci i młodzieży poprzez kreowanie „mody” na zdrowe odżywianie z wykorzystaniem właściwych metod edukacyjnych. Jak podkreśliła Pani Barbara Groele – Sekretarz Generalna KUPS, ze względu na niewystarczające ilości owoców i warzyw we współczesnej diecie, możemy cierpieć na niedobory składników mineralnych, witamin czy błonnika. Wypita jedna szklanka soku w ciągu dnia może pomóc uzupełnić te niedobory. Niezgodne z prawdą opinie i komunikaty na temat soków, a szczególnie ich składu, wartości odżywczej kształtują media. Istnieje wiele mitów na temat soków. Zaliczyć można do nich m.in. informacje, że do soków kupowanych w sklepie dodawane są sztuczne barwniki i aromaty, są one bardzo kaloryczne i dodatkowo są dosładzane, zawierają konserwanty umożliwiające długie przechowywanie, a przeprowadzany proces ich pasteryzacji wpływa na obniżenie wartości odżywczej. Natomiast fakty potwierdzone praktyką i krajowymi oraz unijnymi przepisami prawnymi przedstawiają się całkiem odmiennie. Do soków owocowych nie dodaje się cukrów, ani żadnych substancji słodzących (od 28 października 2013 roku do wszystkich soków owocowych i pomidorowych nie wolno dodawać żadnych cukrów). Ponadto do wszystkich soków owocowych i warzywnych, zgodnie z przepisami prawa, nie wolno dodawać barwników i substancji konserwujących. Zachowanie właściwości produktów możliwe jest dzięki pasteryzacji i odpowiedniemu przechowywaniu (np. w kartonach). Prelegentka zwróciła ponadto uwagę, że wg zaleceń WHO, dziennie spożycie warzyw i owoców powinno kształtować się na poziomie min. 400 g/osobę/dzień. W Polsce wynosi ono około 270 g/osobę/dzień (łącznie z przetworami owocowymi i warzywnymi (bez soków). Stąd też wydaje się w pełni zasadne przekazywanie komunikatu edukacyjnego do polskiego społeczeństwa, że jedna szklanka wypitego soku (200 ml) może stanowić jedną z zalecanych dziennie do spożycia pięciu porcji warzyw i owoców. Potwierdzeniem autentyczności soków są wyniki krajowych jednostek kontroli oraz europejskich laboratoriów. Jednym z narzędzi może być Dobrowolny System Kontroli (DSK) o którym szerzej opowiedział Pan prof. dr hab. Witold Płocharski reprezentujący Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
W czasie obrad poruszono także zagadnienia takie jak: aspekty rynkowe w sektorze owocowo-warzywnym, wartość odżywcza owoców, warzyw i soków, jakość sensoryczna i preferencje konsumentów w zakresie produktów sokowniczych, omówienie wybranych zagadnień z technologii produkcji soków, zasadność stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych w branży owocowo-warzywnej.

dsc_0035 dsc_0041 dsc_0039
dsc_0044 dsc_0049 dsc_0021
dsc_0051 dsc_0018 dsc_0059
facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin