piątek, 5.02.2016

Wykład Profesora Hervé This „Molecular gastronomy and its applications: molecular cuisine and „note by note” cuisine

W dniu 23 lutego br. Profesor Hervé This wygłosił dla studentów i pracowników Wydziału Nauk o Żywieniu Czowieka i Konsumpcji wykład:

"Molecular gastronomy and its applications: molecular cuisine and "note by note" cuisine"

New folder3 New folder (3)1
New folder (2)1


Wraz z Nicholas’em Kurti stworzył w 1988 nową dyscyplinę naukową, „gastronomię molekularną” i promował jej zastosowanie w kuchni pod postacią „kuchni molekularnej” a później jako „kuchnię nuta do nuty”  (składnik do składnika).Profesor Hervé This  jest dyrektorem Międzynarodowego Centrum  Gastronomii Molekularnej AgroParisTech-INRA, profesorem konsultantem w AgroParisTech, dyrektorem naukowym Fundacji Nauka & Kultura Żywieniowa (Francuska Akademia Nauk), członkiem i sekretarzem sekcji „Żywienie ludzi” Francuskiej Akademii Rolniczej.

Niedawno otworzył „Międzynarodowe Centrum Gastronomii Molekularnej AgroParis Tech-Inra”, którym sam kieruje. Współpracuje z wieloma kucharzami francuskimi i zagranicznymi, zwłaszcza ze sławnym francuskim mistrzem kuchni Pierre’m Gagnaire’m, nad rozwinięciem  nowoczesnej i innowacyjnej kuchni.

 

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin