III Zjazd Absolwentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji - 13 czerwca 2015
III Zjazd Absolwentów naszego Wydziału odbył się pod hasłem „Kariery zawodowe Absolwentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji”. Stało się już naszą 3-letnią tradycją, że zjazd podzielony jest na dwie części: uroczystą oraz towarzyską, która ma formę wielkiego wydziałowego pikniku.
Część uroczysta miała miejsce w budynku Wydziału, w auli im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Połączona była z uroczystym zebraniem Rady Wydziału, podczas którego samodzielni pracownicy wystąpili w profesorskich togach. Uroczystość rozpoczęła Dziekan Wydziału Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska. Następnie założyciel Wydziału, Dziekan Honorowy Prof. dr hab. Dr h.c. Stanisław Berger ze swadą wspominał proces organizowania Wydziału i początki jego działania, ubarwiając swą wypowiedź wieloma anegdotami.
Po wystąpieniach odbyła się najważniejsza część zjazdu, czyli wręczenie dyplomów: Perłowych – Absolwentom studiów stacjonarnych z 1984 roku oraz Srebrnych – Absolwentom studiów niestacjonarnych z 1990 r. Przedstawiciele Absolwentów w serdecznych i ciepłych słowach podziękowali za wspaniałe dyplomy, ale przede wszystkim za najpiękniejsze lata studiów, wiedzę i partnerską atmosferę na Wydziale.
Kolejnym punktem w programie uroczystej części III Zjazdu Absolwentów była dyskusja panelowa nt. „Od studiów na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji do zawodowego sukcesu”. Wzięło w niej udział ośmiu Absolwentów Wydziału:
- Małgorzata Biesalska – bizneswoman, dyrektor Hotelu Lamberton w Ołtarzewie,
- Jacek Czarnecki – menadżer ds. prawnych Nestle Polska S.A.,
- Leszek Jarosz – prezes Krajowej Rady Gorzelnictwa i Produkcji Biopaliw,
- Artur Kaliński – biznesman, właściciel Poradni Dietetycznej „SetPoint Doradztwo Żywieniowe”, także artysta malarz,
- Anna Mikołajczyk – dyrektor Rezydencji Belweder Klonowa,
- Karol Okrasa – mistrz sztuki kulinarnej, najlepiej rozpoznawalny polski kucharz,
- Agnieszka Piskała – specjalista ds. żywienia i PR Nestle Polska S.A.,
- Bożena Rutkowska – menadżer marketingu Mead Johnson Nutrition Poland Sp. Z o.o.
Moderatorem dyskusji panelowej była dr hab. Krystyna Rejman, Pełnomocnik Dziekana ds. Kontaktów z Absolwentami. Po krótkim przedstawieniu się Panelistów, którzy wskazali swoje obecne miejsce pracy, zajmowane stanowisko i główne zadania, dyskusja toczyła się wokół następujących wątków:
- przydatność programu kształcenia na WNoŻCiK w przebiegu kariery zawodowej,
- w jakim zakresie, i czy w ogóle, kariera zawodowa zależy od ukończonego kierunku studiów, a w jakim od predyspozycji osobowościowych,
- jakie są najważniejsze wskazówki (recepta? wzór?) dla nowych absolwentów, którzy zaczynają dopiero budować swoją ścieżkę kariery zawodowej.
Ostatnim punktem części uroczystej Zjazdu Absolwentów było wręczenie Dyplomów Okolicznościowych Partnerom Biznesowym Wydziału. Z rąk Pani Dziekan i Dziekana Honorowego dyplomy dla swoich instytucji otrzymali:
- Maria Cieślikowska, Dyrektor Komunikacji Zewnętrznej i PR Carrefour Polska
- Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związku Pracodawców
- Józef Kaputa, Prezes PROMT Polska Sp. z o.o.
- Pułkownik Paweł Kler, Komendant Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej
- Blanka Mellova, Kierownik Centrum ds. Żywienia Nestle Polska S.A.
- Jadwiga Przybyłowska, Kierownik ds. Zdrowia i Żywienia Cola-Cola HBC Polska
- Małgorzata Szleszyńska, Menadżer ds. Instytucjonalnych, Korporacyjnych i PR Ferrero Polska Sp. z o.o.
I wreszcie przyszedł czas na WIELKI PIKNIK Absolwentów, Pracowników i Przyjaciół Wydziału. Z racji dziedzin nauki, którymi zajmuje się Wydział, udało nam się zgromadzić dość liczne grono sponsorów, którzy podarowali nam swoje najlepsze produkty żywnościowe. Były to następujące firmy i organizacje: Polska Federacja Producentów Żywności – Związek Pracodawców, Sokołów S.A., Zakłady Mięsne Olewnik, Żywiec Zdrój S.A., Unilever Polska Sp. z o.o., Bakoma Sp. z o.o., Coca-Cola Poland Services Sp. z o.o., Ferrero Polska Sp. z o.o., Carrefour Polska, Bonduell Polska S.A., Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej, PROMT Polska Sp. z o.o., Spółdzielnia Mleczarska Lazur, Mondelez Polska, Stowarzyszenie Polska Wódka, Piekarnie Lubaszka Sp. z o.o., Aqua Futura Sp. z o.o., LightBox Sp. z o.o. oraz Warwin S.A.